Binnenkort

Oud en nieuw met Schuberts Müllerin

Bariton Benjamin Appl en pianist James Baillieu vieren oudejaarsdag in het Concertgebouw in Amsterdam met een uitvoering van Schuberts bekende liederencyclus Die schöne Müllerin.

Benjamin Appl. (© Falk Kastell)

Benjamin Appl maakt “met raketsnelheid carrière”, zo luidde de eerste regel van een uitgebreid interview met hem dat Place de l’Opera in augustus 2016 publiceerde. Ruim een jaar later is de vaart er allerminst uit. Hij is te gast op tal van grote concertpodia. In 2018 is zijn talent over de hele wereld te horen, van India en Hong Kong tot Seattle.

Appl debuteerde in 2016 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in de serie Rising Stars. Toen bracht hij repertoire van onder anderen Hahn, Schubert, Muhly en Schumann. Nu richt hij zich in het kader van het Zondagochtend Concert van de AVROTROS geheel op Schubert, wederom begeleid door James Baillieu.

Die schöne Müllerin is de eerste van de drie grote liederencycli van Schubert. Het werk stamt uit 1824 en maakt gebruik van twintig gedichten van Wilhelm Müller. De cyclus vertelt het verhaal van een jongeman die verliefd wordt op een molenaarsdochter. Zijn liefde blijft onbeantwoord, wat hem tot wanhoop drijft.

Het optreden van Appl en Baillieu vindt plaats op 31 december van 11.00 tot 12.00 uur. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Crowdfunding voor Thijl 2018 van start

Volgend artikel

Brute Prophète besluit Meyerbeer-cyclus

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.