Home » Binnenkort

Opera in de media: week 15 van 2018

6 april 2018

door

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 15 (7 – 13 april 2018) onder meer aandacht voor Wagner in Wenen, Debussy in Parijs en Ligeti in Amsterdam.

Video

Wagner in Wenen
Via het betaalkanaal van de Wiener Staatsoper, waar een livestream 14 euro kost, kunt u komende week twee delen van Wagners Ring des Nibelungen live meemaken. Op zondag 8 april staat Die Walküre op het programma, woensdag 11 april volgt Siegfried. In de hoofdrollen zingen onder anderen Christopher Ventris als Siegmund en Simone Schneider als Sieglinde. Met haar inval-Brünnhilde in Düsseldorf maakte Iréne Theorin onlangs grote indruk. Ook in Wenen is ze in die rol te zien.
Staatsoper Live: livestreams op 8 april om 17.00 uur en 11 april om 17.30 u.

Michel van der Aa. (© Marco Borggreve)

Michel van der Aa bij Witteman
Componist Michel van der Aa is één van de gasten in Podium Witteman. Hij stelde voor het ensemble Nieuw Amsterdams Peil een nieuw programma samen met zowel eigen werk als werken die hem inspireren. Voor deze gelegenheid heeft hij samen met zangeres Wende Snijders een aantal liederen geschreven, waarin hij zelf gitaar speelt.
NPO 2: zondag 8 april om 18.05 u.

Il corsaro
Een niet vaak opgevoerde opera van Verdi is Il corsaro. De stream die OperaVision biedt, komt uit het Palau de les Arts Reina Sofia in het Spaanse Valencia. Tenor Michael Fabiano zingt de hoofdrol, Kristina Mkhitaryan is als Medora zijn tegenspeelster. De enscenering is van Nicola Raab, het Orquestra de la Comunitat Valenciana speelt onder leiding van Fabio Biondi.
OperaVision: zondag 8 april om 20.00 u.

Glyndebourne Cup
De finaleavond van de Glyndebourne Opera Cup werd live gestreamd door Medici.tv. Met een verplicht aan te maken (gratis) account is de uitzending nog terug te zien. De Amerikaanse mezzosopraan Samantha Hankey won de eerste prijs.
Medici.tv: on demand.

Debussy in Parijs
In een hommage aan Claude Debussy speelde het Orchestre national de France werk van de honderd jaar geleden overleden componist en van diens collega Maurice Ravel. De liedcyclus Shéhérazade van Ravel vormde het vocale deel van het concert, waaraan mezzosopraan Karine Deshayes meewerkte.
Arte Concert: on demand.

Audio

Olga Peretyatko-Mariotti als Lucia in Lucia di Lammermoor. (© Richard Termine / Met Opera)

NTR Opera Live met Lucia
Gaetano Donizetti’s opera Lucia di Lammermoor komt rechtstreeks uit de Metropolitan Opera in New York. Het koor en orkest van de Met worden gedirigeerd door Roberto Abbado. Solisten zijn onder anderen Olga Peretyatko-Mariotti, Vittorio Grigolo en Massimo Cavalletti.
NPO Radio 4: zaterdag 7 april om 18.30 u.

Frommermann in de Spiegelzaal
In Spiegelzaal zijn onder anderen de zangers en musici van Frommermann te gast. Ze brengen op dinsdag 10 april hun programma Magazijn Hollandia in première in Amersfoort.
NPO Radio 4: zondag 8 april om 10.00 u.

Purcells King Arthur
Gabrieli Consort & Players brengen onder leiding van Paul McCreesh Henry Purcells King Arthur. Solisten zijn onder anderen Mhairi Lawson, Anna Denis en Marcus Farnsworth. De opname van het concert op zondag 8 april wordt een dag later uitgezonden in het NTR Avondconcert.
NPO Radio 4: maandag 9 april om 20.00 u.

Ligeti vocaal
In het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ staat de componist György Ligeti centraal in het optreden van het Nederlands Kamerkoor en Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw. Sopraan Katrien Baerts is de soliste. Op het programma staan werken als Lux Aeterna, Drei Phantasien nach Friedrich Hölderlin en Nonsense madrigalen.
NPO Radio 4: dinsdag 10 april om 20.00 u.

Roderick Williams. (© Benjamin Ealovega)

Poisoned kiss
De opera The Poisoned Kiss van Vaughan Williams staat op het programma van de donderdagse opera-uitzending van BBC 3. Het werk uit 1929 werd uitgevoerd in de Bragwyn Hall in Swansea. Richard Hickox leidt het BBC National Orchestra of Wales en een cast met onder anderen Pamela Helen Stephen, Roderick Williams en John Graham-Hall.
BBC Radio 3: donderdag 12 april om 15.00 u.

Elias in het AVROTROS Vrijdagconcert
Elias van Felix Mendelssohn-Bartholdy werd in december 2016 uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder dirigent Markus Stenz. De solisten waren onder anderen sopraan Valentina Farcas, mezzosopraan Paula Murrihy en bariton André Morsch.
NPO Radio 4: vrijdag 13 april om 20.00 u.

Weektip

Thijl in 1980
Kortgeleden werd de aanstaande productie van de opera Thijl van Jan van Gilse gepresenteerd en ging de kaartverkoop van start. Slechts één keer eerder is het stuk van de Nederlandse componist geënsceneerd, tijdens het Holland Festival van 1980. Komende zomer zingen Anthony Heidweiller en Aylin Sezer de hoofdrollen in de locatievoorstelling in Soest.
De radio-opname uit 1980 staat op YouTube. John Bröcheler zong Thijl en Thea van der Putten was Nele. Dirigent Anton Kersjes leidde de uitvoering.