BinnenkortBuitenland

Seizoen Aalto-Musiktheater Essen van start

Het Aalto-Musiktheater in Essen opent op zaterdag 14 oktober zijn seizoen met een nieuwe productie van Bedřich Smetana’s bekendste opera Die verkaufte Braut. Hierna volgen vijf premières en elf hernemingen. Een goedgevuld programma.

Deirdre Angenent is één van de Nederlandse solisten in het programma in Essen. Ze zingt Sieglinde in Die Walküre. (© Maurice Lammerts van Bueren)

De titelrol in Die verkaufte Braut (Marie) wordt vertolkt door de Canadese sopraan Jessica Muirhead. Vorig seizoen was zij te zien als Elsa in Lohengrin en Vitellia in La clemenza di Tito. De rol van Elsa zal zij dit seizoen hernemen. Die verkaufte Braut is na de première nog tienmaal te zien, voor het laatst op 18 januari 2018.

Op 5 november volgt de première van Humperdincks Hänsel und Gretel, met Karin Strobos in de rol van Hänsel en Albrecht Kludszuweit als de Knusperhexe, een travestierol zoals vandaag de dag niet ongebruikelijk.

Op 2 december volgt Il trovatore in een enscenering van Patrice Caurier en Moshe Leiser. Die twee namen bieden voor veel operaliefhebbers een soort kwaliteitsgarantie wat de regie betreft. Il trovatore is een coproductie met de Seattle Opera.

Liefhebbers van Duitse romantische opera zullen in het bijzonder uitkijken naar Hans Heiling van Heinrich Marschner. Inhoudelijk doet het werk denken aan Webers Der Freischütz en, in mindere mate, Wagners eerste opera Die Feen. Marschner staat weer wat meer in de belangstelling, getuige recente nieuwe producties van zijn bekendste werk Der Vampyr. De titelrol is in handen van Heiko Trinsinger, die in Berlijn al eens te zien was als de Vampier.

Waar fans van Annemarie Kremer zeker naar zullen uitkijken, is de Salome die op 31 maart in première zal gaan. Kremer heeft deze rol al een aantal jaren op haar repertoire staan. Met Tomáš Netopil op de bok voor de Essener Philharmoniker zal dit ongetwijfeld een gedenkwaardige productie worden. Laat de bussen met liefhebbers uit Nederland maar komen.

De laatste nieuwe productie is Eine Nacht in Venedig van Johann Strauss. Het is de eerste operette die intendant Hein Mulders sinds zijn aantreden in Essen heeft geprogrammeerd. De première is op 3 juni, daarna volgen er nog zes voorstellingen, op 13 juli de laatste. Het wordt zodoende een soort zomerbespeling.

Hernemingen zijn er van Rigoletto, met Olesya Golovneva als Gilda, Die Zauberflöte, met Martijn Cornet als Pagageno, en La bohème, eveneens met Cornet, maar nu als Schaunard.

Karin Strobos is te zien als Prins Orlofsky in Die Fledermaus en Suzuki in Madama Butterfly. Ook de zeer geslaagde productie van Norma zal worden hernomen, opnieuw met Katia Pellegrino in de titelrol.

Verdere hernemingen betreffen Turandot, Die Entführung aus dem Serail, Lohengrin en La traviata. Aan het einde van het seizoen zullen nog twee voorstellingen van Die Walküre volgen, in de regie van Dietrich Hilsdorf. Over deze bijzondere productie is op deze website al eerder geschreven. De rol van Sieglinde is deze keer toebedeeld aan Deirdre Angenent. Daarmee wordt de prijs verzilverd die Angenent in 2015 in Roemenië won op de Grand Prix de l’Opéra, een competitie van de Opera Națională București.

Al met al een zeer fraai en veelbelovend operaseizoen in Essen. Zie voor meer informatie de website van het Aalto-Musiktheater.

Vorig artikel

Opera Zuid brengt ‘Diner des Jeunes Talents’

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Norma, Tania en Matthew

De auteur

Peter Franken

Peter Franken

1 Reactie

  1. 26 september 2017 at 10:15

    Opera Gazet overweegt bij voldoende belangstelling een eendaagse reis naar Essen te organiseren. SALOME met Annemarie Kremer, zaterdag 7 april, 2018. Opstapplaats Amsterdam. Geïnteresseerd? Dan graag een PB naar mij of een mail naar keegel@operagazet.be

    Annemarie Kremer – Salome Teatro di San Carlo, Naples – nov 2014
    https://youtu.be/MRLCWCTFtZ4

    “Ovation for the beautiful, talented and sensual Annemarie Kremer as Salome.” Zie verder http://www.operagazet.be