BinnenkortBuitenland

Vooruitblik: Salzburger Festpiele 2018

Prestige en poen, zo zou je de operazomer in Salzburg kunnen omschrijven. De grootste sterren verzamelen zich in het Oostenrijkse stadje voor zes festivalweken vol prestigieuze operaproducties. Acht dit jaar, waarvan er vijf al uitverkocht zijn.

Salzburg staat deze zomer weer zes weken lang in het tekent van muziek en drama. (© Tourismus Salzburg)

De Salzburger Festspiele brengt sinds 1877 iedere zomer muziek en drama in de Oostenrijkse Mozartstad (met uitzondering van een paar festivalloze periodes, zoals in de oorlogsjaren). Het is één van de meest vooraanstaande operafestijnen ter wereld en de artiesten die het festival strikt, vormen vaak het neusje van de zalm in operaland. Als het je om grote namen te doen is, is Salzburg dus ‘the place to be’.

Dit jaar vindt het festival 20 juli tot en met 30 augustus plaats. Op het programma staan opera, toneel en concerten. Mozart en Richard Strauss krijgen steevast aandacht. Dit jaar in de vorm van producties van Die Zauberflöte en Salome.

Die Zauberflöte is te zien in een nieuwe enscenering van Lydia Steier, met Constantinos Carydis op de bok. In de hoofdrollen topzangers als Matthias Goerne, Christiane Karg, Ilse Eerens, Paula Murrihy en Adam Plachetka. De zeven voorstellingen van 27 juli tot en met 30 augustus zijn vooralsnog uitverkocht (prijzen tussen de 30 en 430 euro).

Die Zauberflöte wordt ook in een kinderproductie gegoten. Tomo Sugao en Aki Schmitt hebben op basis van het origineel van Mozart en Schikaneder een voorstelling van een uur gemaakt, geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Deelnemers aan het Young Singers Project van het festival vertolken de rollen. Dit jaar nemen dertien zangers uit twaalf landen deel aan het talentenprogramma, geleid door Evamaria Wieser. De talenten werken aan verschillende producties mee en geven op 25 augustus een presentatieconcert.

Richard Strauss komt aan bod met Salome. De bekende regisseur Romeo Castellucci maakt een nieuwe productie in de Felsenreitschule, de waarschijnlijk bekendste speelplek van het festival. Franz Welser-Möst dirigeert de Wiener Philharmoniker en een cast met onder anderen John Daszak (Herodes), Anna Maria Chiuri (Herodias), Asmik Grigorian (Salome) en Gábor Bretz (Jochanaan).

Twee Italianen

Uit het Italiaanse repertoire zijn twee titels geplukt. Voor Rossini’s komedie L’italiana in Algeri wordt een productie van Moshe Leiser en Patrice Caurier hernomen. Cecilia Bartoli is Isabella, Edgardo Rocha zingt haar geliefde Lindoro, Ildar Abdrazakov vertolkt Mustafà en Rossini-gigant Alessandro Corbelli is te horen als Taddeo.

Sonya Yoncheva ruilt haar gebruikelijke romantische repertoire in voor een barokrol. (© Rolex / Hugo Glendinning)

Monteverdi’s L’incoronazione di Poppea is te zien in een nieuwe productie van Jan Lauwers. Barokexpert William Christie neemt zijn eigen ensemble Les Arts Florissants mee naar Salzburg. In de titelrol is opvallend genoeg sopraan Sonya Yoncheva te horen, die het afgelopen seizoen furore maakte met grote romantische partijen voor sopraan en al geruime tijd niet meer in een barokopera te horen was. Naast haar staan onder anderen Kate Lindsey als Nerone, Stéphanie d’Oustrac als Ottavia en de Nederlandse tenor Marcel Beekman als Nutrice en Famigliare I.

Beide producties zijn te zien in het Haus für Mozart (1.495 zitplaatsen, 85 staplaatsen). L’italiana is al uitverkocht, voor Poppea zijn nog kaarten te krijgen.

