BinnenkortBuitenlandNieuws

De Munt presenteert seizoen 2018/2019

“Een redelijk volle boterham”, zo noemt intendant Peter de Caluwe het nieuwe seizoen van de Munt. Het Brusselse operahuis brengt in 2018/2019 negen operaproducties, zeven scenisch, twee concertante. Op het programma onder meer La Gioconda, Robert le diable en Tristan und Isolde.

Peter de Caluwe op het toneel van de Muntschouwburg. (© Mireille Roobaert)

Het nieuwe seizoen van de Munt werd vanmiddag in de Muntschouwburg in Brussel gepresenteerd. Peter de Caluwe rondt in 2018/2019 zijn tweede mandaat als algemeen directeur af en hoopt een derde periode te kunnen ingaan. De chef ziet het seizoen als een soort samenvatting van wat zijn huis de afgelopen jaren heeft gedaan.

Het seizoen draait om “spelen, inbeelding, verbeelding”, aldus De Caluwe. Het opent met “een eigenzinnige interpretatie” van Die Zauberflöte door regisseur Romeo Castellucci, wiens regie van Das Floss der Medusa momenteel in Amsterdam te zien is.

Na Uit een dodenhuis van Janáček in november wil het operahuis zijn publiek in de wintermaanden verwarmen met Italiaanse opera. Eigenlijk wilde De Caluwe drie titels brengen, maar Re Orso van Marco Stroppa moest een week geleden geschrapt werden. De Munt heeft al vijf keer voorgehad om het hedendaagse werk te produceren en had de cast helemaal rond, maar moest om financiële redenen toch van de productie afzien. De Caluwe voorziet binnenkort financiële problemen voor zijn huis als er van overheidswege geen actie wordt ondernomen.

De twee Italiaanse titels die wel geproduceerd kunnen worden zijn Don Pasquale van Donizetti, in een regie van Laurent Pelly, en La Gioconda van Ponchielli, in een regie van Olivier Py. In Donizetti’s komedie delen de grote Italiaanse zangers Michele Pertusi en Pietro Spagnoli de titelrol.

Richard Wagner krijgt de komende seizoenen veel aandacht, belooft De Caluwe, die erkent dat hij de componist in de eerste jaren van zijn intendantschap wat links heeft laten liggen. In 2018/2019 wordt Tristan und Isolde gepresenteerd, in de seizoenen daarna volgen meer Wagner-titels.

De Munt brengt naast zijn operaproducties ook weer een recitalserie, waarin komend seizoen grote zangers te bewonderen zijn: Mark Padmore, Anke Vondung en Werner Güra, Silvia Tro Santafé, Véronique Gens, Anna Caterina Antonacci, Anne Sofie von Otter, Magdalena Kožená en Michèle Losier.

Seizoensbeeld van de Munt.

Hieronder een overzicht van de negen operaproducties:

Die Zauberflöte (W.A. Mozart)
18 september t/m 3 oktober 2018
Dirigent: Antonello Manacorda en Ben Glassberg
Regisseur: Romeo Castellucci
Solisten: Ed Lyon, Reinoud Van Mechelen, Sabine Devieilhe, Jodie Devos, Sophie Karthäuser, Ilse Eerens, Jodie Devos, Esther Kuiper, Elmar Gilbertsson e.a.

Uit een dodenhuis (L. Janáček)
6 t/m 17 november 2018
Dirigent: Mirga Gražinytė-Tyla
Regisseur: Krzysztof Warlikowski
Solisten: Sir Willard White, Pascal Charbonneau, Stefan Margita, Ladislav Elgr, John Graham-Hall e.a.

Don Pasquale (G. Donizetti)
9 t/m 23 december 2018
Dirigent: Alain Altinoglu
Regisseur: Laurent Pelly
Solisten: Michele Pertusi, Pietro Spagnoli, Lionel Lhote, Rodion Pogossov, Joel Prieto, Anicio Zorzi Giustiniani, Danielle de Niese, Anne-Catherine Gillet e.a.

La Gioconda (A. Ponchielli)
29 januari t/m 12 februari 2019
Dirigent: Paolo Carignani
Regisseur: Olivier Py
Solisten: Martina Serafin, Béatrice Uria-Monzon, Silvia Tro Santafé, Szilvia Vörös, Stefano La Colla, Andrea Carè, Franco Vassallo, Scott Hendricks e.a.

Frankenstein (M. Grey)
8 t/m 20 maart 2019
Dirigent: Bassem Akiki
Regisseur: Álex Ollé (La Fura dels Baus)
Solisten: Scott Hendricks, Topi Lehtipuu, Eleonore Marguerre, Andrew Schroeder, Christopher Gillett e.a.

The Rake’s Progress (I. Stravinsky)
25 en 26 maart 2019
Dirigent: Barbara Hannigan
Regie (semiscenisch): Linus Fellbom
Solisten: Aphrodite Patoulidou, Elgan Thomas, Yannis François, Fleur Barron e.a.

Robert le diable (G. Donizetti)
2 en 5 april 2019
Dirigent: Evelino Pidò
Regie: concertant
Solisten: Dmitry Korchak, Nicolas Courjal, Julien Dran, Patrick Bolleire, Lisette Oropesa e.a.

Tristan und Isolde (R. Wagner)
2 t/m 19 mei 2019
Dirigent: Alain Altinoglu
Regisseur: Ralf Pleger en Alexander Polzin
Solisten: Christopher Ventris, Bryan Register, Franz-Josef Selig, Petra Lang, Ann Petersen, Andrew Foster-Williams, Wiard Witholt e.a.

Het sprookje van tsaar Saltan (N. Rimski-Korsakov)
11 t/m 29 juni 2019
Dirigent: Alain Altinoglu
Regisseur: Dmitri Tcherniakov
Solisten: Ante Jerkunica, Svetlana Aksenova, Stine Marie Fischer, Bernarda Bobro, Carole Wilson e.a.

Zie voor meer informatie de website van de Munt.

Vorig artikel

Sublieme koorzang in Medusa bij DNO

Volgend artikel

Coolen presenteert dertiende Operadagen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.