Binnenkort

Fischer presenteert nieuwe cd in Paradiso

Zangeres Nora Fischer lanceert op woensdag 18 april haar eerste album voor Deutsche Grammophon met een concert in Paradiso. Samen met gitarist Marnix Dorrestein brengt ze het programma HUSH: zeventiende-eeuwse liederen in een hedendaagse stijl.

Fischer tekende in september vorig jaar een platencontract bij Universal. Op 13 april verschijnt haar eerste album HUSH. De titel komt van Purcells lied ‘Hush, no more’ en zet de toon voor het hele album: “HUSH gaat over intimiteit”, aldus de makers.

Fischer en Dorrestein (een popmuzikant die nieuw is in de wereld van de oude muziek) namen zeventiende-eeuwse melodieën van onder anderen Monteverdi, Purcell, Dowland en Vivaldi en plaatsten ze met het gebruik van hun twee stemmen en de elektrische gitaar van Dorrestein in het hier en nu. “Ze strippen de liedjes tot hun pure essentie en benaderen ze met de creativiteit van 21ste-eeuwse muzikanten, om zo te laten zien hoe tijdloos deze muziek is.”

Een paar dagen na de release van de cd wordt het programma officieel gelanceerd met een concert in Paradiso, het bekende poppodium aan de Weteringschans. Het concert begint om 20.30 uur, de deuren gaan om 19.30 uur open. Kaarten kosten 18,16 euro. Zie voor meer informatie de website van Paradiso.

Een paar dagen na de HUSH-launch, op zaterdag 21 april, is Nora Fischer opnieuw in Amsterdam te bewonderen als ze samen met Asko|Schönberg en dirigent Etienne Siebens een concert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw geeft. Op de lessenaars recente klassieke muziek.

Het programma opent met Six Turkish Folk Poems van Theo Loevendie; zes wereldse, directe en humoristische teksten, door de Nederlandse componist omgewerkt tot mysterieuze liederen. Vervolgens speelt Asko|Schönberg The Arrest, een werk van Yannis Kyriakides, gebaseerd op een terugkerende nachtmerrie van schrijver George Perec. Het concert wordt afgerond met Ayre, een “schitterende, maar ook radicale en disoriënterende liederencyclus” van Osvaldo Golijov, aldus het Concertgebouw.

Het concert begint om 20.15 uur. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Hieronder de trailer van HUSH:

Vorig artikel

Diana Damrau debuteert als Maria Stuarda

Volgend artikel

Opera in de media: week 16 van 2018

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.