AchtergrondBinnenkort

Vaarwel Opera Platform, hallo OperaVision

The Opera Platform, dat online operavoorstellingen vanuit heel Europa aanbood, is gestopt. Na ruim twee jaar eindigt de samenwerking tussen Opera Europa en het tv-station Arte. Maar opera op internet blijft bestaan. Deze week begon een nieuw platform van Opera Europa onder de naam OperaVision.

Sinds mei 2015 werkten Opera Europa, de serviceorganisatie voor Europese operahuizen en -festivals, en de Frans-Duitse cultuurzender Arte samen in het internet-tv-station The Opera Platform. Daarmee ontstond een ruim aanbod van klassieke en moderne operaproducties die live tijdens de première en daarna langere tijd on demand te zien waren. Het platform kwam er dankzij financiële steun van het Creative Europa-programma van de Europese Commissie. Wereldwijd kon iedereen complete operaproducties zien, zonder kosten, zonder lidmaatschap of andere drempels.

Deze maand liep het samenwerkingsproject volgens planning af, maar er is een opvolger: OperaVision. Het nieuwe digitale platform van Opera Europa is gevormd samen met dertig operahuizen in achttien landen, wederom met steun van het Creative Europe-programma. Vanuit Nederland neemt De Nationale Opera deel, Opera Vlaanderen en De Munt in Brussel zijn betrokken en ook bekende huizen uit andere landen staan op de lijst, waaronder het Festival d’Aix-en-Provence, de Komische Oper Berlin en het Teatro La Fenice in Venetië.

De website van OperaVision doet sterk denken aan die van de voorganger, dus geïnteresseerden in opera – men richt zich zowel op ervaren bezoekers als op nieuwelingen – zullen snel hun weg kunnen vinden. Er zijn in het digitale ‘operahuis’ ook video’s te vinden van masterclasses, evenals artikelen over opera. In de Opera Glossary staat de uitleg van termen als ‘coloratuur’ en ‘Singspiel’. Het deel voor onervaren operaliefhebbers begint met een uitleg van het genre, begeleid door een citaat van Maria Callas: “An opera begins long before the curtain goes up and ends long after it has come down.”

Afgelopen weekend was de eerste livestream: Pelléas et Mélisande vanuit Berlijn. De opname staat nog tot half april volgend jaar op de website. Op donderdag 19 oktober volgt de volgende activiteit: een dag lange livestream van OperaPassion Day vanuit Groot-Brittannië.

Op 20 oktober is La traviata te zien, een productie van het Verdi Festival in Busseto, en een week later begint de uitzending van de complete Ring des Nibelungen door het Britse Opera North. Wagners operacyclus wordt in delen aangeboden.

Tot het einde van het jaar staan livestreams van twintig complete opera’s gepland, met onder meer Le nozze di Figaro, het weinig opgevoerde werk Le cinesi van Gluck en, in de decembermaand, Hänsel und Gretel van Humperdinck in een productie van de Hongaarse Staatsopera.

De tv-zender Arte blijft opera uitzenden, live op tv en als livestream via de website Arte Concert. Samen met ruim twintig operahuizen uit heel Europa wordt iedere maand minstens één opera gebracht.

Zie voor meer informatie over het programma van OperaVision www.operavision.eu. Geïnteresseerden kunnen zich daar ook abonneren op een nieuwsbrief.

Vorig artikel

Collegium Vocale brengt Mariavespers

Volgend artikel

Linz brengt Frau ohne Schatten dichtbij

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.