Binnenkort

Opera in de media: week 26 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 26 (23 – 29 juni 2018) aandacht de radio-uitzending van de opera Der Freischütz in de Wiener Staatsoper en voor de nieuwe serie podcasts met basiskennis over klassieke muziek van Radio 4.

Video

Les Contes d’Hoffmann. (© BAUS)

Così in Aix
De enscenering die Christophe Honoré twee jaar geleden maakte voor het Festival d’Aix-en-Provence van de opera Così fan tutte is nog even te zien op Arte Concert. In de hoofdrollen zongen Sandrine Piau, Lenneke Ruiten, Kate Lindsey en Rod Gilfry. Het orkest stond onder leiding van Louis Langrée.
Arte Concert: on demand.

Lohengrin in Wenen
In de voorstelling die de Wiener Staatsoper komende dinsdag brengt van de opera Lohengrin van Wagner zingen in de belangrijkste rollen Andreas Bauer, Herbert Lippert en Annette Dasch. Dirigent is Sebastian Weigle, Andreas Homoki deed de regie. De betaalde livestream is te boeken op de site van de Staatsoper.
StaatsOperLive: dinsdag 26 juni om 18.00 u.

Hoffmann in Amsterdam
Via OperaVision is de uitvoering van de opera Les contes d’Hoffmann in Nationale Opera & Ballet live mee te maken. In de bak zit het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Carlo Rizzi. In de hoofdrollen zingen John Osborn, Ermonela Jaho en Christine Rice, naast Nederlands zangers als Eva Kroon, Mark Omvlee en Peter Arink.
OperaVision: donderdag 28 juni om 19.00 u.

Audio

Weber bij de NTR
Recent opgenomen in de Wiener Staatsoper: Carl Maria von Webers Der Freischütz. Het koor en orkest stonden onder leiding van Tomas Netopil. Solisten zijn onder anderen Camilla Nylund, Daniela Fally en Albert Dohmen.
NPO Radio 4: zaterdag 23 juni om 19.00 u.

Gloriana in Madrid
Benjamin Britten componeerde Gloriana voor de kroning van Queen Elizabeth in 1953. Hoofdfiguur in deze opera is Elizabeth I, dochter van Hendrik de Achtste. De voorstelling werd onlangs opgenomen in het Teatro Real in Madrid. In de hoofdrollen zingen Anna Caterina Antonacci als Queen Elizabeth en Leonardo Capalbo als the Earl of Essex. De muzikale leiding was in handen van Ivor Bolton.
BBC Radio 3: zaterdag 23 juni om 19.30 u.

Prey in een portret
In het programma van Ernst Daniël Smid hoort u een portret van Hermann Prey. De Duitse bariton overleed 20 jaar geleden. In het tweede deel van de uitzending klinken fragmenten uit Der Freischütz van Weber.
NPO Radio 4: zondag 24 juni om 18.00 u.

Tito in Salzburg
Regisseur Peter Sellars en dirigent Teodor Currentzis creëerden in Salzburg in 2017 een nieuwe productie van La clemenza di Tito van Mozart. De productie was onlangs in Amsterdam te zien. Van de uitvoering in Salzburg zendt de BBC een opname uit in het donderdagmiddag-operaprogramma. In de belangrijkste rollen zingen tenor Russell Thomas als Tito en alt Marianne Crebassa in de rol van Sesto.
BBC Radio 3: donderdag 28 juni 2018.

Benjamin Appl in Utrecht
Live vanuit Utrecht komt het concert in het kader van het Internationaal Kamermuziek Festival. Op het programma staan werken van Schubert, Xenakis, Borboudakis en Piazzolla. Bariton Benjamin Appl verleent vocale medewerking.
NPO Radio 4: vrijdag 29 juni om 20.00 u.

Weektip

Beethoven
“Klassieke muziek, dat is toch heel moeilijk? Heus niet! In de gloednieuwe podcastserie ‘Beethoven is meer dan een hond’ vertellen Jet en Fieke je álles wat je moet weten over klassieke muziek. Maar dan wel leuk en begrijpelijk.” Zo kondigt Radio 4 een serie podcasts aan over klassieke muziek. “Natuurlijk komen de grote componisten langs, maar ook hits, vooroordelen en ongeschreven gedragsregels. Gortdroge feiten en smeuïge verhalen wisselen elkaar af. En dat alles in vijf handige afleveringen. Dus duik in die spoedcursus en maak indruk met je klassieke kennis!”

Hieronder de promo van de serie. Hier staat de de website van Radio 4 voor de eerste aflevering.

Vorig artikel

Vooruitblik: Rossini in Wildbad 2018

Volgend artikel

Tristan + Isolde: oppervlakkig ballet

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.