BinnenkortHeadline

Opera in de media: week 43

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 43 (21 – 27 oktober 2017) aandacht voor de radio-uitzending van La clemenza di Tito en het tweede deel van de BBC-serie over de geschiedenis van de opera.

Video

Don Giovanni in Venetië
Al vanavond, vrijdag 20 oktober, is op Culturebox een livestream te zien vanuit het Teatro La Fenice in Venetië. De in die stad geboren Damiano Michieletto ensceneerde Mozarts opera Don Giovanni met een Italiaanse cast. Dirigent Stefano Montanari leidt het orkest van het operahuis en de solisten, onder wie Alessandro Luongo, Omar Montanari en Francesca Dotto.
Culturebox: vrijdag 20 oktober om 19.00 u.

Opera in Parijs en Bayreuth
Presentator Lucy Worsley reist voor het tweede deel van haar tweedelige serie over de geschiedenis van opera naar Parijs, Bayreuth en Dresden. Daar zoekt ze de vernieuwing die ontstond door Carmen, La bohème en het werk van Richard Wagner. Dirigent Antonio Pappano legt uit achter de piano hoe het muzikaal zit. Wie deel 1 wil inhalen, kan nog terecht op BBC Two op maandagnacht om 1.15 uur.
BBC Two: zaterdag 21 oktober om 22.00 u.

Johannette Zomer. (© Jonas Sacks)

Zomer bij Witteman
In Podium Witteman is sopraan Johannette Zomer te gast. Ze maakte met hoboïst Bart Schneemann een cd die als titel JuSt BACH kreeg. Met het Tulipa Consort zingt ze een aria, van Bach uiteraard.
NPO 2: zondag 22 oktober om 18.05 u.

Hamlet van Dean
BBC Four is uit verschillende kabelpakketten verdwenen, maar wie de zender nog kan ontvangen, heeft zondagavond uitzicht op moderne opera. Hamlet van Brett Dean had een cast vol bekende namen als Allan Clayton, Barbara Hannigan en Sarah Connolly. Voor het orkest in Glyndebourne stond Vladimir Jurowski.
BBC Four: zondag 22 oktober om 22.00 u.

Semele in Garsington
Het nieuwe OperaVision, opvolger van The Opera Platform, ging van start met La traviata en brengt vanaf woensdag 25 oktober om 19.00 uur een opname van de Garsington Opera. Semele van Händel werd geënsceneerd door Annilese Miskimmon en gedirigeerd door Jonathan Cohen. De solisten waren onder anderen Robert Murray, Heidi Stober en Christine Rice.
OperaVision: woensdag 25 oktober om 19.00 uur en online tot april 2018.

Fra Diavolo in Rome
De Romeinse opera bracht onlangs Fra Diavolo van Auber, met in de hoofdrollen de Amrikaanse tenor John Osborn en mezzosopraan Sonia Ganassi. Regisseur was Giorgio Barberio Corsetti, Rory Macdonald stond voor het orkest.
Culturebox: on demand.

Wozzeck met Westbroek
De opname van Wozzeck door De Nationale Opera in Amsterdam is terug te vinden op Arte Concert. In de cast zongen onder anderen Christopher Maltman, Eva-Maria Westbroek en Marcel Beekman, het koor en orkest werden geleid door Marc Albrecht. Krzysztof Warlikowski maakte de enscenering.
Arte Concert: on demand.

Audio

Sunken Garden vernieuwd
De NTR ZaterdagMatinee brengt een herziene versie van de opera Sunken Garden van Michel van der Aa. Amsterdam Sinfonietta wordt gedirigeerd door André de Ridder, de solisten zijn onder anderen bariton Roderick Williams en sopraan Claron McFadden.
NPO Radio 4: zaterdag 21 oktober om 14.00 u.

Debussy uit Wenen
Uit de Wiener Staatsoper komt een livestream van Claude Debussy’s Pelléas et Mélisande. Dirigent Daniel Harding en regisseur Marco Arturo Marelli leiden een cast met onder anderen Peter Rose, Janina Baechle en Simon Keenlyside. De stream is tegen betaling te bekijken.
Wiener StaatsoperLive: zaterdag 21 oktober om 19.00 u.

