Home » Binnenkort, Nieuws

Philips Symfonie Orkest brengt Mahler 8

22 november 2017 2 reacties

Het Philips Symfonie Orkest brengt samen met vijf koren en een cast vol bekende Nederlandse zangers de achtste symfonie van Gustav Mahler. Er zijn vanaf 26 november vier uitvoeringen in achtereenvolgens Utrecht, Amsterdam en Eindhoven.

Sopraan Lisette Bolle is één van de acht Nederlandse solisten. (© Kjell Postema)

De achtste symfonie van Mahler staat bekend als ‘Symphonie der Tausend’. Het is het meest monumentale werk van Mahler, waarvoor hij honderden zangers en musici inzette. De wereldpremière in 1910 was een triomf.

Het Philips Symfonie Orkest heeft maar liefst zestig extra musici ingehuurd om naast zijn eigen negentig musici de symfonie uit te voeren. De koorpartijen worden gezongen door het Philips Philharmonisch Koor, het Nederlands Concertkoor, het Toonkunst Koor Utrecht, het Nationaal Kinderkoor en het Nationaal Jongenskoor. Het is aan maestro Jules van Hessen, die dit jaar zijn dertigjarige jubileum als chef van het Philips Symfonie Orkest viert, om al die zangers en musici in goede banen te leiden.

De symfonie telt acht solorollen. Daarvoor zijn sprekende namen uit de Nederlandse operawereld gecast: de sopranen Maartje Rammeloo, Lisette Bolle en Laetitia Gerards, de mezzosopranen Leonie van Rheden en Carina Vinke, tenor Frank van Aken, bariton Martijn Sanders en bas Jaco Huijpen.

Het Mahler-project wordt op zondag 26 november gedoopt in TivoliVredenburg in Utrecht. Daarna volgen uitvoeringen in het Concertgebouw in Amsterdam (30 november) en het Muziekgebouw Eindhoven (8 en 9 december).

Zie voor meer informatie de website van het Philips Symfonie Orkest.

door

2 reacties »

  • Rudolph Duppen zei:

    Een uiterst ambitieuze onderneming. Het Rotterdams Filharmonisch Orkest speelt Mahler 8 ook t.g.v. hun 100 jarig bestaan.(23 en 25 maart 2018 in Rotterdam en 24 maart in Brussel o.l.v.Yannick Nézet-Séguin)

  • Rudolph Duppen zei:

    Volgens NRC Handelsblad komt er een ware Mahler 8 hausse. Ook Het Nederlands Philharmonisch Orkest en Het KCO zullen deze symfonie in de komende jaren uitvoeren. Het is opmerkelijk dat deze krant een lang beeldverhaal over Mahler publiceert maar met geen woord rept over het overlijden van Dmitri Hvorostovsky. We kregen wel een uitgebreide necrologie van David Cassidy.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.