AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Carolyn, Bastiaan en Gün

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 129.

Sampson in Nederland
Sopraan Carolyn Sampson is regelmatig in ons land te horen. Later dit seizoen toert ze met Ein deutsches Requiem langs verschillende plaatsen in Nederland. Op de dag dat deze rubriek verschijnt staat ze in het Amsterdamse Concertgebouw. Haar nieuwe Schubert-cd maakte ze met de pianist die haar ook vanavond begeleidt, Joseph Middleton.

De sopraan heeft even weinig moeite met Duitse romantiek als met Britse barok.

Opera is het leven niet
Wesla Whitfield werd opgeleid tot coloratuursopraan, maar was ontevreden met de eenzijdige nadruk op de stem en verliet de branche voor andere muziek. Ze wilde meer met tekst doen. “After completing a performance, she would often sneak off to sing in piano bars.”

Ik wil geen knecht meer zijn
Hij heeft ‘E non voglio piu’ servir’ ontelbare malen gezongen als Leporello en nu komt zijn wens uit. Luca Pisaroni maakt komend seizoen zijn debuut als Don Giovanni bij de New Yorkse Metropolitan Opera. In de serie voorstellingen zal Adam Plachetka de rol van de knecht zingen.

Yannick als Jeanette
Dirigent Yannick Nézet-Séguin gaat nu definitief zijn rol als ‘father’ van het Rotterdams Philharmonisch Orkest opgeven. Dankzij een gift van de Neubauer Family Foundation wordt hij vervroegd chef bij de Metropolitan Opera. Zijn positie, genoemd naar de sponsor, heet ‘Jeanette Lerman-Neubauer Music Director’.

Bye Gün
Günther Groissböck zien we, gezien zijn agenda, de komende jaren niet terug in Amsterdam. Maar in de bioscoop zal hij komend seizoen te zien zijn als Hunding. De Met herneemt de monsterproductie van Der Ring des Nibelungen door Robert Lepage en brengt Die Walküre in de bioscopen.

Glimmertjes
Shaye Strager heeft een beroep waar je bij beroepskeuzeadvies niet snel aan denkt: strategic fashion stylist. Ze hing strategisch een hoop glimmers aan het hoofd van Sondra Radvanovsky en maakte een fotootje.

5 mei met Bastiaan
Dit jaar speelt het Rotterdams Philharmonisch Orkest tijdens het Bevrijdingsconcert op de Amstel in 020. Zangeres Willemijn Verkaik kan vermoedelijk het hoogst van de solisten, bariton Bastiaan Everink ongetwijfeld het laagst.

Seizoen aangekondigd
U las het nieuws al op Place de l’Opera en voor de details kunt u nu terecht op de website van De Nationale Opera. Het seizoen 2018/2019 is verrassend geprogrammeerd. Er zijn dit jaar weer kleine internetseries.

#Isdatnouwelgoedvoordiehonden?
Net toen we bedachten de Valentijn-flauwekul over te slaan, zagen we deze tweet.

Historie
Februari is in de Verenigde Staten Black History Month en daarom eert de Los Angeles Opera enkele van de Afro-Amerikaanse zangers die een rol speelden in de geschiedenis van het ooit nogal witte genre.

Vorig artikel

Staatsopera van Tatarstan speelt Zauberflöte

Volgend artikel

Seizoen Nederlandse Reisopera 2018/2019

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.