AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsHeadlineNieuws

Cité de l’Opera: Barrie, Anita en Thomas

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 153.

Hypermoderne opera
“No other opera company in the world is using technology to this extent”, zegt Opera Australia met trots over hun nieuwe Aida-productie. Caitlin Vincent beschrijft de voortschrijdende digitale ontwikkeling in de wereld van opera.

https://twitter.com/icareifulisten/status/1024650389877149697

Vanessa voor het eerst
Barbers opera Vanessa staat de komende weken op het programma in Glyndebourne. Keith Warner regisseerde de eerste professionele productie van het werk in het Verenigd Koninkrijk.

De slimste operamens
De kwis van OperaWire is zo simpel dat zelfs uw redacteur de volle 15 punten scoorde.

Wunderbar
Regisseur Barrie Kosky vertelt over het werken aan Die Meistersinger in Bayreuth.

In heaven
Anita Rachvelishvili was op het Griekse eiland Santorini en trof er Maria Callas.

Walkürenritje
Af en toe vinden we op Twitter een bericht dat het bestaan van deze rubriek Cité tot in zijn diepste essentie rechtvaardigt.

https://twitter.com/bay_staatsoper/status/1024281025533362177

Thumbs up
De jonge talenten van de Dutch National Opera Academy – inclusief het Nationaal Jeugd Orkest met Bas Wiegers en regisseur Daniël van Klaveren – krijgen vijf sterren in de Volkskrant. We zagen het aankomen.

Deutsch auf Amerikanisch
WQXR zet de belangrijkste werken van Franz Schubert onder elkaar. Maar hebben ze helemaal begrepen wie nou de Müllerin is in de bekende cyclus? “The story of a young man, a wandering miller (Müllerin), who follows a brook to a mill, where he falls in love with the miller’s daughter.”

Historisch beeld
In Bayreuth is het jaarlijkse Wagnerfestival in volle gang. Ooit ensceneerde kleinzoon Wieland Wagner de opera’s van zijn grootvader in een legendarische, zeer abstracte stijl. Gelukkig zijn de foto’s er nog.

Festivaldirecteur ad interim
Opvallend nieuws uit Delft: Liza Ferschtmann legt eenmalig de programmering van het Delft Chamber Music Festival in handen van Thomas Oliemans. De bariton is very H, pretty P en slightly P over zijn nieuwe taak.

Mit Verve und Feingefühl
Voormalig chef in Amsterdam Mariss Jansons dirigeerde zondagavond de opera Pique Dame tijdens de Salzburger Festspiele. Ook bondskanselier Angela Merkel was aanwezig. Voor de foto deed ze een variant op haar fameuze Merkel-Raute.

Beurzen van de Opera Awards
Mogelijk interessant voor jonge Nederlandse zangers die een carrière in de opera ambiëren.

Stipendiatinnen und Stipendiaten
In Bayreuth wordt nadrukkelijk de jonge generatie betrokken bij het Wagnererfgoed. Het Wagnergenootschap Nederland vaardigde dit jaar onder anderen zangeres Jeannette van Schaik af naar Bayreuth.

https://twitter.com/WagnerFestival/status/1026402349659705344

Trebs op tournee
Niet meteen denken aan shoppen. De komende dagen is Anna Netrebko met haar zingende echtgenoot Yusif Eyvazov op tournee in Brazilië, Peru en Argentinië. Daarna volgen onder meer Monte Carlo en Salzburg. Eind september wordt de sopraan in New York verwacht voor de titelrol in Aida.

Nilsson herdacht
Aanstaande zaterdag, 11 augustus, wordt bij het Birgit Nilsson Museum in het Zweedse Bastad een concert gegeven ter gelegenheid van haar honderdste geboortedag. Onder anderen Malin Byström en Karl-Magnus Fredriksson soleren.

Lenny honderd
We zijn nog maar halverwege het Bernstein-jaar, waarin heel veel aandacht is voor de honderd jaar geleden geboren componist/dirigent. De BBC Proms vat leven en werk van Bernstein kort samen.

Vorig artikel

Bredero herleeft op het Grachtenfestival

Volgend artikel

Opera Zuid speelt kameropera De Grens

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.