Binnenkort

Metropolitan Opera begint jaar met Tosca

De Metropolitan Opera in New York vervolgt zijn bioscoopserie in 2018 met een live-vertoning van Tosca op zaterdag 27 januari. De opera van Giacomo Puccini wordt uitgevoerd in een enscenering van Sir David McVicar, met Sonya Yoncheva in de titelrol.

De veelgevraagde Bulgaarse sopraan Sonya Yoncheva zingt de rol van Tosca. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Tosca speelt zich af in Rome, rond 1800. De gepassioneerde liefde tussen de schilder Mario Cavaradossi en de beroemde diva Floria Tosca komt ernstig onder druk te staan door de inmenging van de meedogenloze politiechef Scarpia. Hij arresteert Cavaradossi en zet Tosca voor het blok: als ze niet met hem slaapt, laat hij haar geliefde executeren.

De opera van Puccini is één van de geliefdste en meest opgevoerde werken uit het repertoire. Beroemd zijn aria’s als ‘Vissi d’arte’ (Tosca) en ‘E lucevan le stelle’ (Cavaradossi). Scarpia beleeft in het ‘Te Deum’ in de eerste akte één van zijn hoogtepunten.

De Metropolitan Opera heeft voor zijn Live in HD-vertoning van McVicars nieuwe productie, die op oudjaarsdag in première ging, drie zangers van wereldformaat geëngageerd: de momenteel zeer populaire sopraan Sonya Yoncheva als Tosca, de Italiaanse stertenor Vittorio Grigolo als Cavaradossi en de regelmatige Met-gast Željko Lučić als Scarpia. Emmanuel Villaume leidt het Met-orkest.

Tosca is in Nederland te zien bij verschillende vestigingen van Pathé, de vestigingen van CineMec, Theater de Speeldoos in Baarn en Foroxity in Limburg.

Hieronder twee fragmenten uit de New Yorkse productie: Grigolo zingt ‘E lucevan le stelle’, Yoncheva zingt ‘Vissi d’arte’.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Carlo, Edith en Astor

Volgend artikel

Joosten regisseert heerlijke Maria Stuarda

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.