Kaufmann op de poster van Otello. (© Royal Opera House)

Otello in Parijs
Jonas Kaufmann, nu in Parijs voor de serie voorstellingen van Don Carlos, was afgelopen zomer in Londen. Hij zong in Covent Garden de rol van Otello in de gelijknamige opera van Verdi. Geregisseerd door Keith Warner stonden op het podium van het Royal Opera House solisten als Maria Agresta, Frédéric Antoun en Kai Rüütel. Het koor en orkest van het Londense operahuis werden gedirigeerd door Antonio Pappano.
BBC Radio 3: zaterdag 21 oktober om 19.30 u.

Peretyatko op NPO 4
Muziek van de cd Russian Light van Olga Peretyatko staat op het programma bij Ernst Daniël Smid. Naast stukken van de Russische sopraan is er aandacht voor de opera Le Prophète van Meyerbeer.
NPO Radio 4: zondag 22 oktober om 20.00 u.

Clemenza in Avondconcert
Het “sopranenfeest” – waaraan overigens ook uitstekende solisten in ander stemvakken deelnamen – van het Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Amsterdam werd op 13 oktober gehouden in Nijmegen. Daar zongen onder leiding van Kenneth Montgomery tenor Anders Dahlin, de mezzosopranen Paula Murrihy en Rosanne van Sandwijk, bariton Henk Neven en de sopranen Deirdre Angenent en Laetitia Gerards. Mozarts La clemenza di Tito kreeg afgelopen weken een serie zeer goed ontvangen uitvoeringen.
NPO Radio 4: zondag 22 oktober om 20.00 u.

Belcanto met Gruberova
Op de zondagavond is er ook opera van Gaetano Donizetti. Zijn Maria Stuarda wordt gezongen door solisten als sopraan Edita Gruberova, mezzosopraan Agnes Baltsa en tenor Francisco Araiza. Koor en orkest van de Bayerische Rundfunks staan onder leiding van Giuseppe Patanè.
WDR 3: zondag 22 oktober om 20.00 u.

Weektip

Dans en opera
Naar aanleiding van het Amsterdam Dance Event, dat bijna 400.000 bezoekers naar de hoofdstad trekt voor een oneindig aantal optredens en presentaties, gaat het in de weektip over dans en opera. Die combinatie is al van heel vroeger, toen een opera ook werd voorzien van balletten. Een moderne manier om opera en dans te verbinden is de spectaculaire Dido and Aeneas van de Akademie für Alte Musik uit Berlijn. Men vroeg choreografe Sasha Waltz om haar eerste opera te ensceneren en dat leverde een bijzondere voorstelling op, die in 2006 op het Holland Festival te zien was. Er bestaat een opname op YouTube, in matige kwaliteit. Typerend voor het werk van Waltz is de vermenging van disciplines, waarbij vaak niet duidelijk is wie op het podium zanger, danser of acteur is.

Vorig artikel

Ruiten zingt Giunia in Brusselse Lucio Silla

Volgend artikel

Sunken Garden: “Bril opzetten NU”

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

 1. Maarten-Jan Dongelmans
  20 oktober 2017 at 17:05

  Goed nieuws: Johannette Zomer gaat in december met Mike Fentross en La Sfera Armoniosa delen uit theaterstukken van Henry Purcell opnemen. Onder meer uit de semi-opera The prophetess.

 2. Maarten-Jan Dongelmans
  25 oktober 2017 at 23:06

  Vanavond naar een van de laatste uitvoeringen van de tournee BACH2WAYS met Johannette Zomer en Bart Schneemann geweest. Jammer dat de Nijmeegse Vereeniging niet uitpuilde want het programma was zeer de moeite waard. Wereldlijke en geestelijke muziek van Bach werd zeker voor de pauze als een soort setlijst gepresenteerd wat erg verfrissend werkte. Heel bijzonder om de historische muziek in deze context afgewisseld te horen door composities van Namavar en Wantenaar. Vooral Seufzer van Wantenaar kwam met al die rusten over als een weldadige reflectie op de Bacharia Seufzer, Traenen BWV 21. Heerlijk samenspel ook tussen sopraan Johannette Zomer en drie violisten van het Tulipa Consort.
  Na de pauze presenteerden hoboist Bart Schneemann en de zangeres Bach meer van zijn theatrale kant. Zonde dat Bach geen opera heeft gecomponeerd! De charmante en speelse uitvoering van de Hochzeitscantate BWV 202 werd gevolgd door een onverwachte toegift: Jesus bleibet meine Freude, waarin Johannette Zomer letterlijk werd geflankeerd door hobospelers Nienke van der Meulen en Bart Schneemann.