Binnenkort

Opera in de media: week 35

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 35 (26 augustus – 1 september) aandacht voor vocale concerten tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht en voor de livestream van Wozzeck vanuit Salzburg met Asmik Grigorian als Marie.

Video

Verona brengt Nabucco
In de Arena di Verona wordt deze zomer de opera Nabucco van Verdi opgevoerd. Arte zendt de voorstelling van zaterdag 26 augustus met lichte vertraging uit. Onder regie van Arnaud Bernard zingen solisten als George Ganidze (Nabucco), Rubens Pelizzari (Ismaele) en Susanna Branchini (Abigaille). De muzikale leiding heeft Daniel Oren.
Arte: zaterdag 26 augustus om 21.45 u.

Asmik Grigorian in Wozzeck. (© Salzburger Festspiele / Ruth Walz)

Wozzeck in Salzburg
De Salzburger Festspiele kent dit jaar een veelbesproken programmering, waarvan ook de opera Wozzeck van Alban Berg onderdeel is. William Kentridge, die in Amsterdam recent Lulu regisseerde, maakte de enscenering, Vladimir Jurowski dirigeert de productie in de Felsenreitschule. Solisten zijn onder anderen Matthias Goerne in de titelrol, John Daszak als tambourmajor en Asmik Grigorian in de rol van Marie. Medici.tv brengt een livestream van de voorstelling.
Medici.tv: zondag 27 augustus om 20.00 u.

Erismena van Cavalli
In de programmering van het komende seizoen van De Nationale Opera is een opera van Francesco Cavalli opgenomen. Eliogabalo gaat op 12 oktober in première, met dirigent Leonardo García Alarcón voor zijn ensemble Cappella Mediterranea. Alarcón en zijn musici brachten deze zomer in Aix-en-Provence een andere Cavalli-opera, Erismena. Solisten waren onder anderen Francesca Aspromonte en Fabian Schofrin. De opname van 12 juli staat nog online.
Culturebox: on demand.

Audio

Raoul Steffani. (© Ronald Knapp)

Strauss in de Matinee
De opera Intermezzo van Richard Strauss werd in maart jongstleden opgevoerd in het Amsterdamse Concertgebouw. Zaterdag wordt de opname nog eens uitgezonden. U hoort het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van David Zinman en als solisten onder anderen Carola Glaser, Joshua Ellicott en Wieland Satter. Nederlands jong talent was vertegenwoordigd in de personen van Raoul Steffani en Charlotte Janssen.
NPO Radio 4: zaterdag 26 augustus om 14.00 u.

Debussy bij Ernst Daniel
Het zondagse programma Ernst Daniel brengt deze week een portret van de Nederlandse bariton Bernard Kruysen. Kort na zijn optreden in Le Roi David van Honegger in oktober 2000 overleed de zanger. Na het portret volgen hoogtepunten uit de opera Pelléas et Mélisande van Claude Debussy.
NPO Radio 4: zondag 27 augustus om 18.00 u.

Vox Luminis met Bach
NPO Radio 4 doet verslag van het Festival Oude Muziek, met onder meer een uitzending van het optreden van Vox Luminis onder leiding van Lionel Meunier. Uitgevoerd wordt de Mis in b-klein, de Hohe Messe, van Bach. De uitzending komt rechtstreeks vanuit TivoliVredenburg in Utrecht en is via een videostream ook met beeld te volgen op de website van Radio 4.
NPO Radio 4: zondag 27 augustus om 20.00 u.

Cargill sluit Edinburgh Festival
Mezzosopraan Karen Cargill levert het vocale aandeel tijdens het slotconcert van het Edinburgh International Festival van dit jaar. In de Usher Hall speelt het BBC Scottish Symphony Orchestra onder leiding van Martyn Brabbins, met Cargill als soliste in onder meer de Rückert-Lieder van Mahler.
BBC Radio 3: zondag 27 augustus om 23.00 u.

La clemenza in Londen
Deze concertante uitvoering van Mozarts La clemenza di Tito wordt live uitgezonden door BBC 3. Het 59ste Proms-concert van dit seizoen staat onder muzikale leiding van Robin Ticciati voor The Orchestra of the Age of Enlightenment. Enkele van de solisten: Richard Croft, Alice Coote en Joélle Harvey.
BBC Radio 3: maandag 28 augustus om 20.00 u.

Buxtehude bij de Bachvereniging
Tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht treedt ook de Nederlandse Bachvereniging op. Onder leiding van Jos van Veldhoven brengen koor en orkest werk van Buxtehude, Scheidemann, Hassler, J.S. Bach en Schein. Ook dit concert maakt deel uit van het videoaanbod op de website van Radio 4.
NPO Radio 4: donderdag 31 augustus om 20.00 u.

Weektip

Renée komt naar Amsterdam
Dit weekend is sopraan Renée Fleming in Nederland. In het Amsterdamse Concertgebouw zingt ze bij het Royal Stockholm Philharmonic Orchestra werk van Strauss en Barber. Strauss stond ook op het programma tijdens haar optreden tijdens de Salzburger Festspiele in 2011. Na enkele orkestliederen bracht de sopraan een fragment uit Arabella.

Vorig artikel

Carmina Burana klinkt beschaafd

Volgend artikel

Reimanns Lear debuteert in Salzburg

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.