AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Jonas, Richard en Sarah

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 142.

In dämmrigen Grüften
Er zijn dus operazangers die jazz zingen en er is een tenor die zich waagt aan ‘sopraanliederen’. Jonas Kaufmann zong afgelopen zaterdag in Londen de Vier letzte Lieder van Strauss.

Orakel Francis
Iedere maandagochtend is sopraan Francis van Broekhuizen in de studio van De Ochtend van 4 om vragen te beantwoorden. Het antwoord op de vraag of klassieke zangers ook jazz kunnen zingen is te beluisteren in de nieuwe podcast.

De twee levens van Lisette
Always on the run is sopraan Lisette Oropesa. De komende maand rent ze door Lucia en door Madrid.

Nederlandse in New York
Regisseur Jorinde Keesmaat vertelde enkele jaren geleden in een interview met Place de l’Opera over haar werk in New York. Vorige week ging haar enscenering van To Be Sung van Pascal Dusapin, gebaseerd op een kort verhaal van Gertrud Stein, in première in Brooklyn.

Wagner im Kino
Wie deze zomer niet persoonlijk naar Bayreuth kan, heeft de bioscoop als alternatief. Dat wil zeggen: de bioscoop in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Op 25 juli vertonen de aangesloten zalen de première van Wagners opera Lohengrin, in een regie van Yuval Sharon en met dirigent Christian Thielemann. Er is een speciale website waar de deelnemende bioscopen staan vermeld.

Om naar uit te kijken
De jonge helden van B.O.O.M. (Bold Opera On the Move) hebben hun nieuwe plan onthuld: een productie van Don Pasquale van Donizetti, waarvoor David Prins de regie gaat doen.

Zeist zingt
Vanavond, dinsdag 22 mei, begint het Internationaal Liedfestival Zeist. Grote namen staan op het programma, zoals vanavond Anna Lucia Richter, en later in de week onder anderen Robert Holl, Thomas Oliemans en Benjamin Appl.

Belangstelling uit het buitenland
De Britse operablogger Robert Hugill was in Nederland en verbaasde zich over Hamlet door OPERA2DAY. Hij sprak met regisseur Serge van Veggel, die zijn plannen voor de komende productie onthulde: Les Liaisons Dangereuses, een voorstelling gebaseerd op het operawerk van Vivaldi.

Dame Sarah speaks
Sinds Dame Sarah Connolly vooral over Trump en Brexit twittert, is ze minder frequent te vinden in deze rubriek. Maar een mooi verhaal over haar verleden en heden in Glynebourne is aanleiding om haar weer aan het woord te laten.

Thijl heeft een concept
Wie heel goed kijkt, ontdekt Anthony Heidweiller in het publiek van regisseur Wim Trompert. Heidweiller zingt de titelrol in Thijl, de opera die het Utrechtsch Studenten Concert in juni presenteert.

Spaanse première
Pablo Heras-Casado is in Madrid voor de Spaanse première van Bernd Alois Zimmermanns Die Soldaten. De dirigent noemt het de belangrijkste opera van de twintigste eeuw, na Wozzeck.

Vorig artikel

Nieuwe thriller van Benjamin groot succes

Volgend artikel

IVC houdt Voorronden in 's-Hertogenbosch

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.