Binnenkort

Met brengt voor het eerst Cendrillon

Verschillende bioscopen in het land vertonen op 28 april de opera Cendrillon van Jules Massenet. De Metropolitan Opera brengt het werk voor het eerst sinds de wereldpremière in Parijs in 1899 als deel van de Live in HD-programmering. Joyce DiDonato en Alice Coote zingen de hoofdrollen.

Joyce DiDonato zingt de titelrol in Massenet’s Cendrillon (©Ken Howard / Met Opera).

Het karakter van Cendrillon, in Nederland kennen we haar als Assepoetser, komt uit het 17e eeuwse Sprookjes van Moeder de Gans van Charles Perrault. Het mondeling overgeleverde oerverhaal is nog veel ouder. Mezzosopraan Joyce DiDonato ziet haar karakter niet als een afhankelijk meisje dat hopeloos droomt van een prins die haar komt redden. “She wants to live her life (…) she doesn’t need him to make her life complete” zei de Amerikaanse operaster onlangs.

De muziek die Jules Massenet componeerde op het libretto van Henri Cain wordt als elegant en gedetailleerd omschreven. Dat moet de invloed van Massenets leermeesters zijn geweest. Gounod en Thomas leerden de jonge componist hoe je een melodie schrijft en in de nog altijd opgevoerde werken van Massenet als Werther, Manon en Thaïs is dat te horen.

De productie voor de Metropolitan Opera werd geregisseerd door Laurent Pelly, die ook de decors ontwierp. Pelly is bekend door zijn speelse, tijdloze stijl waarin het hem vaak lukt de serieuze kant van een komedie naar voren te halen. Pelly werkt graag met een surrealistische vormgeving en dat is, met figuranten als paarden voor de koets die Cendrillon naar het bal brengt, goed te zien.

Naast Joyce DiDonato zingt mezzosopraan Alice Coote de rol van de Prince Charmant en is Stephanie Blythe de onaangename madame de la Haltière, de stiefmoeder. Bertrand de Billy dirigeert het orkest van de Metropolitan Opera.

Cendrillon is in Nederland te zien bij verschillende vestigingen van Pathé, de vestigingen van CineMec, Theater de Speeldoos in Baarn en Foroxity Filmarena.
Hieronder de trailer van de productie:

Vorig artikel

Opera in de media: week 17 van 2018

Volgend artikel

La vie parisienne in de bioscoop

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.