BinnenkortNieuws

Sunken Garden herzien voor Matinee

De NTR ZaterdagMatinee presenteert op 21 oktober een grondig herziene versie van Michel van der Aa’s 3D-opera Sunken Garden, die in juni 2013 voor het eerst in Nederland te zien was. Het werk wordt semi-geënsceneerd uitgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam.

Scène uit Sunken Garden, met op de voorgrond Roderick Williams als Toby. (© Mike Hoban)

In Sunken Garden gaat documentairemaker Toby op zoek naar de plots verdwenen Simon en Amber. Hij raakt daardoor echter zelf verstrikt in het web van een duistere wereld, die zich ergens bevindt op de grens tussen leven en dood. Hij komt terecht in de paradijselijke ‘Sunken Garden’, die de toeschouwers door een 3D-bril kunnen zien, maar die blijkt minder paradijselijk en idyllisch dan je zou vermoeden.

Sunken Garden ging in april 2013 in wereldpremière in Londen en was in juni dat jaar op het Holland Festival in Amsterdam te zien. Het werk werd niet onverdeeld positief ontvangen in de Britse en Nederlandse pers. Inmiddels heeft de Nederlandse componist Michel van der Aa zijn werk grondig herzien.

De nieuwe versie was al in Lyon te zien en komt nu naar Amsterdam. “Van der Aa zet ons op prachtige muzikale dwaalsporen in zijn akoestisch-elektronische geluidsarchitectuur, waarbij hij krakende kortsluitingsgeluiden afwisselt met lyrische zanglijnen”, belooft de Matinee.

Sunken Garden wordt uitgevoerd door Amsterdam Sinfonietta onder André Ridder. De cast is hetzelfde als in 2013, met bariton Roderick Williams als Toby, sopraan Katherine Manley als Zenna en sopraan Claron McFadden als Iris Marinus. In de film spelen Kate Miller-Heidke als Amber en Jonathan McGovern als Simon Vines.

De uitvoering begint om 14.15 uur en wordt live uitgezonden op Radio 4. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Lunchen met Bitenc, Van Liere en Masuda

Volgend artikel

Opéra Royal de Wallonie speelt Norma

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.