AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Eva-Maria, Frank en Lotte

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 146.

Fitness
Hoe houd je als zanger je stem fit? Dr. Friedlander schijnt de antwoorden te hebben.

Danielle op de BBC
Zangeres Danielle de Niese – ze zong alweer lang geleden Despina bij De Nationale Opera – werkte mee aan een documentaire van BBC 4 over vergeten vrouwelijke componisten. Ze ontdekte dat in de tijd van Hildegard van Bingen vrouwen in de kerk mimden, omdat ze niet mochten zingen.

Tenorentoptien
Otello, Rodolfo, Siegfried: het zijn grote rollen voor tenoren in de opera. Het Royal Opera House maakte een top tien van de ‘undisputed kings of opera’.

Lotte regisseert Lulu
Per akte meer overtuigend, noemt twitteraar Opernjunkie de regie van Lotte de Beer. De Nederlandse ensceneerde voor de Oper Leipzig de opera Lulu van Alban Berg. Als Dr. Schön / Jack the Ripper heeft ze Simon Neal in haar cast. Hij was recent een indrukwekkende Wotan in Düsseldorf.

Muziekonderwijs spreekt vanzelf
Muziekonderwijs is geen luxe, maar een belangrijk onderdeel van educatie, zegt componist John Rutter. Het gebeurt niet goed in Engeland en dat “shames us in the UK as a nation”.

Zang aan zee
Afgelopen weekend zongen sopraan Eva-Maria Westbroek en echtgenoot tenor Frank van Aken in het Kurhaus in Scheveningen tijdens het Festival Classique. Een fragmentje van ‘Lippen Schweigen’ danken we aan Nicole van Eijck.

Boekenwurm
Sopraan Lisette Oropesa debuteert deze zomer op het Rossini Opera Festival in de opera Adina. Ze vertelde aan Rossini America hoe ze studeert. Niet met opnamen, maar met papier. “I’m very much a book learner.”

Swag
Zijn er twee overdressed of is er één underdressed? Ach, ze hadden alle drie vast een mooie avond bij de Barbier.

Populair
16.000 mensen voor een scherm. Operette is in Zürich overduidelijk populair.

Regierap
Regisseur David Hermann kreeg honderd seconden om over zijn werk te praten.

Nieuwe Bohème
Dit seizoen verving het Royal Opera House de klassieke enscenering van La bohème voor een nieuwe van Richard Jones. Het huis wilde even duidelijk maken dat die óók heel mooi werd gevonden.

Joyce actueel
Kinderen vormen een belangrijk deel van het nieuws dezer dagen.

Vorig artikel

Thijl: 87 zeecontainers en 8 kuub zand

Volgend artikel

Vooruitblik: Festival d'Aix-en-Provence 2018

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.