AchtergrondBinnenkortFeaturedNieuws

Seizoen Nederlandse Reisopera 2018/2019

De Nederlandse Reisopera brengt komend seizoen drie grote producties: Tosca, Die tote Stadt en A Little Night Music. De gevierde regisseur Jakob Peters-Messer keert terug bij de Reisopera voor Die tote Stadt. Korngolds opera krijgt zijn eerste Nederlandse tournee.

De Nederlandse dirigent Antony Hermus dirigeert Die tote Stadt. (© Claudia Heysel)

Met de internationaal gevierde Nederlandse sopraan Kelly God in de rol van Isolde herneemt de Nederlandse Reisopera in 2020 haar productie van Wagners Tristan und Isolde, waarmee in 2013 het intendantschap van Nicolas Mansfield begon. Dat tipje van de sluier lichtte de directeur alvast bij de presentatie van het seizoen 2018/2019.

Er staan in 2018/2019 drie grote producties gepland, allemaal uit de twintigste eeuw. Tosca (1900) is een eigen nieuwe bijdrage, Die tote Stadt (1920) wordt overgenomen van het Theater Magdeburg en als verrassende derde volgt A Little Night Music, een musical van Stephen Sondheim uit 1973. Mansfield noemt het een “zijstapje uit ons eigen genre na het succes dat Sweeney Todd oogstte in 2014”.

A Little Night Music werd onder meer door de evergreen ‘Send in the clowns’ populair. De titel is afgeleid van Mozarts Eine kleine Nachtmusik, maar de plot is ontleend aan Ingmar Bergmans film Glimlach van een zomernacht (1955). Een geheel Amerikaans team gaat deze productie in Enschede opbouwen. In de uitvoering staan vrijwel alleen Nederlandse stemmen, aangevoerd door Paul Groot en Laetitia Gerards. Toch wordt het stuk in het Engels gespeeld.

“We hebben niet voor een vertaling gekozen vanwege de kleur van de taal en de combinatie met de muziek”, zegt Mansfield. Dat Nederlandse musicalliefhebbers inmiddels helemaal gewend zijn aan zulk theater in de eigen taal, ziet hij niet als een bezwaar. “Opera’s gaan ook niet meer in vertalingen.” Het Gelders Orkest zal zijn kwaliteiten kunnen tonen op dit gebied van de lichte opera.

Duitse operahuizen

De keuze voor Die tote Stadt vloeit voort uit Mansfields langgekoesterde droom om dit psychologische drama juist in regionale theaters te brengen. Het werk van de toen 23-jarige Erich Wolfgang Korngold beleefde in 1920 een dubbele, succesvolle première in Hamburg en Keulen en was tot de ingreep van het nazibewind in 1933 een veel gespeeld werk. Julius Korngold, de vader van Erich, stelde het libretto samen op basis van de roman Bruges-la-morte van de Franstalige Belg Georges Rodenbach.

Kelly God keert in 2020 terug bij de Reisopera voor de rol van Isolde. (© Lutz Edelhoff)

De keuze voor Die tote Stadt werd mede gemaakt vanwege de productie die het theater in de Duitse stad Magdeburg vorig seizoen op de planken bracht. De Nederlandse dirigent Antony Hermus dirigeert zijn eigen Noord Nederlands Orkest. De regie voert Jakob Peters-Messer, die in het lopende seizoen de barokopera Siroe, re di Persia ensceneerde. Mansfield wil de samenwerking met Duitse operahuizen verder uitbouwen.

De jonge Britse regisseur Harry Fehr is gecontracteerd om Puccini’s kaskraker Tosca scenisch uit te werken. Gedirigeerd wordt de voorstelling door David Perry, in samenwerking met Orkest van het Oosten en met een bezetting waarin de Noorse lyrisch-dramatische sopraan Kari Postma de rol van Floria Tosca zingt, Noah Stewart als Cavaradossi optreedt en Philip Rhodes Scarpia vertolkt.

Meezing Messiah

Bij de vele kleinere activiteiten die de Reisopera door het hele land organiseert valt de voortzetting van de Meezing Messiah in het Amsterdamse theater Carré op. “Het was afgelopen december zo’n succes met 1.500 bezoekers die voor dag en dauw in de rij stonden om Carré binnen te gaan”, aldus Mansfield.

Nieuw is een wedstrijd voor aankomende operamakers om een opzet in te sturen voor een pocketversie van Tsjaikovski’s Jevgeni Onegin. Op 18 april kiest een jury uit de inmiddels tientallen inzendingen het winnende team. Dat krijgt de kans om het eindresultaat in november en december 2019 in Nederlandse theaters te laten zien.

Regionale krachten

Met een hoofdsponsor uit de regio, het technologische bedrijf TKH, en een intensieve samenwerking met de orkesten in Enschede en Arnhem in het kader van hun fusieplannen wil Nicolas Mansfield de regionale krachten bundelen om een sterk cultureel hart te vormen in oostelijk Nederland.

Tegelijk wordt nationaal de samenwerking tussen Nederlandse operagezelschappen verstevigd. In april houdt het landelijke verband van operagezelschappen een operaconferentie. Alle groepen die zich bezighouden met opera en muziektheater, van groot tot klein, zullen zich buigen over samenwerking en toekomst. Mansfield: “Mijn droom is dat mensen niet meer schrikken van het woord ‘opera’. Onze kunst is voor iedereen toegankelijk. Er is niets elitairs aan.”

Overzicht

Hieronder het overzicht van de producties die de Reisopera in 2018/2019 brengt.

Tosca (G. Puccini)
13 oktober t/m 14 november 2018
Dirigent: David Parry
Regisseur: Harry Fehr
Solisten: Kari Postma, Noah Stewart, Philip Rhodes, Alexander de Jong, Bernadeta Astari e.a.

Die tote Stadt (E.W. Korngold)
8 december 2018 t/m 12 februari 2019
Dirigent: Antony Hermus
Regisseur: Jakob Peters-Messer
Solisten: Daniel Frank, Iordanka Derilova, Marian Pop, Rita Kapfhammer e.a.

Mezzing-Messiah (G.F. Händel)
9 december 2018
Dirigent: Nicolas Mansfield
Solisten: Nazan Fikret, Martina Mikelic, Christopher Turner en Alexander Robin Baker.

A Little Night Music (S. Sondheim)
16 maart t/m 9 april 2019
Dirigent: Ryan Bancroft
Regisseur: Zack Winokur
Solisten: Paul Groot, Laetitia Gerards, Job Greuter, Sanne Franssen, Inez Timmer, Alexander de Jong, Nikki Treurniet, Esther Kuiper e.a.

Zie voor meer informatie de website van de Nederlandse Reisopera.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Carolyn, Bastiaan en Gün

Volgend artikel

Steef de Jong op tournee met Orfeo

De auteur

Franz Straatman

Franz Straatman