BinnenkortBuitenland

Py regisseert Lohengrin bij de Munt

De bekende Franse regisseur Olivier Py creëert bij de Munt in Brussel een nieuwe productie van Lohengrin. De Wagner-opera gaat op donderdag 19 april in première en wordt gedirigeerd door Alain Altinoglu.

Olivier Py tijdens de repetities voor Lohengrin. (© S. Van Rompay / La Monnaie De Munt)

Richard Wagner vond zijn opera Lohengrin “een volstrekt nieuw verschijnsel voor het moderne bewustzijn”. Grote woorden, maar gezien de enorme populariteit die het werk sinds de wereldpremière 1850 geniet, niet onwaar.

“Hoewel Lohengrin nog tot Wagners romantische opera’s gerekend wordt, kondigt zijn nieuwe visie van het muziekdrama zich hierin reeds duidelijk aan”, stelt de Munt. “Bij hem wordt de middeleeuwse sage van de zwaanridder een bezinning over de ware liefde die geen vragen stelt.”

De Munt schakelt voor zijn nieuwe productie zijn eigen muziekdirecteur Alain Altinoglu in, die Lohengrin eerder bij de Bayreuther Festspiele dirigeerde. Voor de regie keert Olivier Py terug naar Brussel, waar hij eerder Les Huguenots en Hamlet ensceneerde. Lohengrin is de vierde Wagner-opera die Py regisseert.

Lohengrin heeft een grotere politieke lading dan de andere opera’s van Wagner”, zegt hij in een interview op de website van de Munt. “Het is een zoektocht naar de essentie, naar politieke legitimiteit.” Py plaatst het werk in een “vernield, verbrand theater waarin de emblemen van de Duitse romantiek voortbestaan, stoffig, vuil, in de as, kapot”.

De belangrijkste rollen zijn dubbel bezet. Eric Cutler en Joseph Kaiser delen de rol van Lohengrin. Ingela Brimberg en Meagan Miller zingen afwisselend Elsa von Brabant en Andrew Foster-Williams en Thomas Jesatko vertolken omstebeurt Friedrich von Telramund. Elena Pankratova en Sabine Hogrefe zijn te horen als Ortrud en Werner Van Mechelen Heerrufer.

Lohengrin is van 19 april tot en met 6 mei tien keer te zien in de Muntschouwburg in Brussel. Zie voor meer informatie de website van de Munt.

Vorig artikel

Raadselachtige Parsifal in Vlaanderen

Volgend artikel

Diana Damrau debuteert als Maria Stuarda

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.