AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsFeaturedNieuws

Cité de l’Opera: Kendrick, Nina en Brett

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 137.

Carmélites
Net over de grens, in Aken, voert het lokale theater de komende tijd Poulencs Dialogues des Carmélites uit. Deze recensie was lovend, ook over de solisten, die vooral uit eigen huis werden gerekruteerd.

Deans Hamlet op dvd
Onlangs onthulde programmeur Kees Vlaardingerbroek van de NTR ZaterdagMatinee dat Brett Deans Hamlet in seizoen 2019/2020 op de planning staat.

Actie
De zzp’ers in de muziek – zoals remplacanten in de orkesten – worden slecht betaald. Het Platform voor Freelance Musici komt eraan.

Muziekvraag
Wat hebben David Lang, Samuel Barber, David Bolcom en Gian Carlo Menotti gemeen met Kendrick Lamar?

Laatste zetje
De dvd met een opname van Hamlet door OPERA2DAY komt er bijna.

Alles van Bernstein
Het regent in dit jaar Bernsteinopvoeringen en -uitgaven. Deze set van DG bestaat uit 26 cd’s en 3 dvd’s en bevat onder meer de studio-opname van West Side Story met de legendarische documentaire daarover. Bij een grote Duitse onlinewinkel aangekondigd voor 4 mei met een prijs van net geen acht tientjes.

Westbroek geprezen
Het Royal Opera House verzamelde wat tweets met reacties van het publiek op Lady Macbeth of Mtsensk. Sopraan Eva-Maria Westbroek werd vaak genoemd en geroemd: “Westbroek excelled”, werd geschreven. Ze was een “genius” en iemand vond: “Best thing I’ve seen Eva Maria Westbroek do.” Daar kan een zangeres mee thuiskomen na de reeks voorstellingen, die op 27 april eindigt.

Nieuw in Luik
De Opéra Royal de Wallonie in Luik presenteert op 23 april zijn nieuwe seizoen. We doen een gokje op Anna Bolena van Donizetti, dat het huis coproduceert met onder meer de Opéra de Lausanne.

https://twitter.com/operaliege/status/985492198505566208

Sterren in Madrid
Het Teatro Real in Madrid heeft zijn programmering voor het nieuwe seizoen bekendgemaakt. In 2018/2019 doen grote namen als Erwin Schrott, Nina Stemme en Piotr Beczala de Spaanse hoofdstad aan. Men begint voor het eerst sinds twintig jaar een Ring-cyclus met in Das Rheingold als Fricka mezzosopraan Sarah Connolly en als Freia sopraan Sophie Bevan.

Van Nozze naar Billy
Bariton Thomas Oliemans zong onlangs de rol van Figaro in Le nozze di Figaro bij de English National Opera. De taal in zijn volgende productie blijft Engels.

In zomeroutfit
Een nieuwe Winterreise komt eraan, ditmaal door pianist Erin Helyard en bariton David Greco. Die studeerde onder meer op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Peter Kooij.

Levende operalegende
De Britse bas Jon Tomlinson is de 70 inmiddels gepasseerd. Hij vierde afgelopen week zijn veertigjarige Covent Garden-jubileum met de rol van Boris in Lady Macbeth of Mtsensk.

Licht-stad Parijs
In Parijs staat in de verschillende operahuizen van alles op het programma voor het komende seizoen, van Donnerstag aus LICHT tot een Tristan und Isolde met video’s van Bill Viola.

Vorig artikel

Jeths’ nieuweling matcht Blauwbaard

Volgend artikel

Gary McCann ontwerpt Fliegende Holländer

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.