BinnenkortNieuws

Matinee opent seizoen met Boccanegra

De NTR ZaterdagMatinee opent op 16 september zijn nieuwe seizoen met een concertante uitvoering van Simon Boccanegra in het Concertgebouw in Amsterdam. Bariton Dimitri Platanias zingt de titelrol in de opera van Giuseppe Verdi.

Dimitri Platanias zingt Simon Boccanegra.

Simon Boccanegra is minder bekend dan grote Verdi-titels als Rigoletto, La traviata en Aida, maar het is niet minder een meesterwerk, aldus de ZaterdagMatinee. “De componist gaf zijn orkestpartij ongewoon veel uitdrukkingskracht, en daarmee de rollen een stevig psychologisch profiel. Mede daardoor kunnen we intens met de personages meeleven.”

Centraal staat Boccanegra, de oude doge van Genua, die door ongeluk wordt achtervolgd. De Griekse bariton Dimitri Platanias, die de titelpartij vertolkt, zong in 2015 ook een Verdi-hoofdrol in de Matinee, namelijk Rigoletto. Hij krijgt gezelschap van onder anderen tenor Giorgio Berrugi als Gabriele Adorno, sopraan Lianna Haroutounian als Maria, bas Rafael Siwek als Jacopo Fiesco en bariton Tomeu Bibiloni als Pietro. De Nederlandse tenor Leon van Liere zingt de rol van de kapitein.

De uitvoering wordt geleid door James Gaffigan, vaste gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Behalve het omroeporkest leidt hij het Groot Omroepkoor. Op de lessenaars staat de herziene versie die Verdi in 1881 samen met librettist Arrigo Boito maakte.

Het concert begint om 13.30 uur en wordt live uitgezonden op Radio 4. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Discografie: La forza del destino

Volgend artikel

Aangrijpend realisme in La forza del destino

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.