AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Quirijn, Judith en Angela

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 130.

Van opera naar musical
Bariton Quirijn de Lang, die nu nog de titelrol zingt in Hamlet bij OPERA2DAY, heeft ook na die tournee een volle agenda. Hij keert bij Opera North terug in de rol van Fred Graham/Petruchio in Kiss me, Kate. Die productie begint in Leeds, gaat langs het Ravenna Festival en het London Coliseum in juni om te eindigen in Edinburgh.

Zondag met de diva’s
Het conservatorium in San Francisco vierde zijn honderdjarig bestaan met een talkshow waarin vier grote zangeressen optraden.

Lohengrin in Bayreuth
De cast voor Lohengrin, komende zomer in Bayreuth, is bekendgemaakt. In de hoofdrollen zingen Georg Zeppenfeld, Roberto Alagna en Anja Harteros. Als één van de edelen is tenor Eric Laporte te zien. Hij is in Nederland bekend van zijn rol als Alfredo in La traviata bij Opera Zuid.

https://twitter.com/WagneroperaNET/status/966616541419720704

Tickets voor Glynebourne
Op 4 maart begint de kaartverkoop voor het Glyndebourne Festival. Dit jaar staan onder meer Madama Butterfly (met Olga Busuioc), Der Rosenkavalier (met Kate Lindsey) en Vanessa (met Doris Soffel) op het programma.

Prijzen
Afgelopen weekend werden in Evian de Victoires de la musique classique uitgereikt. Angela Gheorghiu kreeg een ere-Victoire voor haar oeuvre, sopraan Sabine Devieilhe viel in de prijzen als zangeres van het jaar en met haar cd Mirages.

Meer prijzen
Na de Victoires komt de volgende prijzenregen er alweer aan. Sinds 1958 kent de Franse Académie du disque lyrique prijzen toe aan opnames op het gebied van opera en lied. Elke prijs is genoemd naar een belangrijke naam, zoals de Prix Dietrich Fischer-Dieskau voor de beste lied-cd. Heimat van Benjamin Appl krijgt die onderscheiding. De opname van Lully’s Armide door Les Talens Lyrique – met Judith van Wanroij – wordt bekroond met de Prix du Patrimoine Baroque Français.

Ludwig wordt negentig
Mezzosopraan Christa Ludwig – ze was enkele jaren geleden nog in Den Haag voor een masterclass – wordt binnenkort 90 jaar. Ter gelegenheid van haar verjaardag komt The Christa Ludwig Collection uit, met hoogtepunten uit haar discografie.

Conlon vertelt
Orfeo ed Euridice van Gluck gaat binnenkort in première in Los Angeles. Dirigent James Conlon geeft wat achtergronden bij de opera.

Pets in ROH
“This is what I pay a £1000+ Friends subscription for? To have the House used for this?” Een vaste bezoeker van het Royal Opera House in Londen was not amused met het bericht dat de Pet Shop Boys komende zomer opnieuw het theater in Covent Garden aandoen.

Opera on ice
Een cherryflip op Puccini, een lutz op Meyerbeer, het gebeurde allemaal tijdens het kunstrijden in PyeongChang.

Oudjaar met Sonya
Sopraan Sonya Yoncheva is de laatste jaren toegetreden tot de exclusieve wereld van de opera-royalty. De laatste dagen van dit jaar brengt ze door in Parijs voor het gala ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van de Opéra national de Paris.

De echtheid van het leven
Componist Merlijn Twaalfhoven is ook een oorspronkelijke denker.

Christopher Maltman als Don Alfonso
De New York Times zette alles wat u zeker moet zien in New York in de komende maanden op een rij. Ook de nieuwe productie van de opera Così fan tutte van Mozart wordt genoemd. De Metropolitan Opera komt met een nieuwe enscenering. Regisseur Phelim McDermott situeert de opera in het Coney Island van de jaren vijftig. Filmmaker Woody Allen plaatste zijn recente film Wonder Wheel ook in die sfeer.

Jong grut
De Opéra national de Paris wordt volgend jaar 350, maar is apetrots op de dramatische daling van de leeftijd van zijn bezoekers. In het afgelopen seizoen waren 95.000 bezoekers jonger dan 28.

Albanezen
Twee Albanezen in de opera en toch is het niet Così fan tutte.

Vorig artikel

Auber sprankelt bij de Opéra Royal in Luik

Volgend artikel

Seizoen Concertgebouw 2018/2019

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.