BinnenkortNieuws

Duo Bilitis presenteert Debussy-cd

Honderd jaar geleden overleed de Franse componist Claude Debussy. Het Duo Bilitis, gevormd door Eva Tebbe en Ekaterina Levental, vond dat een uitstekende aanleiding om een cd te maken met zijn muziek. Op 8 april is de presentatie van Rêveries de Bilitis in Amersfoort.

De reden dat het Duo Bilitis een cd aan de Franse componist wijdde, gaat verder dan alleen zijn honderdste sterfdag op 25 maart. De muziek van Debussy leeft voort. “Zolang iemand leeft in de hoofden en harten van de mensen kán hij niet werkelijk dood zijn. Zijn muziek blijft ons achtervolgen als een onontkoombaar natuurverschijnsel”, zeggen Eva Tebbe en Ekaterina Levental. Debussy maakte met zijn muziek “het onzichtbare zichtbaar, hij zette het onuitsprekelijke om in een muzikale wereld vol mystiek, dubbelzinnige lagen en evocatieve betekenissen”.

Speciaal voor hun nieuwe plaat, hun derde, maakten harpiste Eva Tebbe en harpiste/mezzosopraan Ekaterina Levental arrangementen. De Proses lyriques, door Debussy gecomponeerd voor zang en piano, werden geschikt gemaakt voor uitvoering door zang en twee harpen. Gezien de naam van het duo konden de Trois Chansons de Bilitis uit 1897 niet ontbreken op de cd. Tebbe en Levental maakten samen de bewerking van de driedelige liederencyclus.

Afgelopen december is de cd met de ondertitel Music for two harps and voice opgenomen in de Academiezaal van Sint-Truiden in België. Er is goed nagedacht over de samenstelling van het repertoire. “We hebben gezocht naar composities die, door ze te arrangeren voor twee harpen en zang, in hun klankbeeld nieuwe werelden kunnen openbaren. Om zo als het ware dichter bij Debussy te komen en zijn zeeën, winden, stormen, waterdruppels, sneeuw, glasscherven en bloemen te kunnen verklanken.”

Op zondag 8 april wordt de cd Rêveries de Bilitis tijdens een concert in de St. Aegtenkapel in Amersfoort gepresenteerd. Er is ook een première op papier met de publicatie van twee arrangementen door Eva Tebbe van Six Epigraphes Antiques en Ballade Slave van Debussy voor harpduo. Die worden uitgegeven door Donemus. In april en mei geeft het duo op verschillende plaatsen in het land optredens met werk van de nieuwe cd.

Op de radio is ook aandacht voor het duo. Levental en Tebbe zijn op zondag 1 april te horen in het programma Spiegelzaal vanuit het Concertgebouw op NPO Radio 4. Op maandag 9 april zijn de twee te gast in Opium op 4, vanuit VondelCS in Amsterdam.

Zie voor meer informatie de website van het Duo Bilitis.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Wiard, Waut en Samantha

Volgend artikel

Radio Filharmonisch speelt Mozart-mis

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.