Binnenkort

Matinee brengt herontdekte Veneziano

De NTR ZaterdagMatinee voert op 24 maart een herontdekte passie van Gaetano Veneziano uit in het Concertgebouw in Amsterdam. Het werk is voor het eerst in Nederland te horen. Herontdekker Antonio Florio leidt zijn Cappella Neapolitana.

Sopraan Roberta Invernizzi soleert in Scarlatti’s Stabat Mater. (© Ribaltaluce Studio)

Gaetano Veneziano was een Italiaanse barokcomponist, die in 1704 Alessandro Scarlatti opvolgde als leider van de Spaanse hofkapel in Napels. Al eerder, rond 1685, componeerde Veneziano La passione secondo Giovanni, een muzikaal antwoord op de Johannespassie van Scarlatti. Maestro Antonio Florio herontdekte het werk een paar jaar geleden, nadat hij eerder al Veneziano’s oratorium La santissima Trinità had afgestoft en opgenomen.

De ZaterdagMatinee omschrijft de passie als “een werk van geweldige kwaliteit, waarin oude en nieuwe stijlen verbluffend samensmelten tot een organisch geheel van grote dramatische kracht”. De dragende solorol is die van de Evangelist. Countertenor Raffaele Pe vertolkt de veeleisende partij. Tenor Luca Cervoni zingt Christus en bas Marco Bussi vertolkt Pilatus.

Veneziano’s werk wordt gekoppeld aan het Stabat Mater van Scarlatti. Daarin zingen sopraan Roberta Invernizzi en alt Sara Mingardo de solopartijen. Cappella Neapolitano wordt vergezeld door het Coro Ghislieri.

De Matinee begint om 14.15 uur en is live te horen op Radio 4. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Iestyn, Johann en Anna

Volgend artikel

Met brengt nieuwe Così fan tutte in bioscoop

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.