BinnenkortBuitenland

Vooruitblik: Rossini in Wildbad 2018

Rossini in Wildbad viert dit jaar zijn dertigste editie. Behalve rariteiten van Rossini – de specialiteit van het festival in het Duitse kuuroord – is ook nieuwe muziek te horen: Caïn van de Italiaanse componist Francesco Carluccio.

In het kleine Königliches Kurtheater zijn L’equivoco stravagante en La cambiale di matrimonio te zien. (© Elias Glatzle)

Bad Wildbad is een kuuroord in het Zwarte Woud, in de deelstaat Baden-Württemberg. Het ligt niet ver van Baden-Baden, een ander bekend oord voor klassiekemuziekliefhebbers.

Ooit maakte Gioachino Rossini een kuurreis naar Bad Wildbad. Dat historische gegeven was in 1989 aanleiding tot de oprichting van het festival Rossini in Wildbad. Twee jaar later nam Jochen Schönleber het intendantschap op zich. Onder zijn artistieke leiding groeide het evenement uit tot het tweede grote Rossini-festival, naast het bekende Rossini-festival in Pesaro.

De jubileumeditie van Rossini in Wildbad bestaat uit een ‘Auftakt’ (opmaat) van 12 tot en met 18 juli en het eigenlijke festival van 19 tot en met 29 juli, al is niet helemaal duidelijk wat het onderscheid is. Verschillende producties worden zowel in de eerste als de tweede periode opgevoerd.

Rossini in Wildbad brengt producties in het Königliches Kurtheater, de Trinkhalle, het Forum König-Karls-Bad en bij een uitzichttoren op een heuvel naast het plaatsje. Op die laatste locatie vindt op 24 juli de wereldpremière van Caïn plaats, een ‘oratoriumscène’ gebaseerd op Gérard de Nervals Voyage en Orient. Het stuk wordt uitgevoerd met nagenoeg dezelfde zangers die dezelfde avond Rossini’s Petite Messe Solennelle zingen.

Op de avond van het concert wordt ook de vorig jaar overleden dirigent Alberto Zedda geëerd. Hij leidde negen operaproducties in Wildbad, waarvan vijf opgenomen op cd. Op 24 juli krijgt zijn vrouw de prijs Il Rossini in Cima.

Operaproducties

Wildbad brengt dit jaar vier volledige operaproducties. Van 13 tot en met 29 juli is de Staatsopera van Roese uit Bulgarije te gast met een productie van Rossini’s komedie L’equivoco stravagante. Wildbad-intendant Jochen Schönleber ensceneert, José Miguel Pérez-Sierra (leerling van Alberto Zedda) dirigeert. In de cast Antonella Colaianni, Giulio Mastrototaro, Emanuel Franco, Patrick Kabongo, Sebastian Monti en Eleonora Bellocci.

Rossini’s eerste klucht La cambiale di matrimonio – hij was nog maar 18 jaar toen hij het werk componeerde – is van 14 tot en met 27 juli driemaal te zien in het Königliches Kurtheater. Bas-bariton Lorenzo Regazzo regisseert niet alleen de productie, maar staat zelf ook op het toneel. Naast hem onder anderen Victoria Kunze, Matija Meic en Roberto Maietta. Jacopo Brusa dirigeert.

De monumentale Franse kooropera Moïse, die Rossini schreef voor de opera in Parijs, vertelt het verhaal van de uittocht van het volk Israël uit Egypte, geleid door Mozes en Aäron. In de Trinkhalle in Wildbad wordt op 19, 25 en 28 juli een nieuwe uitgave van de partituur gespeeld, met in de hoofdrollen Alexey Birkus (Moïse), Luca Dall’Amico (Pharaon) en Patrick Kabongo (Éliézer, ofwel Aäron).

De Trinkhalle is eveneens toneel van twee uitvoeringen van Zelmira (21 en 27 juli). Dit ‘dramma per musica’ van Rossini was niet eerder in Duitsland te zien, volgens het festival mede vanwege de zeer hoge eisen aan de zangers. Silvia Dalla Benetta is geëngageerd voor de titelrol. Mert Süngü zingt Ilo en Joshua Steward vertolkt Antenore. Gianluigi Gelmetti, die in het voorjaar in Bad Wildbad debuteerde, leidt de productie.

Cantate en concerten

Op 26 juli wordt in de Trinkhalle een nieuwe cd opgenomen voor Naxos, het label waar Rossini in Wildbad vaak mee samenwerkt. Gespeeld wordt de bruiloftscantate Le nozze di Teti e di Peleo. Op de bok maakt Pietro Rizzo zijn Wildbad-debuut, in de solorollen zijn Joshua Stewart, Leonor Bonilla, Eleonora Bellocci en Mert Süngü te horen.

Naast dit concertwerk staan er nog veel meer concerten gepland in de festivalperiode, voornamelijk vocaal, maar soms ook instrumentaal. Op 22 juli brengen drie kleinkinderen van Alberto Zedda bijvoorbeeld een kamermuziekconcert. De drie jonge musici spelen piano, viool en cello. Op hun programma instrumentale muziek van Rossini, onder meer uit Quelques riens pour album.

Een overzicht van alle concerten en meer informatie over het festival is te vinden op de website van Rossini in Wildbad.

Vorig artikel

Grachtenfestival brengt Bredero-opera

Volgend artikel

Opera in de media: week 26 van 2018

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.