BinnenkortHeadline

Opera in de media: week 28 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 28 (7 – 13 juli 2018) aandacht voor Lohengrin vanuit Londen, de Parsifal-productie van Audi in München en Lucia di Lammermoor rechtstreeks uit Madrid.

Video

Lucia in Madrid
De online operazender OperaVision presenteert in vijf dagen tijd niet minder dan drie producties. Donizetti’s Lucia di Lammermoor komt live vanuit Madrid en is gecast met Lisette Oropesa in de hoofdrol. Naast haar zingen onder anderen Javier Camarena en Roberto Tagliavini. De regie werd gedaan door David Alden, Daniel Oren leidt het orkest van het Teatro Real in Madrid.
OperaVision: zaterdag 7 juli om 20.00 u.

Nina Stemme. (© Tanja Niemann)

Parsifal in beeld
Over de enscenering van Pierre Audi van de opera Parsifal is al veel geschreven en gezegd. Wie het allemaal zelf wil bekijken, kan op zondag terecht op het gratis streamkanaal van de Bayerische Staatsoper. De opvoering wordt daar vanaf 17.00 uur uitgezonden, met als dirigent Kirill Petrenko. In de hoofdrollen zingen Christian Gerhaher, René Pape, Jonas Kaufmann en Nina Stemme. Vanaf maandag 9 juli 12.00 uur is de opname nog een etmaal on demand te zien.
StaatsoperTV: zondag 8 juli om 17.00 u.

Intercultureel in Aix
Om in de gaten te houden is het operaproject Orfeo & Majnun. De première was recent in Brussel, nu is Aix-en-Provence aan de beurt en volgend jaar zal de interculturele opera – met een groot accent op lokale participatie – Operadagen Rotterdam aandoen. Het festival is coproducent van het stuk dat van een libretto werd voorzien door Martina Winkel en op muziek werd gezet door het drietal Adwan, Van der Harst en Moody. De voorstelling, inclusief een straatparade, wordt live vanuit Aix gestreamd door OperaVision.
OperaVision: zondag 8 juli om 22.00 u.

Inkijk bij de Bayerische Staatsoper
Hoe gaat het eraan toe achter de schermen van de Bayerische Staatsoper? Wat zijn de belangrijkste artiesten en hoe betrek je nieuw publiek? De documentaire die Arte uitzendt beoogt op al die vragen een antwoord te geven. U ziet onder meer interviews met Jonas Kaufmann en Anja Harteros en kunt meekijken bij de voorbereiding van onder meer Die Meistersinger von Nürnberg en Les Indes galantes.
Arte: zondag 8 juli om 23.40 u.

Don Giovanni van Kasper Holten
Marc Minkowski dirigeert het orkest van het Royal Opera House in Londen tijdens Don Giovanni. Rechtstreeks vanuit Covent Garden ziet u in de hoofdrollen Mariusz Kwiecień, Ildebrando D’Arcangelo en Rachel Willis-Sørensen. De Commendatore wordt gezongen door Sir Willard White. In het kader van het operazomerseizoen brengt het Londense huis de regie van Kasper Holten opnieuw op de planken.
OperaVision: donderdag 12 juli om 20.00 u.

Dido in Aix
Het Festival d’Aix-en-Provence heeft deze zomer Dido and Aeneas geprogrammeerd. Onder dirigent Vaclav Luksj speelt het ensemble Pygmalion en zingen onder anderen Kelebogile Pearl Besong en Tobias Greenhalgh.
Arte: donderdag 12 juli om 23.25 u.

Audio

Andris Nelsons. (© Marco Borggreve)

Lohengrin in Londen
De zaterdagopera van de BBC komt uit het Royal Opera House. Wagners Lohengrin werd daar recent opgenomen, met Klaus Florian Vogt in de titelrol en onder anderen Jennifer Davis, Christine Goerke en Georg Zeppenfeld in de andere rollen. Het koor en orkest van de Royal Opera worden gedirigeerd door Andris Nelsons.
BBC Radio 3: zaterdag 7 juli om 18.00 u.

Matthew Rose in Mozart
Er is de komende maanden geen NTR ZaterdagMatinee, maar de leden van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor zijn nog niet met vakantie. Onder leiding van Markus Stenz voeren zij in het Amsterdamse Concertgebouw werk uit van Haydn en Mozart. In Mozarts requiem zingen als solisten Sumi Hwang, Matthew Rose, Lilly Jørstad en Robin Tritschler.
NPO Radio 4: zondag 8 juli om 20.00 u.

Vivaldi’s Orlando
Op donderdagmiddag staat bij de BBC een opname gepland van het Festival della Valle d’Itria. Het festival organiseerde een productie van Vivaldi’s opera Orlando furioso, met Diego Fasolis voor het orkest en Sonia Prina in de hoofdrol.
BBC Radio 3: donderdag 12 juli om 15.00 u.

Weektip

Piotr Beczala. (© Anja Frers / DG)

Invaller Lohengrin
Afgelopen week was één van de grote items in de operawereld wie Roberto Alagna zou vervangen in de productie van Lohengrin bij de Bayreuther Festspiele. Alagna zegde op een laat moment af en na enkele dagen radiostilte maakte de festivalleiding bekend dat tenor Piotr Beczala de nieuwe kandidaat was. Op 25 juli opent het festival met Beczala in de hoofdrol, naast Anja Harteros en Waltraud Meier.

Hieronder is de tenor te horen in een concert in Santa Monica met dirigent Marc Piollet. Hij zingt onder meer ‘Nessun dorma’ uit Turandot, ‘Dein ist mein ganzes Herz’ en een aria uit Faust van Gounod.

Vorig artikel

Omniversum breidt opera-aanbod uit

Volgend artikel

Nieuw muziekfestival in Veenhuizen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.