Binnenkort

Padmore zingt Winterreise in Amsterdam

Tenor Mark Padmore en pianist Kristian Bezuidenhout voeren op maandag 29 januari Schuberts beroemde liederencyclus Winterreise uit in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Mark Padmore. (© Marco Borggreve)

Mark Padmore begon in seizoen 2015/2016 samen met Kristian Bezuidenhout aan een ‘Schubert-pelgrimage‘ in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. In drie seizoenen wilde de tenor alle drie de grote liederencycli van Franz Schubert uitvoeren. Hij begon met Die schöne Müllerin, voegde in juni 2017 Schwanengesang toe aan de reeks en sluit op 29 januari af met Winterreise.

Winterreise is de beroemdste van de drie. Schubert componeerde het werk in het najaar van 1827. Koortsachtig werkte hij aan zijn toonzettingen van de 24 gedichten van Wilhelm Müller. “Huiveringwekkende liederen”, noemde hij ze. Een jaar na de voltooiing overleed hij.

In Winterreise gaat een jongeman, afgewezen door zijn geliefde, op reis. De barre, winterse tocht leert hem zichzelf en de wereld kennen, tot hij in het laatste lied de ‘Leiermann’ – de dood? – ontmoet.

Mark Padmore behoort tot de beste en bekendste liedvertolkers van dit moment. De Brit is een graag geziene gast in het Concertgebouw en op andere bekende liedpodia, zoals Wigmore Hall in Londen.

Ook Kristian Bezuidenhout treedt regelmatig op in Amsterdam. Hij begeleidt Padmore op een fortepiano.

Zie voor meer informatie over het recital de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

YouTube-portret: Ángeles Blancas Gulín

Volgend artikel

DNOA scoort voltreffer met Brittens Lucretia

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.