Binnenkort

Royal Opera brengt Rigoletto in bioscoop

Het Royal Opera House vervolgt zijn bioscoopserie in het nieuwe jaar met een live-vertoning van Rigoletto op dinsdag 16 januari. Verdi’s opera is te zien in een enscenering van David McVicar. Dimitri Platanias zingt de titelrol.

Lucy Crowe zingt Gilda, een rol die sinds een bizarre invalbeurt in 2012 op haar repertoire staat. (© Marco Borggreve)

Giuseppe Verdi omschreef Rigoletto een paar jaar na de wereldpremière in 1851 als zijn beste opera. Later volgden hits als La traviata, Don Carlo, Aida en Otello en dacht hij daar wellicht anders over, maar Rigoletto bleef één van zijn krachtigste creaties. Het werk heeft een enorme dramatische kracht en telt vele muzikale hoogtepunten, waaronder Gilda’s aria ‘Caro nome’, Rigoletto’s bekende solo ‘Cortigiani, vil razza dannata’ en natuurlijk ‘La donna è mobile’, wellicht de beroemdste opera-aria ooit geschreven.

Het Royal Opera House presenteert Rigoletto in een regie van David McVicar, die regelmatig te gast is in Londen. Op 20 september 2017 was zijn productie van Die Zauberflöte te zien in de bioscoopserie van het Londense operahuis. In zijn interpretatie van Rigoletto benadrukt de Schotse regisseur de wreedheid aan het hof van Mantua.

De rol van hofnar Rigoletto wordt gezongen door Dimitri Platanias. Zijn baas, de vrouwenverslindende hertog van Mantua, wordt vertolkt door tenor Michael Fabiano. Rigoletto’s dochter Gilda komt voor rekening van Lucy Crowe. De Britse sopraan zong de rol in 2012 voor het eerst. Vier maanden na de geboorte van haar eerste kind werd ze door de Royal Opera gevraagd om in te vallen voor de geplande Gilda. Ze kende geen noot van de muziek, maar nam de klus aan, en met veel succes.

De voorstelling wordt muzikaal geleid door Alexander Joel en is in Nederland bij zestig bioscopen te zien. Zie voor een overzicht www.royaloperahouse.nl.

Hieronder de trailer van de productie:

Vorig artikel

Andrè Schuen zingt Schumann, Wolf en Martin

Volgend artikel

Reportage: Nieuwe Hamlet bij OPERA2DAY

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.