Binnenkort

Opera in de media: week 16 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 16 (14 – 20 april 2018) aandacht voor Nora Fischer bij Podium Witteman, Luisa Miller met Plácido uit New York en Willem Jeths.

Video

Julia Jones.

Nieuwe Traviata in Oslo
“She is an incredibly modern figure, downright emancipated”, zegt regisseur Tatjana Gürbaca over het karakter Violetta in La traviata. Haar productie voor Den Norske Opera van Verdi’s bekendste opera is zaterdag live te zien via OperaVision. Aurelia Florian en Matteo Lippi zingen de hoofdrollen. Voor het orkest van het operahuis in Oslo staat Julia Jones.
OperaVision: zaterdag 14 april om 20.00 u.

Wagner in Wenen
Het laatste deel van Wagners Ring des Nibelungen, Götterdämmerung, is live mee te maken op het betaalkanaal van de Wiener Staatsoper. Adam Fischer dirigeert, Sven-Eric Bechtolf deed de regie. In de hoofdrollen zingen Stephen Gould, Eric Halfvarson en Iréne Theorin.
StaatsoperLive: zondag 15 april om 16.30 u.

Nora bij Witteman
In Podium Witteman is zangeres Nora Fischer te gast. Samen met Marnix Dorrestein brengt ze werk van haar nieuwe album HUSH. Voor de plaat bewerkten de twee liederen en aria’s uit de zeventiende eeuw voor stem en elektrische gitaar.
NPO 2: zondag 15 april om 18.05 u.

Orlando in Venetië
Le Malibran is één van de oudste zalen van Venetië. Daar wordt de opera Orlando furioso van Vivaldi opgevoerd. Koor en orkest van La Fenice, dat deze voorstelling produceert, staan onder leiding van Diego Fasolis. In de hoofdrollen zingen onder anderen Sonia Prina en Francesca Aspromonte. De productie, die als livestream te zien is bij Culturebox, werd geregisseerd door Fabio Ceresa.
Culturebox: dinsdag 17 april om 19.00 u.

Scène uit Le nozze di Figaro. (© Opéra Royal de Wallonie)

Nozze in Luik
De recensent van La Libre Belgique vond sopraan Judith van Wanroij als La Contessa “souveraine de classe et de maîtrise, voix chaude, aigus suspendus et lumineux, équilibre touchant entre passion et retenue”. De complete opname van Le nozze di Figaro door de Opéra Royal de Wallonie staat nog online. U ziet in de andere rollen onder anderen Mario Cassi, Leon Košavic en Jodie Devos. De muzikale leiding had Christophe Rousset, Emilio Sagi deed de regie.
Culturebox: on demand.

Audio

Wereldpremière Jeths
Onder het motto ‘Thrillers met Jaap van Zweden’ brengt de NTR ZaterdagMatinee bestaand werk van Bartók en gloednieuw materiaal van Willem Jeths. In Hertog Blauwbaards burcht zijn Michelle DeYoung, Mikhail Petrenko en Pál Mácsai de solisten. The Tell-Tale Heart werd gecomponeerd door Willem Jeths en gaat tijdens de Matinee in wereldpremière. Sopraan Juliane Banse is de solist, Jaap van Zweden leidt het Radio Filharmonisch Orkest.
NPO Radio 4: zaterdag 14 april om 14.00 u.

Piotr Beczala. (© Anja Frers)

Verdi in de Met
Vanuit de Metropolitan Opera in New York brengt NTR Opera Live de opera Luisa Miller van Verdi. Onder muzikale leiding van Bertrand de Billy zingen onder anderen Sonya Yoncheva, Piotr Beczala en Plácido Domingo.
NPO Radio 4: zaterdag 14 april om 18.30 u.

Donizetti bij de BBC
Maria Stuarda, één van Donizetti’s ‘koninginnenopera’s’, wordt in de donderdagmatinee van de BBC Radio uitgezonden. De opera werd opgenomen in Wenen, Marlis Petersen en Alexandra Deshorties zongen de hoofdrollen. Het ORF Radio Symphony Orchestra werd gedirigeerd door Paolo Arrivabeni.
BBC Radio 3: donderdag 19 april om 15.00 u.

Oud en nieuw
In het AVROTROS Vrijdagconcert vanuit TivoliVredenburg in Utrecht klinkt muziek van Georg Friedrich Händel en William Hayes. Hun respectievelijke Dixit Dominus en The fall of Jericho worden uitgevoerd door Holland Baroque en Cappella Amsterdam onder leiding van Alexander Weimann. Solisten zijn Dorothee Mields, Terry Wey, Zachary Wilder en Andreas Wolf.
NPO Radio 4: vrijdag 20 april om 20.00 u.

Weektip

Opera van Willem Jeths
Zaterdag gaat in de NTR ZaterdagMatinee een nieuw werk van Willem Jeths in première. Zijn tweede opera The Tell-Tale Heart is gebaseerd op het verhaal van Edgar Allan Poe. Het nieuwe stuk is een monodrama met sopraan Juliane Banse in de vocale hoofdrol.

Het is inmiddels tien jaar geleden dat Jeths zijn vorige opera schreef. Hôtel de Pékin was te zien in een productie van wat toen nog de Nationale Reisopera heette. In de hoofdrollen zongen Dennis Wilgenhof, Marie Angel, Mattijs van de Woerd en Ceri Williams, die binnenkort weer bij de Reisopera te zien is als Mary in Der Fliegende Holländer.

Vorig artikel

Fischer presenteert nieuwe cd in Paradiso

Volgend artikel

Rachvelishvili maakt weldadig Sony-debuut

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.