Tsjaikovski en Bizet

In het Großes Festspielhaus (2.179 zitplaatsen) worden behalve Die Zauberflöte nog twee populaire werken gebracht. Tsjaikovski’s Pique Dame wordt nieuw geënsceneerd door Hans Neuenfels, met Mariss Jansons als zijn muzikale partner. Brandon Jovanovich zingt Hermann, Evgenia Muraveva is Lisa, Oksana Volkova vertolkt Polina/Daphnis en Hanna Schwarz is de gravin. In de bak de Wiener Philharmoniker. Er zijn van 5 tot en met 25 augustus zes voorstellingen, vooralsnog uitverkocht.

Georges Bizets hitopera Les pêcheurs de perles wordt op 23 en 26 augustus concertante uitgevoerd. Riccardo Minasi leidt het Mozarteumorchester Salzburg, de vier hoofdrollen worden vertolkt door Aida Garifullina (Leïla), Javier Camarena (Nadir), Plácido Domingo (Zurga) en Stanislav Trofimov (Nourabad). Levende legende Domingo maakt zijn roldebuut als Zurga, de nieuwste aanwinst in zijn inmiddels omvangrijke baritonrepertoire.

Twintigste-eeuws

Twintigste-eeuwse opera is ook present in Salzburg. Zo wordt Hans Werner Henzes opera The Bassarids nieuw geënsceneerd. De opera, gebaseerd op de tragedie Bakchai van Euripides, ging in 1996 in wereldpremière in Salzburg in een regie van Gustav Rudolf Sellner. Nu maakt de bekende regisseur Krszysztof Warlikowski een nieuwe productie. Kent Nagano dirigeert, Sean Panikkar zingt Dionysus, Russell Braun is Pentheus en Willard White vertolkt Cadmus. Er zijn van 16 tot en met 26 augustus vier voorstellingen.

In de Felsenreitschule zijn behalve Salome twee twintigste-eeuwse werken te zien: The Bassarids en Der Prozess. (© Salzburger Festspiele / Andreas Kolarik)

Iets ouder is Der Prozess (1953), Gottfried von Einems operabewerking van Franz Kafka’s beroemde boek. Der Prozess krijgt op 14 augustus één concertante uitvoering in de Felsenreitschule. Onder leiding van HK Gruber zingen onder anderen Michael Laurenz, Jochen Schmeckenbecher, Matthäus Schmidlechner en Jörg Schneider in de cast.

Concerten

De Salzburger Festspiele brengt behalve opera een flinke reeks concerten. Grote dirigenten als Andris Nelsons, Esa-Pekka Salonen en Riccardo Muti leiden bijvoorbeeld de Wiener Philharmoniker in concert. Muti brengt een programma met onder meer een mis van Schubert (12, 14 en 15 augustus), met grote zangers als Krassimira Stoyanova en Michael Spyres als solisten.

Er is een liedserie met recitals van Philippe Jaroussky en Emőke Baráth, Diana Damrau en Jonas Kaufmann, Rolando Villazón, Christiane Karg, Matthias Goerne, en Florian Boesch. Er is een ‘Orchester zu Gast’-serie waarvoor orkesten vanuit alle windstreken naar Salzburg komen en er is een serie getiteld ‘Ouverture spirituelle’ met grotendeels religieus repertoire.

Superster Anna Netrebko geeft met haar man, tenor Yusif Eyvazov, een operaconcert op 29 augustus, maar is verder niet in een operaproductie te zien, zoals doorgaans het geval in de Salzburger zomer.

Zie voor een volledig overzicht van alle opera’s, toneelstukken en concerten de website van de Salzburger Festspiele.

Hieronder de trailer van het festival van dit jaar:

Vorig artikel

Spanga laat vier triomfmarsen componeren

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Nadine, Pierre en Sondra

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.