BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Ruiten zingt Giunia in Brusselse Lucio Silla

De Munt in Brussel brengt vanaf 29 oktober een productie van Mozarts Lucio Silla. Antonello Mancorda dirigeert, Tobias Kratzer regisseert. In de cast onder anderen de Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten.

Lenneke Ruiten zingt de hoofdrol van Giunia. (© Victor Thomas)

Het Orkest van de Achttiende Eeuw bracht onlangs Mozarts opera over de Romeinse keizer Titus onder de aandacht: La clemenza di Tito. De Munt sluit er naadloos bij aan met een productie van Mozarts opera over de Romeinse heerser Lucius Sylla: Lucio Silla. De creatie van La clemenza di Tito stond aan het einde van Mozarts leven – het was zijn laatste opera seria – de creatie van Lucio Silla kwam aan het begin, toen hij slechts 16 jaar oud was.

In Lucio Silla staat de “radicale ommekeer tot clementie” van Lucio centraal, zo beschrijft de Munt. De heerser heeft zijn tegenstanders uit de weg laten ruimen en heeft alle macht in handen. Nu wil hij Giunia tot vrouw nemen, maar omdat hij haar vader heeft laten vermoorden en haar geliefde Cecilio heeft verbannen, koestert ze grote haat tegen hem. De liefde tussen Giunia en Cecilio, en de manipulaties van Cecilio’s vriend Cinna, brengen Lucio tot inkeer.

Lucio Silla is een meesterwerk van een jong genie, vol originaliteit en diepdoorvoelde muziek”, stelt de Munt. Het operahuis heeft de Duitse regisseur Tobias Kratzer geëngageerd voor de enscenering. “Het antieke Rome maakt plaats voor een hedendaagse, donkere setting, waarin inbeelding en realiteit versmelten.”

De titelrol wordt vertolkt door de bekende Engelse tenor Jeremy Ovenden. De vrouw die hij begeert, Giunia, wordt gezongen door de Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten, die regelmatig te gast is in Brussel. Anna Bonitatibus zingt Cecilio, Simona Šaturová is Lucio Cinna, Ilse Eerens vertolkt Celia en Carlo Allemano zet de rol van Aufidio neer.

Lucio Silla gaat op 29 oktober in première en is tot en met 15 november te zien in de Muntschouwburg in Brussel. Zie voor meer informatie de website van de Munt.

Vorig artikel

Opera Zuid komt in beweging voor ALS

Volgend artikel

Opera in de media: week 43

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.