Binnenkort

Opera Zuid speelt kameropera De Grens

Opera Zuid is de komende week te gast tijdens de NJO Muziekzomer en op het Grachtenfestival met de nieuwe kameropera De Grens van componist Jan-Peter de Graaff. Na de festivaluitvoeringen volgt op 25 september de officiële première in Kerkrade.

Ginette Puylaert en Eva Kroon in De Grens. (© Caroline Keman)

De Grens is een compacte kameropera met nieuwe muziek en een actueel thema. Het draait om keizer Wilhelm II, die tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog aan de grens verschijnt om asiel aan te vragen in het neutrale Nederland. In afwachting van de beslissing ontmoet hij op het perron van Eijsden een stationschef, zijn totale tegenpool.

Jan-Peter de Graaff (1992) schreef De Grens op een Nederlands en Duits libretto van Yuri Robbers en voor een ensemble van jonge musici en zangers. Opera Zuid belooft “muzikaal vuurwerk; toegankelijk én eigentijds. (…) De compositie in twee aktes haakt qua sfeer aan bij de beginjaren van de vorige eeuw, toen grootheden als Kurt Weill, Maurice Ravel en Igor Stravinsky de toon bepaalden.”

De Grens wordt geregisseerd door Saskia Bonarius. In de cast zingen mezzosopraan Eva Kroon (Wilhelm II) en sopraan Ginette Puylaert (stationschef).

De opera is op 12 augustus te zien in Culemborg als onderdeel van de NJO Muziekzomer. Op het Grachtenfestival zijn er op 16 en 17 augustus telkens twee voorstellingen, om 17.00 en 19.30 uur in Mediamatic. Op 25 september volgt de officiële première in Parkstad Limburg Theaters in Kerkrade. Daarna zijn er tot en met 11 november nog verschillende uitvoeringen.

Zie voor meer informatie de websites van de NJO Muziekzomer en het Grachtenfestival.

Hieronder een voorproefje van de voorstelling:

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Barrie, Anita en Thomas

Volgend artikel

Animoso brengt Carnaval! in Amsterdam

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.