Binnenkort

Opera in de media: week 36 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 36 (1 – 7 augustus 2018) aandacht voor tweemaal Händels Theodora, de muziekkeuze van Eline De Kat en Joyce DiDonato met Berlioz tijdens de BBC Proms.

Video

Apotheose Operalia
De jaarlijkse zangcompetitie van Plácido Domingo, Operalia, wordt dit jaar in Lissabon gehouden. Medici.tv brengt zondagavond een livestream van de grote finale. Er treden twaalf kandidaten aan in de categorie opera, waaronder de Duitse bariton Johannes Kammler. Vijf deelnemers dingen naar de zarzuelaprijs. Domingo dirigeert zelf het orkest.
Medici.tv: zondag 2 september om 19.00 u.

Philippe Jaroussky. (© Simon Fowler)

Theodora in Parijs
Niet alleen de BBC Proms brengt – later deze week – een uitvoering van de opera Theodora van Händel, ook Arte heeft het stuk geprogrammeerd. De tv-uitzending is op de late zondagavond, net na middernacht, maar de opname is ook online op de website van Arte te zien. De regie die Stephen Langridge voor het Parijse Théâtre des Champs-Élysées maakte, werd muzikaal begeleid door Les Arts Florissants onder leiding van William Christie. Solisten waren onder anderen Katherine Watson, Philippe Jaroussky en Stéphanie d’Oustrac.
Arte: maandag 3 september om 00.15 u.

Hongaarse opera
OperaVision biedt de kijkers de kans “de meest populaire Hongaarse opera”, te zien in een regie van Attila Vidnyánszky. Bánk bán van Ferenc Erkel heeft sinds de eerste uitvoering in 1861 op het repertoire gestaan van de opera in Hongarije. Er zijn ondertitels in onder meer het Engels, Frans en Duits. Levente Molnár is Bánk bán, de andere hoofdrollen worden gezongen door Marcell Bakonyi en Ildikó Komlósi. Het orkest wordt geleid door Balázs Kocsár.
OperaVision: vrijdag 7 september om 19.00 u.

Audio

Elines keuze
Eline De Kat, de in Geldrop geboren castingmanager van de Opéra de Monte Carlo, is te gast in het programma Een goedemorgen met. Ze is lid van de jury van het komende Internationaal Vocalisten Concours, dat op 8 september begint in Den Bosch. Haar muzikale voorkeuren zijn zaterdagochtend te beluisteren op Radio 4.
NPO Radio 4: zaterdag 1 september om 10.00 u.

Pablo Heras-Casado. (© Fernando Sancho)

Susan Graham in de Matinee
In de laatste herhalingsmatinee vóór het live-seizoen van de NTR ZaterdagMatinee op 8 september weer begint, worden opnamen met dirigent Pablo Heras-Casado gedraaid. In de programmaonderdelen met repertoire van Mahler en Schönberg is mezzosopraan Susan Graham te horen.
NPO Radio 4: zaterdag 1 september om 14.00 u.

Bekende koren
Het Groot Omroepkoor begint het seizoen met bekend koorwerk van onder anderen Verdi en Puccini. U hoort onder meer het zoemkoor uit Madama Butterfly en het soldatenkoor uit Il trovatore. Het Radio Filharmonisch Orkest staat onder leiding van Giancarlo Andretta.
NPO Radio 4: zondag 2 september om 11.00 u.

Appls liedkunst
Inmiddels alweer ingehaald door een Bach-cd is de liedplaat die bariton Benjamin Appl eerder uitbracht onder de titel Stunde, Tage, Ewigkeiten. Hij wordt op de cd begeleid door pianist James Baillieu. Ernst Daniël Smid laat in zijn programma fragmenten horen.
NPO Radio 4: zondag 2 september om 18.00 u.

Dodenmis van Gilles
Sopraan Judith van Wanroij is al jaren regelmatig te gast op het Festival Oude Muziek in Utrecht. Dit weekend is ze er met Capriccio Stravagante en Capella Cracoviensis onder leiding van Skip Sempé. Ook tenor Davy Cornillot, bas-bariton Lisandro Abadie en countertenor Sean Clayton werken mee aan de uitvoering van de Grande Messe des Morts van Jean Gilles.
NPO Radio 4: zondag 2 september om 20.00 u.

Recente Rinaldo
Händels klassieke barokopera Rinaldo werd een maand geleden opgevoerd in het Palazzo Ducale in Martina Franca tijdens het Festival della Valle d’Itria. Het Orchestra La Scintilla werd gedirigeerd door Fabio Luisi, enkele van de solisten waren Carmela Remigio, Francisco Fernàndez-Rueda en Teresa Iervolino.
NPO Radio 4: woensdag 5 september om 20.00 u.

Joyce DiDonato. (© Simon Pauly)

Joyce zingt Berlioz
Er is veel vocaal aanbod in de laatste weken van de BBC Proms. Voor Prom 71 van dit seizoen is de bezetting op het podium van de Royal Albert Hall in Londen groot: John Eliot Gardiner dirigeert zijn Orchestre Révolutionnaire et Romantique en heeft als solisten onder anderen mezzosopraan Joyce DiDonato in een programma vol werk van Berlioz.
BBC Radio 3: woensdag 5 september om 20.30 u.

Britten in de Proms
Twee dagen later staan er opnieuw zangers in de Royal Albert Hall. Begeleid door het Royal Scottish National Orchestra onder Peter Oundjian zingen solisten als Erin Wall, Allan Clayton en Russell Braun het War Requiem van Benjamin Britten.
BBC Radio 3: donderdag 6 september om 20.00 u.

Händel in de Albert Hall
Een complete concertante uitvoering van de opera Theodora van Händel, met Louise Alder in de titelrol en verder zangers als Iestyn Davies, Benjamin Hulett en Ann Hallenberg in de cast, klinkt op vrijdag in Londen. Koor en orkest van het ensemble Arcangelo worden gedirigeerd door Jonathan Cohen.
BBC Radio 3: vrijdag 7 september om 20.00 u.

Weektip

Boris in preview
Over een week begint het seizoen van de NTR ZaterdagMatinee met de groot bezette opera Boris Godoenov van Moessorgski. Op YouTube staat een opname van de opera uit 2012, gemaakt in het Mariinsky Theater in St. Petersburg. Daar leidde Valerie Gergiev het orkest en zong Jevgeni Nikitin de titelrol in een door Graham Vick geënsceneerde versie.

https://www.youtube.com/watch?v=hUJAV6UqlaI

Vorig artikel

Kentridges Wozzeck op dvd verschenen

Volgend artikel

Kelly God in seizoen 2018/2019

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.