AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Julius, Anna en Carlo

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 128.

Opera Cup
The Glyndebourne Opera Cup is een nieuwe competitie voor zangers, georganiseerd door het bekende Britse festival. De halve finales zijn vanaf 22 maart, met op 24 maart de grote finale. Voor de eerste editie is Mozart gekozen als componist. Rond zijn werk speelt de wedstrijd zich af. In de voorronden hebben zich geen Nederlandse kandidaten geplaatst. De Française Adèle Charvet is in ons land bekend van haar overwinningen op het IVC en het Festival Vocallis, gevolgd door verschillende optredens in ons land.

Nieuwe liefde
We zouden het hier niet melden als het om een levend persoon ging, maar de nieuwe liefde van Julius Drake, fameus als liedbegeleider, is professioneel van aard.

On the road
Het eminente drietal Diana Damrau, Jonas Kaufmann en Helmut Deutsch doet Nederland deze keer niet aan. Bij het maken van deze video stond de pianist vermoedelijk achter de camera.

Zangwedstrijd in Jurmala
De voorbereidingen voor het komende Belvedere-concours zijn begonnen. De competitie wordt dit jaar in Estland gehouden.

Een Halbe’tje
De heren Neven/Eijsackers vertellen altijd de waarheid over hun bezoeken aan het oosten. Dat zouden meer mensen moeten doen.

Anna komt naar Rotterdam
Serpent & Fire, zo heet het programma waarmee de Oostenrijkse sopraan Anna Prohaska binnenkort naar De Doelen komt. Ze vertelt erover in een interview met Guido van Oorschot voor Doelen Magazine.

Eén van de laatste exemplaren
In Nederland zijn ze – voor zover we weten – uitgestorven, maar bij de Bayerische Staatsoper bestaan ze nog: souffleurs.

https://twitter.com/RubyAndRosina/status/962816410668929025

Paul setzt sich mit Tränen nieder
Het wordt passietijd, de agenda’s van de concertzalen staan weer vol met passionen. Maar hoewel het hier om Bachs passie gaat, dient men volgens McCreesh het woord ‘gepassioneerd’ te vermijden.

Renée zong voor de ‘Dreamers’
Er zijn van die recensies die je onbedoeld wel heel erg inwrijven dat je er niet bij was. Zoals Renée Flemings recente optreden in het Dorothy Chandler Pavilion in Hollywood. Ze zong een lied voor de ‘Dreamers’.

Diversiteit in de opera
Sopraan Pretty Yende maakte afgelopen weekend grote indruk in L’elisir d’amore in New York. Ze ging een lange weg, vanuit Zuid-Afrika – met een tussenstop op het IVC in Den Bosch – naar de Met.

Opera is killing
Het lijkt gezellig, op en achter het podium van de opera, maar het blijkt er keihard aan toe te gaan.

https://twitter.com/pieczonka_a/status/961198589044289537

Gelukkig bleef de stemming er, ondanks de dagelijkse moordpartij, goed in.

https://twitter.com/AledHall/status/961526993463447557

Vette Tosca
Dirigent Carlo Rizzi, over een paar maanden in Amsterdam voor Les contes d’Hoffmann, hoorde dat Tosca ‘sick’ was. En dat is heden ten dage een compliment.

Overal ringen
Voor een complex werk als Der Ring des Nibelungen van Wagner wordt het nog behoorlijk veel opgevoerd: in Moskou, Sofia en zelfs tijdens de Tiroler Festspiele Erl de komende tijd.

Geen zondag
“Les artistes lyriques n’ont pas de dimanche!” zegt Anne Sofie von Otter als Les Echos haar vraagt naar haar ideale zondag.

Wende weer klassiek
Componist Michel van der Aa staat binnenkort in de Spotlight van Nieuw Amsterdams Peil. In de concerten mag een componist zijn of haar eigen avond samenstellen. Speciale gast is Wende Snijders.

Uitsmijter
Prettige rit.

Vorig artikel

Uitvinders: goed thema, te weinig fantasie

Volgend artikel

Schwanewilms en Vignoles geven recital

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.