Binnenkort

Opera in de media: week 17 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 17 (21 – 27 april 2018) aandacht voor het liedduo Raoul Steffani en Daan Boertien, voor de radio-uitzending en de stream van Das Floss der Medusa en voor Hollandse Holländer.

Video

Mary Bevan zingt de titelrol in Coraline (©Victoria Cadisch).

La Favorite in Florence
Hoe dat technisch werkt is niet helemaal duidelijk, maar OperaVision belooft de stream van La Favorite te ondertitelen in Frans, Engels, Duits met de mogelijkheid van automatische vertaling in 114 andere talen. De opera, volgens OperaVision een mix van Franse Grand Opéra en Italiaans belcanto, werd gecomponeerd door Gaetano Donizetti. Deze productie voor de opera in Florence wordt geregisseerd door Ariel García Valdés met Fabio Luisi op de bok. Solisten zijn onder anderen Veronica Simeoni en Celso Albelo. De opname dateert van maart dit jaar.
OperaVision: donderdag 26 april om 19.00 u.

Medusa in beeld
Bij de Franse afdeling van de online tv-zender Arte Concert heet Das Floss der Medusa van Henze Le Radeau de la Méduse, net als het schilderij dat de inspiratie vormde voor het stuk. De video-opname van de productie werd eind maart gemaakt in Nationale Opera & Ballet. Roméo Castellucci regisseerde en Ingo Metzmacher dirigeerden voor De Nationale Opera. De radio-uitzending op Opera Live wordt in het deel “audio” aangekondigd.
Arte Concert: on demand.

Orlando in Venetië
In Le Malibran, één van de oudste zalen van Venetië, werd onlangs Orlando furioso van Vivaldi opgevoerd. Koor en orkest van La Fenice, dat deze voorstelling produceerde, staan onder leiding van Diego Fasolis. In de hoofdrollen zingen onder anderen Sonia Prina en Francesca Aspromonte. De productie is nog als stream op te vragen bij Culturebox.
Culturebox: on demand.

Audio

Medusa in Opera Live
De muzikaal veeleisende productie van Das Floss der Medusa door De Nationale Opera (zie onder de kop Video) is zaterdag te horen in Opera Live. U hoort het koor van De Nationale Opera, versterkt met Cappella Amsterdam en het Nieuw Amsterdams Kinderkoor onder leiding van Ingo Metzmacher. De zangsolisten zijn Lenneke Ruiten en Bo Skovhus.
NPO Radio 4: zaterdag 21 april om 19.00 u.

Coraline van Turnage
Componist Mark-Anthony Turnage werd zo boos van de recensies van zijn laatste opera Coraline dat hij dreigt te stoppen met het componeren van opera. Coraline werd gecomponeerd op een libretto van Rory Mullarkey. De BBC-radio zendt het stuk zaterdag uit met in de titelrol sopraan Mary Bevan en met verder mezzosopraan Kitty Whately en bariton Alexander Robin Baker. Sian Edwards dirigeert de Britten Sinfonia.
BBC Radio 3: zaterdag 21 april om 19.30 u.

Mahler’s ziel
Op 19 maart werd in TivoliVredenburg een concert opgenomen door het Residentie Orkest onder leiding van Antony Hermus met als soliste mezzosopraan Barbara Kozelj. Onder het motto “De ziel van Mahler in muziek gevat” werd werk gespeeld van Johan Wagenaar (Frühlingsgewalt), Mahler (Rückert-Lieder) en Anton Bruckner (Symfonie nr. 6).
NPO Radio 4: zondag 22 april om 20.00 u.

Raoul Steffani is met Daan Boertien kanidaat voor de Classical Talent Award (©Marco Borggreve)

Raoul en Daan in Eindhoven
Het duo van bariton Raoul Steffani en pianist Daan Boertien is op zondag te horen in het Radio 4-programma Spiegelzaal en krijgt op dinsdagavond het podium vanaf 20 u. in het Avondconcert. Het duo, kandidaat voor de Dutch Classical Talent Award, brengt een programma met muziek van Schubert, Sibelius en de Amerikaan Nico Muhly.
NPO Radio 4: dinsdag 24 april om 20.00 u.

Purcell in Utrecht
Koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging maken een korte tournee met Purcell’s opera Dido and Aeneas. Radio 4 zendt de uitvoering van 25 april in Utrecht live uit. Mezzosopraan Marianne Beate Kielland zingt de hoofdrol van Dido, bas-bariton Matthew Brook is Aeneas. De andere twee solisten zijn sopraan Julia Doyle die Belinda zingt en countertenor Tim Mead, die te horen is in een dubbelrol als Spirit en Sorcerer. Het geheel staat onder leiding van Robert King.
NPO Radio 4: woensdag 25 april om 20.00 u.

Lecouvreur in Wenen
Sterren stralen in de opname van Francesco Cilea’s Adriana Lecouvreur, live opgenomen in de Wiener Staatsoper. De hoofdrollen worden gezongen door sopraan Anna Netrebko en tenor Piotr Beczala. Evelino Pidò staat voor het orkest.
BBC Radio 3: donderdag 26 april om 15.00 u.

Vrijdagconcert met Dvorák en Skrjabin
Het AVROTROS Vrijdagconcert heeft een kingsize versie van 19.00 tot 23.00 u. vanwege het programma met twee werken: Antonín Dvoráks Te Deum en de eerste symfonie van Aleksandr Skrjabin. Solisten zijn onder anderen Olesya Golovneva en Maria Kushnir. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor worden gedirigeerd door Tomás Netopil.
NPO Radio 4: vrijdag 27 april om 19.00 u.

Weektip

Hollandse Holländer
Het vocaal aandeel van Nederlandse zangers is in de nieuwe productie van Der fliegende Holländer door de Nederlandse Reisopera klein. Dat is over twee jaar anders, dan zingt Kelly God de titelrol in de herneming van Tristan und Isolde. Op YouTube zijn wel fragmenten uit de opera te vinden met Nederlandse zangers.
Dit is Bastiaan Everink in Wiesbaden:

Martijn Sanders in Die frist ist um:

Vorig artikel

Gurre-Lieder: meer symboliek dan actie

Volgend artikel

Met brengt voor het eerst Cendrillon

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.