Binnenkort

De Niese op Nederlandse tour met Händel

De bekende sopraan Danielle de Niese zal de komende week op vijf plaatsen in Nederland een Händel-concert geven. Het ensemble Il Giardino Armonico onder leiding van Giovanni Antonini begeleidt haar.

Het Händel-album van De Niese.
Het Händel-album van De Niese.

In 2009 werd de 250e sterfdag van Georg Friedrich Händel herdacht. Het is weliswaar inmiddels 2010, maar beschouw de concertreeks van Danielle de Niese maar als een ‘stevig uitroepteken’ achter dat jaar, meent het Concertgebouw. Het Concertgebouw is één van de vijf plaatsen waar de sopraan de komende tijd te horen is.

De Niese en Händel hebben een lange relatie. Zo maakte de sopraan (geboren in Amerika, maar uit afstammelingen van Nederlandse kolonisten) in 2001 haar Europese debuut in de Händel-opera Giulio Cesare in Amsterdam. En enige tijd geleden bracht ze een album met Händel-aria’s uit, begeleid door Les Arts Florissants onder leiding van barokexpert William Christie.

Ze zet haar Händel-activiteiten dus voort met een concertreeks. In het concert zingt ze diverse aria’s van de Duitse componist. Er zijn stukken uit Rinaldo, Scipione, Rodelinda, Giulio Cesare en Apollo e Dafne.

De Niese wordt begeleid door het ensemble Il Giardino Armonico onder leiding van Giovanni Antonini. De maestro richtte het ensemble zelf op in 1985, samen met Luca Pianca. Het geldt inmiddels al een kwart eeuw als één van de meest vooraanstaande barokorkesten.

In november was het ensemble nog in Nederland te horen. Toen begeleidde het Cecilia Bartoli in haar concert met castratenaria’s.

Het ensemble zal de aria’s van De Niese aanvullen met enkele instrumentale delen. Daar zitten ook stukken van Locatelli en van Geminiani bij.

De Niese begint haar Nederlandse tour op 13 januari in Eindhoven. Daarna volgen Enschede (14 januari), Utrecht (16 januari) en Rotterdam (17 januari). Haar rondreis sluit ze af in Amsterdam op dinsdag 19 januari. Daarna gaat ze echter verder in Europese steden als Berlijn, Wenen en Bilbao.

Vorig artikel

Discografie: Tristan und Isolde

Volgend artikel

Operasterren zingen Carmen in bios

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Els
    13 januari 2010 at 10:03

    Het ensemble Ill Gardino Armonico o.l.v. Giovanni Antonini kortgeleden gehoord met Cecilia Bartoli in het concertgebouw en ik heb geweldig genoten. Ik kijk dan ook vol spanning uit hoe het gaat klinken met Danielle de Niese in de Doelen te Rotterdam!! Het zal aan het ensemble in ieder geval niet liggen!