Binnenkort

Opera in de media: week 3 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 3 (13 – 19 januari 2018) aandacht voor de live-uitzending van Cavalleria Rusticana en Pagliacci vanuit de Metropolitan Opera in New York en voor een recente concertante uitvoering van The Dream of Gerontius met Magdalena Kožená.

Video

Erin Wall. (© Alexander Vasiljev)

Wall in Genève
‘Ombra mai fu’ uit Händels opera Serse en de Vier letzte Lieder van Richard Strauss worden gezongen door sopraan Erin Wall. De werken maken deel uit van een concert in Genève waar ook de zevende van Beethoven wordt uitgevoerd. Josep Pons dirigeert het Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu.
Medici.tv: zondag 14 januari om 11.00 u.

Rond de piano
Drie musici, één componist. Dat is het concept van het programma dat Arte zondag uitzendt. De componist is Mozart, de musici zijn sopraan Anna Prohaska, klarinettist Andreas Ottensamer en pianist Caspar Frantz. De Kammerakademie Potsdam begeleidt.
Arte: zondag 14 januari om 18.25 u.

Ory in de Opéra Comique
Op Culturebox zijn vanwege de rechten niet alle video’s buiten Frankrijk te zien, maar de recente productie van Le Comte Ory van Rossini door de Opéra Comique kan overal bekeken worden. Regisseur Denis Podalydès maakte de enscenering, vermaard couturier Christian Lacroix bedacht de kleding. In de hoofdrollen zongen afgelopen december Philippe Talbot, Julie Fuchs en Jodie Devos. Het orkest werd geleid door Louis Langrée.
Culturebox: on demand.

Gerontius in Parijs
Afgelopen december werd The Dream of Gerontius van Edward Elgar uitgevoerd in de Parijse Philharmonie. Dirigent Daniel Harding stond voor het Orchestre de Paris, solisten waren mezzosopraan Magdalena Kožená, tenor Andrew Staples en bas John Relyea.
Arte Concert: on demand.

Audio

Roberto Alagna als Canio in Pagliacci. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Cav/Pag in New York
NTR Opera Live verbindt de luisteraars rechtstreeks met de Metropolitan Opera in New York. Daar wordt de double bill van Pietro Mascagni’s Cavalleria Rusticana en Ruggero Leoncavallo’s Pagliacci opgevoerd. Het koor en orkest van de Met staan onder leiding van Nicola Luisotti. Enkele van de solisten: Ekaterina Semenchuk, Roberto Alagna en Aleksandra Kurzak. De uitzending begint uitzonderlijk al om 18.30 uur.
NPO Radio 4: zaterdag 13 januari om 18.30 u.

Tallis Scholars in Amsterdam
Vocale muziek van lang geleden was een jaar geleden te horen in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. De Tallis Scholars onder leiding van Peter Philips zongen werken van onder anderen Palestrina, Desprez en Martin. De opname wordt uitgezonden in het MAX Avondconcert.
NPO Radio 4: woensdag 17 januari om 20.00 u.

Rossini bij de BBC
Uit Genève komt een registratie van Rossini’s Barbiere di Siviglia, onder muzikale leiding van Jonathan Nott. Bariton Bruno Taddia zong de rol van Figaro, sopraan Lena Belkin was Rosina en tenor Bogdan Mihai was de graaf van Almaviva. Het koor van het Grand Théâtre van Genève en het Orchestre de Suisse-Romande werkten ook mee.
BBC Radio 3: donderdag 18 januari om 15.00 u.

Drie stemmen en een piano
The Myrthen Ensemble, bestaande uit sopraan Mary Bevan, mezzosopraan Clara Mouriz, tenor Robert Murray, bariton Marcus Farnsworth en pianist Joseph Middleton, trad vorig jaar op in het Amsterdamse Concertgebouw. Ze zongen liederen van onder anderen Brahms, Schumann en Fauré.
NPO Radio 4: donderdag 18 januari om 20.00 u.

Koper en stemmen
Alleen een koor en koperblazers staan op het podium van TivoliVredenburg in Utrecht. De muziek die klinkt komt van componisten als Anton Bruckner, Ton de Leeuw en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. U hoort het Groot Omroepkoor en het Koperensemble Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Marcus Creed.
NPO Radio 4: vrijdag 19 januari om 20.00 u.

Weektip

Brittens Lucretia
Op woensdag 17 januari is de première van The rape of Lucretia van Benjamin Britten bij de Dutch National Opera Academy. Onder leiding van regisseur Maria Riccarda Wesseling wordt de opera uitgevoerd in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In de bak staat Karel Deseure voor het orkest. De basis van het stuk is een tekst van Shakespeare, die op YouTube te beluisteren is. Een video van een opname uit 1987, met onder anderen Jean Rigby, Anthony Rolfe-Johnson en Anne-Marie Owens, staat hieronder:

Vorig artikel

YouTube-portret: Tara Erraught

Volgend artikel

Myrsini Margariti zingt halsbreker van Hasse

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.