Binnenkort

Opera in de media: week 51

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 50 (16 – 22 december) aandacht voor onder meer operette in Parijs, New York en Amsterdam.

Video

Valery Gergiev. (© Pim Top)

Livestream uit Moskou
In Moskou wordt de 85ste verjaardag gevierd van pianist/componist Rodion Shchedrin. Op het feest leidt Valery Gergiev het koor en orkest van het Mariinsky Theater. Solisten in het tweede deel, dat in het teken staat van zang, zijn onder anderen Pelageya Kurennaya, Yekaterina Sergeyeva en Larisa Yudina.
Medici.tv: zaterdag 16 december om 17.00 u.

Operette in de Philharmonie
Arte presenteert een opname uit de Parijse Philharmonie met muziek van operettecomponisten als Johann Strauss jr., Emmerich Kálmán en Charles Lecocq. Solisten zijn sopraan Annette Dasch en tenor Cyrille Dubois. Thomas Hengelbrock leidt het Orchestre de Paris.
Arte: zondag 17 december om 18.20 u.

Thomas Allen (links) in Die lustige Witwe bij de Metropolitan Opera. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

Operette in de Met
Uit 2005 dateert de opname van de operette Die lustige Witwe van Franz Lehár, die Mezzo op donderdag uitzendt. Bij de Metropolitan Opera in New York zong Renée Fleming de hoofdrol, naast zangers als Nathan Gunn en Thomas Allen.
Mezzo: donderdag 21 december om 12.30 u.

Bohème in de ruimte
De opname staat er nog niet, maar Culturebox belooft de video van La bohème uit Parijs binnenkort online te zetten. Onder voorbehoud van auteursrechtelijke beperkingen is de enscenering van Claus Guth als stream te bekijken. Guth plaatste de bohemiens in een ruimteschip, maar bouwde in dat vaartuig toch een beetje café Momus na. Gustavo Dudamel maakte zijn debuut bij de Opéra National, Sonya Yoncheva of Nicole Car is te zien in de hoofdrol.
Culturbox: binnenkort on demand.

Sprookje van Grimm
Een typische kerstopera – met name in Duitsland – is Hänsel und Gretel. OperaVison brengt een recente opname als stream. De Hongaarse Staatsopera bracht het werk van Engelbert Humperdinck met dirigent János Kovács en onder regie van Rafael R. Villalobos. De cast bestond uit met name Hongaarse solisten.
OperaVision: vanaf vrijdag 22 december om 19.00 u.

Saariaho
Tijdens een concert door het Fins Radio Symphony Orchestra onder leiding van Hannu Lintu zong bariton Gerald Finley de solopartij uit True Fire van Kaija Saariaho. De opname is als stream te bekijken op Arte Concert.
Arte Concert: on demand.

Audio

Haan in Matinee
De laatste opera in het NTR ZaterdagMatinee-seizoen van dit jaar is De gouden haan. Rimski-Korsakovs sprookjesopera wordt gespeeld door het Radio Filharmonisch Orkest en gezongen door het Groot Omroepkoor onder muzikale leiding van Vasily Petrenko. In de cast staan solisten als bas Maxim Mikhailov, die tsaar Dodon zingt. Andere solisten zijn onder anderen tenor Viktor Antipenko en bariton Andrei Bondarenko. Wie alles goed wil volgen, ook via de radio, vindt het programmaboekje van de uitvoering op de website van de ZaterdagMatinee.
NPO Radio 4: zaterdag 16 december om 13.00 u.

La bohème bij Opera Live
Deze maand te zien bij De Nationale Opera en zaterdag op de radio: La bohème van Puccini, onder leiding van dirigent Andrea Battistoni. Solisten zijn onder anderen Sergey Romanovsky en Eleonora Buratto. Schaunard-vertolker Thomas Oliemans spreekt in de pauze van de live-uitzending met presentator Hein van Eekert.
NPO Radio 4: zaterdag 16 december om 19.00 u.

Angela Meade. (© Dario Acosta)

Norma in New York
De opera-avond op BBC Radio 3 staat in het teken van Norma van Bellini. De productie van de New Yorkse Metropolitan Opera presenteert in de hoofdrollen grote namen: Angela Meade is Norma, Jamie Barton zingt Adalgisa, tenor Joseph Calleja is Pollione en Matthew Rose zingt Oroveso. Het koor en orkest van de Metropolitan Opera staan onder leiding van Joseph Colaneri.
BBC Radio 3: zaterdag 16 december om 19.30 u.

Spiegelzaal vocaal
Op de vroege zondagochtend wordt er volop gezongen in de Spiegelzaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Hans van den Boom ontvangt de jonge zangers van Nieuw Amsterdams Vocaal onder leiding van Ton Koopman. Ook Frommermann komt zingen. Binnenkort zijn de heren te gast in Studio Nibelheim om te praten over hun kerst en de muziek die daarbij hoort.
NPO Radio 4: zondag 17 december om 10.00 u.

Pretty en Mazeppa
Ernst Daniël brengt in het eerst uur van zijn programma een portret van sopraan Pretty Yende. Ze won ooit het Belvedere Concours en was succesvol bij haar deelname aan het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. Invallen bij de Metropolitan Opera gaf een flinke impuls aan haar carrière. In het tweede deel klinken fragmenten uit de opera Mazeppa van Tsjaikovski.
NPO Radio 4: zondag 17 december om 18.00 u.

Lippen Schweigen
Het MAX Avondconcert komt rechtstreeks vanuit het Amsterdamse Concertgebouw. Daar speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Marc Albrecht muziek uit operettes van Lehár, Mascagni, Suppé en Strauss jr. Vocale solisten zijn tenor Thomas Blondelle en sopraan Polina Pasztircsak.
NPO Radio 4: maandag 18 december om 20.00 u.

Chabrier bij de BBC
In de operamatinee op de donderdagmiddag laat BBC 3 L’Étoile van Chabrier horen. De opname van dirigent Sir Mark Elder in het Royal Opera House dateert van vorig jaar. Tenor Christophe Mortagne zingt de rol van koning Ouf, Kate Lindsey is Lazuli.
BBC Radio 3: donderdag 21 december om 15.00 u.

Weektip

Britse kerstklassieker
Als aanloop naar kerst een opname van vorig jaar. Het koor van King’s College in Cambridge zong onder leiding van Stephen Cleobury klassieke Britse kerstmuziek, eindigend met ‘Adeste Fideles’.

https://www.youtube.com/watch?v=N-Fy_BvIbUs

Vorig artikel

Thema Operadagen 2018: Heldenmoed

Volgend artikel

Crowdfunding voor Thijl 2018 van start

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Maarten
    16 december 2017 at 15:54

    De “Boheme in space” uit Parijs is in Nederland niet te bekijken op bovenstaande link, maar wel via
    https://www.medici.tv/en/operas/puccini-la-boheme-opera-de-paris/

    (overigens een aanrader — het concept is m.i. meer de moeite waard dan de vele boe-roepers en sommige recensies doen geloven)