AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Anna, Levy en Catherine

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 123.

Anna aan de studie
Sopraan Anna Netrebko gaat na de serie voorstellingen van Andrea Chénier in Milaan studeren op een volgende rol. Ze houdt het spannend, maar afgaand op wat net wel leesbaar is, vermoeden we Cavaradossi in Tosca van Puccini.

Duet in het V&A
Het duet ‘Pur ti miro’ van Monteverdi klinkt regelmatig op de podia van operahuizen en concertzalen. De versie van Opera North, een combinatie van een recital en een installatie onder de titel I Am Yours, Yours Am I, komt voor één dag naar Londen. Iedere tien minuten tussen 17.30 en 21.30 uur zal een groep zangers en musici in beweging komen op een binnenplaats vol muziek, licht en geluid. Er zijn verschillende stemmencombinaties gekozen voor deze uitvoering van het duet tussen Nerone en Poppea.

In een tweet van het Opera Archief informatie over een uitvoering door de Nederlandse Operastichting in 1974. Toen zongen Carole Bogard en Robert Tear het duet in een productie waaraan ook Alexander Oliver en Marco Bakker meededen.

Levy naar Parijs
Bariton Levy Sekgapane, één van de wereldwijd bekende jonge talenten in de operawereld, komt naar Parijs. Hij zingt in de Opéra Bastille de graaf van Almaviva in Mozarts Le nozze di Figaro. Een fragment van zijn interview met het Franse Opéra Magazine staat online.

Niets overtroeft de Don Giovanni van Holland Opera uit 2016, waarin Don Juan in een echte, peperdure sportwagen kwam aanrijden. Maar met Levy als Conte doet de Parijse opera een poging.

Les van Michael
Vrijdag geeft Michael Fabiano een masterclass in Londen. Het publiek kan live meekijken via Facebook vanaf 15.00 uur Nederlandse tijd.

Ballo in podcast
Een Franstalige podcast wijst de weg in de opera Un ballo in maschera van Verdi. Die is overigens vanaf mei te zien bij Opera Zuid in een regie van Waut Koeken.

Catherine zingt Wagner
Sopraan Catherine Foster zong in de laatste Ring des Nibelungen in Amsterdam. Ze komt aan het woord in Bayreuth over diezelfde rol: Brünnhilde.

Hippe clip
Van Thomas tot Stockhausen: het seizoen van de Opéra Comique geeft aanleiding om meteen naar de lichtstad te emigreren.

Om naar uit te kijken
Niet alleen bekende zangers als Paul Appleby – van wie u binnenkort meer leest op Place de l’Opera – ook acteurs als Gabriella Schmidt worden ingevlogen om de productie van The Rake’s Progress in Amsterdam te realiseren. Simon McBurney doet de regie.

https://twitter.com/GabySchmidt83/status/948932492911837184

Nieuwe Ierse opera
Twee kleine Ierse operagezelschappen werden één grote, met grote ambities voor het komende seizoen.

Heggie in Madrid
De opera’s van de Amerikaanse componist Jake Heggie worden in West-Europa niet veel uitgevoerd. Maurice Lammerts van Bueren vertelde over zijn band met de componist in een podcast. Wie in Madrid is, kan vanaf eind deze maand Dead Man Walking, zijn beroemdste opera, zien met Joyce DiDonato in de hoofdrol. Voor het orkest staat Mark Wigglesworth, die afgelopen zomer in ons land het NJO dirigeerde.

Black life
Tenor Lawrence Brownlee praat over zijn leven als Afro-Amerikaanse zanger, zijn Rolex en over de liedcyclus die speciaal voor hem werd gecomponeerd.

Vaarwel Gabriel
Bij het afscheid van Gabriel Oostvogel als directeur van De Doelen kwam de legendarische uitvoering van Tristan und Isolde uit 2007, met beelden van Bill Viola en gedirigeerd door Valery Gergiev, verschillende malen ter sprake. De enorme beamers die nodig waren, konden de zaal niet in, maar met wat hakken en breken werd er ruimte gemaakt. De scheidend directeur had er met terugwerkende kracht geen spijt van.

Vorig artikel

Chailly laat orkest zinderen in Chénier

Volgend artikel

Günther Groissböck: onderweg naar Wotan

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.