Binnenkort

Fritsch zingt Berg bij Concertgebouworkest

Sopraan Anett Fritsch en het Koninklijk Concertgebouworkest verzorgen op donderdag 23 augustus een Robeco SummerNight in het Concertgebouw. Fritsch zingt de vijf Altenberg-Lieder van Alban Berg, het orkest speelt verder werken van Bruckner en Webern.

Anett Fritsch zingt Berg. (© Kristin Hoebermann)

Het Koninklijk Concertgebouworkest luisterde vorig jaar de Robeco SummerNights op met een uitvoering van Bruckners negende symfonie. Dit jaar kiest het orkest voor de derde van Bruckner, “een grootschalig, soms mysterieus, soms tumultueus werk”, aldus de beschrijving. Bruckner droeg de symfonie op aan zijn vriend Richard Wagner.

De uitvoering van de symfonie wordt voorafgegaan door werken van Anton Webern en Alban Berg. Van Webern klinken de Fünf Sätze voor strijkkwartet, van Berg de Fünf Orchesterlieder nach Ansichtkartentexten von Peter Altenberg. De cyclus is precies wat de titel beschrijft: liederen op ansichtkaartenteksten van de Weense dichter Peter Altenberg.

Het werk ging in 1913 in wereldpremière tijdens een berucht concert in de Wiener Musikverein. Op het programma stonden werken van Webern, Zemlinsky, Schönberg en Berg. Het conservatieve publiek kon zich niet vinden in de voor hun oren moderne klankwereld en begon luidruchtig te protesteren. Tijdens de liederen van Berg braken rellen uit. Voor de componist betekende het dat zijn cyclus lange tijd niet meer uitgevoerd werd.

De cyclus wordt in Amsterdam uitgevoerd door de jonge sopraan Anett Fritsch. Van 2009 tot 2015 was zij ensemblelid bij de Deutsche Oper am Rhein. Daarnaast maakte ze debuten bij diverse grote operahuizen met voornamelijk Mozartrollen.

Manfred Honeck dirigeert het concert. Hij vervangt voormalig chef-dirigent Daniele Gatti, met wie het orkest vorige week zijn samenwerking beëindigde.

Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Scarlata en Kalish op levendige Winterreise

Volgend artikel

Laufenbergs Parsifal overtuigend hernomen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.