Home » Binnenkort

Opera in de media: week 38

15 september 2017 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 38 (16 – 22 september) aandacht voor de seizoensopening van de NTR ZaterdagMatinee met Simon Boccanegra en voor sopraan Maria Callas.

Video

Kenneth Montgomery. (© Marco Borggreve)

IVC-finale online
De grote finale van het 51ste Internationaal Vocalisten Concours wordt in Eindhoven gehouden. Het evenement is via een stream live mee te maken. Op het eigen YouTube-kanaal begint zaterdag om 19.00 uur de uitzending, die eindigt met het uitreiken van de prijzen van het concours. De zeven finalisten worden begeleid door de philharmonie zuidnederland onder leiding van Kenneth Montgomery.
YouTube: zaterdag 16 september om 19.00 u.

Georghiu in Baden-Baden
Sopraan Angela Gheorghiu gaf in 2014 op de laatste dag van het jaar een optreden in het Festspielhaus Baden-Baden. Ze zong werk van onder anderen Tsjaikovski en Puccini. Dirigent Tiberiu Soare leidde de Deutsche Radio Philharmonie.
Arte: zondag 17 september om 18.25 u.

Faust in de Barbican
Sir Simon Rattle viert zijn entree als muziekdirecteur van het London Symphony Orchestra met een uitvoering van La damnation de Faust. Live in de Barbican Hall zingen Karen Cargill, Bryan Hymel en Christopher Purves de hoofdrollen. Medici.tv zendt de uitvoering als livestream uit.
Medici.tv: zondag 17 september om 19.00 u.

Staatsoper brengt Salome
Salome van Richard Strauss is de eerstvolgende livestream die het online betaalkanaal van de Wiener Staatsoper uitzendt. Simone Young staat voor het orkest en Boleslaw Barlog doet de regie. Solisten zijn onder anderen Wolfgang Ablinger-Sperrhacke, Iris Vermillion en Zeljko Lučić.
Staatsoper Live: donderdag 21 september om 20.00 u.

Audio

Verdi opent Matinee-seizoen
Het nieuwe seizoen van de NTR ZaterdagMatinee start met de opera Simon Boccanegra van Verdi. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor worden geleid door James Gaffigan, bij de solisten zijn onder anderen bariton Dimitri Platanias als Boccanegra, bas Rafał Siwek als Jacopo Fiesco en Ernesto Petti als Paolo Albiani te horen. De enige Nederlandse solistische inbreng komt van tenor Leon van Liere als de kapitein.
NPO Radio 4: zaterdag 16 september om 13.00 u.

Joyce DiDonato. (© Simon Pauly)

Joyce reist met muziek
In een thema-uitzending op BBC Radio 3 gaat mezzosopraan Joyce DiDonato op een imaginaire reis door de VS. Ze laat tijdens haar American Road Trip werk horen van onder anderen Leondard Bernstein, Aaron Copland en Heitor Villa-Lobos.
BBC Radio 3: zaterdag 16 september om 14.00 u.

Finale IVC
Ook op de radio is de finale van het Internationaal Vocalisten Concours voor opera en oratorium te volgen. Vanuit het Muziekgebouw Eindhoven presenteert Beitske de Jong de zeven finalisten, die begeleid worden door de philharmonie zuidnederland onder leiding van Kenneth Montgomery.
NPO Radio 4: zaterdag 16 september om 19.00 u.

Turandot in het Royal Opera House
Een recente opname uit Covent Garden van Puccini’s Turandot is te horen in het zaterdagavondprogramma op BBC Radio 3. In de hoofdrollen zongen Christine Goerke als Turandot en Aleksandrs Antonenko als Calaf. Het Royal Opera House Orchestra en Chorus werden geleid door Dan Ettinger.
BBC Radio 3: zaterdag 16 september om 19.30 u.

Callas herdacht
Ernst Daniël Smid staat in zijn programma stil bij het werk van Maria Callas, die veertig jaar geleden overleed. Daarna volgt muziek uit Amilcare Ponchielli’s opera La Gioconda.
NPO Radio 4: zondag 17 september om 18.00 u.

Fauré door NKK
Rechtstreeks vanuit TivoliVredenburg in Utrecht wordt een optreden uitgezonden van het Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta. Op het programma staat onder meer het requiem van Fauré.
NPO Radio 4: donderdag 21 september om 20.00 u.

Vrijdagconcert terug
Het AVROTROS Vrijdagconcert is terug met in de eerste uitzending van het nieuwe seizoen de negende symfonie van Beethoven en nieuw werk: Rude circles van Rob Zuidam. U hoort het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Markus Stenz en het Groot Omroepkoor onder Klaas Stok. De solisten: Aga Mikolaj, Kristina Hammarström, Zoltán Nyári en Tareq Nazmi.
NPO Radio 4: vrijdag 22 september om 20.00 u.

Weektip

Maria Callas (1923-1977)
Op 16 september 1977 overleed sopraan Maria Callas in Parijs. Dat feit wordt dezer dagen op allerlei manieren herdacht. Sopraan Francis van Broekhuizen is groot fan van Callas en dat zal blijken tijdens het familieconcert dat ze zaterdag in Den Bosch geeft in het kader van het IVC. Cheryl Studer, jurylid van deze opera- en oratoriumeditie van het IVC, ontdekte de klassieke zang door Maria Callas, zo vertelde ze deze week in een interview.

Callas maakte met collega Giuseppe di Stefano in 1973 een afscheidstournee, die in december ook Amsterdam aandeed. Dat optreden werd begeleid door pianist Robert Sutherland. Er is een plaatopname van. In Londen, in de Royal Festival Hall, begeleidde Ivor Newton het duo. Daarvan staat een video op YouTube. Het duo zingt onder meer een duet uit Don Carlo van Verdi. Callas soleerde in aria’s van Ponchielli, Mascagni en Puccini.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.