AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Carlo, Edith en Astor

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 124.

Rizzi bijna weer terug
Carlo Rizzi dirigeerde vorig seizoen Rigoletto in Amsterdam. Komend voorjaar is hij terug bij De Nationale Opera voor Les contes d’Hoffmann. Hij zal vaak aanwezig zijn, belooft Rizzi: “I’ve never done Hoffmann before so, trust me, there’s no way I’m going to dip in and out of rehearsals.”

Nicolas spreekt
Reisopera-directeur Nicolas Mansfield sprak onlangs op de nieuwjaarsbijeenkomst van de PvdA Overijssel. “Ik ben geen politicus, en heb geen agenda anders dan die van een beter Nederland.”

Jarig
Cd-feestje bij de tachtigste verjaardag van sopraan Edith Mathis. De tijd dat uitgaven van Deutsche Grammophon duur waren, ligt ver achter ons. Dit setje is voor nog geen 25 euro in de (online) cd-winkel te koop.

Lucretia in beeld
De productiefoto’s van The rape of Lucretia zijn gemaakt. De nieuwe voorstelling van de Dutch National Opera Academy is vanaf woensdag te zien in Den Haag.

Niet zeuren, maar gaan
“Bléééh, Blue Monday. En de rest van de week wordt het ook al niks.” Wie het geklaag bij de koffieautomaat op de zaak zat is, nodigt een collega uit voor een life changing ervaring.

Nagenieten
Het enthousiast ontvangen recital van het duo Maltman/Middleton is terug te luisteren op NPO Radio 4.

Apotheose
Yannick is met zijn hoofd al in New York, maar eind maart staat hij heus nog voor zijn orkest in Rotterdam. De uitvoering van Mahler 8 belooft een vocaal feest te worden met solisten als Erin Wal, Sarah Connolly en Michael Schade én het Groot Omroepkoor.

Wagner-diva Meier
Wagners Tristan und Isolde gaat op donderdag 18 januari in première bij De Nationale Opera met Ricarda Merbeth als Isolde. Mezzosopraan Waltraud Meier is één van de legendarische vertolksters van Isolde. En van Brangäne en Sieglinde.

https://twitter.com/WagneroperaNET/status/952844558534135809

Protagoniste online
We zien het Norma, Tosca of Lucia nog niet doen: de opera waarin je zelf de protagoniste bent op Twitter aankondigen. Dead Man Walking is gebaseerd op het verhaal van Sister Helen Prejean.

Griezel
Hoe ziet een kermisattractie eruit? Ongeveer zoals Andrew Watts, die vanaf 1 februari de rol van Baba the Turk zingt in The Rake’s Progress bij De Nationale Opera.

Drie Tucksters
De Tucker Foundation kan terecht trots zijn op de winnaressen van de naar Richard Tucker genoemde award.

Stay Tuned
Tenor Michael Fabiano is een operaster van de internetgeneratie. Hij zoekt actief contact met zijn fans via de sociale media.

Zorgelijk
Over het gedrag van dirigent Charles Dutoit verschenen recent beschuldigingen van verschillende kanten. Ook de Franse sopraan Anne-Sophie Schmidt deed haar verhaal.

Zomerfeest
Padraic Rowan maakt deel uit van het talentenprogramma van Les Arts Florissants. Komende zomer speelt het ensemble van William Christie de opera L’incoronazione di Poppea in Salzburg. De cast is buitengewoon veelbelovend.

Maria van Astor
Astor Piazzola componeerde een echte tango-opera, Maria de Buenos Aires.

Zwarte dag voor fashionvictims
Zowel De Nationale Opera als de Nederlandse Reisopera houden de komende weken opruiming in hun kostuumateliers. Een drama voor de fashionistas: de verkopen zijn op dezelfde dag.

Nomi als Farinelli
Na het Londense West End ging de musical over de castraat Farinelli naar Broadway. Iestyn Davies is in die voorstelling de stem van de legendarische zanger. Een invalbeurt door Klaus Nomi zou op wat praktische bezwaren stuiten. Nomi, die genres als disco, new wave en opera beoefende, overleed in 1983.

Spotify klassiek
Relevante vraag van Dré de Man.

Nieuwe cd
De opera’s van Jake Heggie halen de Europese podia maar beperkt. Gelukkig zijn er de cd-opnamen.

Sterren van de toekomst
Het agentschap Askonas Holt presenteert een nieuwe initiatief: Rising Stars, voor jonge talenten. Het bureau koos drie niewe zangers.

Kleurrijk en divers
Het project voor jonge talenten van Barbara Hannigan, Equilibrium, werkt toe naar uitvoeringen van Stravinsky’s The Rake’s Progress in Gothenburg. Daarna zullen andere steden in Europa en de VS worden aangedaan. Hannigan verzamelde een kleurrijke, zeer diverse cast om zich heen.

Vorig artikel

IVC en DNO organiseren Bernstein-week

Volgend artikel

Metropolitan Opera begint jaar met Tosca

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.