AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Nicky, Barbara en Claron

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 126.

Sky high rising star
Tenor Vittorio Grigolo maakte afgelopen zaterdag als Cavaradossi een “flamboyante entree met zijn vertolking van ‘Recondita armonia’”, zo schreef Place de l’Opera. Hij deed dat in de Live in HD-productie van Tosca bij de Metropolitan Opera in New York. De dag erna was vrij.

Feest in Parijs
De Opéra de Paris heeft zijn nieuwe, 350ste seizoen aangekondigd. Nicky Spence debuteert in september bij het huis als Melot in Tristan und Isolde.

Wonderlijk rijtje
De Grammy’s werden afgelopen weekend gewonnen door Bruno Mars, Kendrick Lamar en…Barbara Hannigan. Componist Luciano Berio heeft vast niet verwacht dat zijn Sequenza voor vrouwenstem nog eens bekroond zou worden.

Actrice en zangeres Janelle Monáe, die de laatste jaren het publiek verpletterde tijdens haar optredens op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam, sprak tijdens de uitreiking van de Grammy Awards over de positie van vrouwen in de muziekindustrie.

Paul in Carnegie Hall
Vanaf komende donderdag zingt tenor Paul Appleby de rol van Tom Rakewell in The Rake’s Progress bij De Nationale Opera. Hij vertelde over zijn leven en werk in een interview met Place de l’Opera. Na Amsterdam vliegt hij door naar New York, voor Candide in Carnegie Hall. Ook komend seizoen is hij daar te horen, in een recital samen met pianiste Natalia Katyukova.

Podcasts zijn booming
Wie de podcasts van Studio Nibelheim op Place de l’Opera beluistert, weet dat het online magazine Wired gelijk heeft: “The medium is inherently intimate, and easily creates a one-sided feeling of closeness.” Conclusie van Wired: “Podcasts aren’t a bubble, they’re a boom – and that boom is only getting louder.”

https://twitter.com/mradamtilley/status/958035877502115840

Opera per Tutti jarig
Het gezelschap van Mylou Mazali gaf afgelopen weekend een jubileumoptreden. Op de foto’s herkennen we naast de leidster ook Jeannette van Schaik en Elmar Gilbertsson.

Iron(y)
Op 16 februari staat (opera)dirigent Alpesh Chauhan in een niet-vocaal programma voor het Orkest van het Oosten in Enschede. Kreukloos, voorspellen we nu reeds.

Ring deel twee
Afgelopen zondag ging in Düsseldorf het tweede deel van de cyclus Der Ring des Nibelungen in première. Volgens de recensent was het ensemble “mit einigen Abstrichen hervorragend besetzt”.

https://twitter.com/shochi_hh/status/958167425580720128

30 under 30
Het magazine Forbes koos een lijst van dertig jonge mensen uit de wereld van kunst en cultuur, “designing the future, from the kitchen to the runway”. Belvedere-winnaar uit 2015 Levy Sekgapane staat er ook bij.

https://twitter.com/LEVYSEKGAPANE/status/956126820574908417

Dress to impress
Zouden de heren elkaar die ochtend even geappt hebben over de kleding van de dag?

Old and wise
Het is een populair gespreksthema in de pauze van de opera: hoe erg het is dat mensen van 55+ ook naar de opera gaan, en dat het er zó veel zijn? Gelukkig wordt dat beeld nu gecorrigeerd.

Bien etonné
Claron McFadden gaat op tournee met Holland Baroque met een programma vol muziek van Rameau en Jacques Brel.

Vorig artikel

Luistergids over de Johannes uitgebracht

Volgend artikel

YouTube-portret: Winterreise

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.