AchtergrondBinnenkort

Kelly God in seizoen 2018/2019

Komend seizoen klinken overal in de wereld weer Hollandse stemmen op de operatonelen. Place de l’Opera blikt in de agenda’s van de bekendste namen. Waar staan ze en wat zingen ze? In deel 6: Kelly God.

Kelly God. (© Lutz Edelhoff)

Een jaar nadat ze afgestudeerd was van het conservatorium van Maastricht vertrok sopraan Kelly God al naar Duitsland. Ze leerde er de kneepjes van het vak en bouwde er een glansrijke carrière op. In Nederland is ze sporadisch te bewonderen. Ze zong grote rollen in Un ballo in maschera en Die Walküre bij de Nederlandse Reisopera en werkte mee aan het Muziektheater-jubileum in Amsterdam in 2011 door een rol in een Aida-bewerking.

Kelly God is lid van het solistenensemble van de Staatsoper in Hannover, een stad op minder dan 400 autokilometers van Amsterdam. Het komende seizoen is God vooral daar te bewonderen. Maar ze geeft ook meerdere optredens in eigen land.

Vijf sterren

In januari en februari 2019 is Kelly God te gast bij Het Gelders Orkest. Onder de jonge dirigent Ben Glassberg presenteren ze een programma over verboden liefde. Gespeeld wordt Romeo en Julia van Tsjaikovski, het Concert voor orkest van Bartók en de Wesendonck-Lieder van Wagner.

Wagner schreef zijn liederencyclus op teksten van Mathilde Wesendonck, met wie hij een innige verhouding had, hoewel beiden getrouwd waren. “Hun beider harten waren verbonden in muziek en literatuur”, aldus het orkest. “Deze uiterst intieme muziek van Wagner vereist een sopraan met uitstraling en finesse. Het zijn twee eigenschappen die zangeres en Wagnerspecialist Kelly God overtuigend in zich verenigt.”

Zangeres en orkest geven van 23 januari tot en met 2 februari zes concerten in vijf steden: Arnhem, Deventer, Doetinchem, Enschede en Nijmegen. Zie voor meer informatie de website van Het Gelders Orkest.

In vogelvlucht

Kelly God opent haar seizoen toepasselijk met het seizoensopeningsconcert van de Staatsoper Hannover op 2 september. In het concert biedt het operahuis een dwarsdoorsnede van het nieuwe seizoen, met fragmenten uit de nieuwe producties die het publiek te wachten staat. Een groot aantal solisten komt aan bod, begeleid door het Niedersächsisches Staatsorchester Hannover onder verschillende dirigenten.

Gods eerste operarol van het seizoen is gelijk een stevige: Isolde in een nieuwe productie van Tristan und Isolde bij de Staatsoper Hannover (16 september t/m 22 december 2018). Haar Tristan is tenor Robert Künzli. Tobias Schabel zingt koning Marke, Stefan Adam is Kurwenal. De regie is van Stephen Langridge, Will Humburg dirigeert.

In december is God in Hannover te zien in één van de meest geliefde eindejaarsopera’s in Duitsland: Hänsel und Gretel (11, 12 en 17 december 2018). Ze zingt de moeder van Hans en Grietje, Gertrud. Het gaat om een reprise van een productie van Steffen Tiggeler.

In het nieuwe jaar zingt God opnieuw een Wagnerrol in Hannover: Senta in Der fliegende Holländer (4 mei t/m 4 juli 2019). De productie van Bernd Mottl (een herneming) wordt muzikaal geleid door Mark Rohde. Stefan Adam zingt de Holländer, Tobias Schabel is Daland en Robert Künzli vertolkt Erik.

God beëindigt haar seizoen met een galaconcert bij de Staatsoper Hannover op 6 juli 2019. Het concert staat in het teken van het afscheid van intendant Michael Klügl en muziekdirecteur Ivan Repušić, die de koers van het operahuis de afgelopen dertien jaar bepaald hebben.

Tip

Kelly God staat het liefst op de bühne, vertelde ze ooit aan Place de l’Opera. “Als ik in een productie zing, vergeet ik soms zelfs dat er mensen in de zaal zitten, zo ga ik op in een rol.” Solorecitals geeft ze dan ook niet zo vaak. Op 16 februari 2019 staat ze echter helemaal ‘naakt’, zoals het in het jargon heet, op de planken van Parkstad Limburg Theaters in Heerlen. Geen decor, geen kostuum, geen grote cast. Alleen haar stem. En Paolo Giacometti achter de piano.

Het duo brengt repertoire van Wagner, Strauss, Rachmaninov en Besselink. Voor een sterzangeres als God zijn de prijzen zeer schappelijk. Zie voor meer informatie de website van Parkstad Limburg Theaters.

Zie voor meer informatie de persoonlijke website van Kelly God.

Vorig artikel

Opera in de media: week 36 van 2018

Volgend artikel

Opera Compact brengt opera dichtbij

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.