Binnenkort

Opera in de media: week 31 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 31 (28 juli – 3 augustus 2018) aandacht voor de radio-uitzending van Lohengrin in Bayreuth, de opening van het Delft Chamber Music Festival en Salome vanuit Salzburg.

Video

Asmik Grigorian als Salome in Salzburg. (© Salzburger Festspiele / Ruth Walz)

Salome in Salzburg
Het Salzburg Festival presenteert dit jaar een enscenering van de opera Salome van Richard Strauss door Romeo Castellucci. Hij en dirigent Franz Welser-Möst leiden een cast met onder anderen John Daszak, Anna Maria Chiuri en Asmik Grigorian. De uitvoering is live mee te beleven via Medici.tv.
Medici.tv: zaterdag 28 juli om 20.00 u.

Donizetti in Stuttgart
Op Arte Concert is on demand de derde Donizetti-opera te zien die het regieteam van Jossi Wieler en Sergio Morabito – bekend en een tikje berucht van hun Mozart-ensceneringen in Amsterdam – heeft gemaakt. De opname van I puritani dateert van 2016 en laat solisten zien als Roland Bracht, Adam Palka en René Barbera. Voor het orkest van de Staatsoper Stuttgart staat Manlio Benzi.
Arte Concert: on demand.

Gala in Verbier
Aan het gala ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van het Verbier Festival werkten – naast sterren als Evgeny Kissin, Denis Matsuev en Yuja Wang – ook twee vocalisten mee: bariton Thomas Quasthoff en sopraan Emily Edmonds. Het gala is terug te zien op Medici.tv.
Medici.tv: on demand.

Audio

Steefs keuze
In het programma Een goedemorgen met is theatermaker Steef de Jong te gast. Hij is bekend door zijn op opera en operette gebaseerde soloprogramma’s.
NPO Radio 4: zaterdag 28 juli om 10.00 u.

Christian Thielemann. (© Astrid Ackermann)

Opera op zaterdag
Het Zomeravondconcert brengt op de opera-avond een opname van de opening van de Bayreuther Festspiele op 25 juli. Richard Wagners Lohengrin werd gedirigeerd door Christian Thielemann en gezongen door onder anderen Georg Zeppenfeld, Piotr Beczala en Anja Harteros. De eerste berichten over de ontvangst luiden: hard applaus voor de zangers.
NPO Radio 4: zaterdag 28 juli om 19.00 u.

Régine bij Ernst Daniël
Ernst Daniël Smid presenteert in zijn wekelijkse operaprogramma een portret van sopraan Régine Crespin. De Française overleed in 2007. Daarna volgen fragmenten uit Prins Igor van Borodin.
NPO Radio 4: zondag 29 juli om 18.00 u.

Haydn in Verbier
In Verbier werd dit jaar Die Schöpfung van Joseph Haydn uitgevoerd. Op 21 juli speelden in de Salle des Combins het Verbier Festival Chamber Orchestra en het RIAS Kammerchor onder leiding van Gábor Takács-Nagy. Solisten waren onder anderen Miah Persson en Pavol Breslik.
NPO Radio 4: maandag 30 juli om 20.00 u.

Anna Prohaska. (© Harald Hoffmann / DG)

Koninklijk recital Prohaska
Sopraan Anna Prohaska brengt tijdens de BBC Proms een programma met het ensemble Il Giardino Armonico. De inspiratie kwam van twee historische koninginnen, Cleopatra en Dido. Er klinkt muziek van componisten als Henry Purcell en Matthew Locke in de Royal Albert Hall.
BBC Radio 3: donderdag 2 augustus om 23.15 u.

Lied in Delft
Vanaf het Delft Chamber Music Festival hoort u muziek van Smetana, Sjostakovistj en Britten. De vocale medewerking voor de liederen van de Russische componist komt van sopraan Katrien Baerts. Het programma komt rechtstreeks vanuit Museum Prinsenhof in Delft.
NPO Radio 4: vrijdag 3 augustus om 20.00 u.

Weektip

Summertime
Boven de 30 graden komt bijna vanzelf de opera Porgy and Bess op, vermoedelijk vanwege ‘Summertime’, de bekendste aria uit het werk. Dit is een concertante versie met de muziek van Gershwin in een kernachtig arrangement van Robert Russell Bennett en met Adrienne Danrich en Timothy Jones in de vocale rollen. Het Victoria Symphony Orchestra werd in februari jongstleden geleid door Darryl One.

Vorig artikel

Marie-Luce Bree directeur Grachtenfestival

Volgend artikel

DNOA bereidt zich voor op jonge Così

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.