Binnenkort

Opera in de media: week 37 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 37 (8 – 14 september 2018) aandacht voor de Last Night of the Proms met Gerald Finley, de eerste NTR ZaterdagMatinee van dit seizoen en een Zauberflöte door Garsington Opera.

Video

Gerald Finley. (© Sim Canetty-Clark)

Laatste ronde
De traditionele Last Night van het BBC Proms-seizoen vindt niet alleen plaats in de Royal Albert Hall in Londen. Overal in Groot-Brittannië zijn grote concerten. Het Londense Hyde Park wordt een muziektempel in de openlucht met een optreden van tenor Joseph Calleja naast soullegende Gladys Knight. Het hoofdpodium binnen is dit jaar gereserveerd voor de Canadese bariton Gerald Finley. Hij brengt onder meer de cyclus Songs of the Sea van Charles Villiers Stanford. De muzikale leiding heeft Sir Andrew Davis.
BBC 2 en later BBC 1: zaterdag 8 september om 20.15 u.

Podium Witteman terug
Het wekelijkse muziekprogramma van Paul Witteman is terug. In de eerste aflevering van Podium Witteman is onder anderen tv-presentatrice Chazia Mourali te gast. Naar aanleiding van het vertrek van Pierre Audi bij De Nationale Opera (DNO) noemt zij haar drie absolute favorieten uit Audi’s oeuvre.
NPO 2: zondag 9 september om 18.10 u.

Aansluitend aan Podium Witteman is op NPO 2 Extra het eerste deel van een serie programma’s over het werk van Pierre Audi bij DNO te zien. Onder anderen Truze Lodder, voormalig zakelijk directeur van DNO, en muziekjournalist Hein van Eekert komen aan het woord.
NPO 2 Extra: zondag 9 september om 19.10 u.

Stream uit Wenen
Voor het volgen van de livestream vanuit de Wiener Staatsoper kunt u per titel een kaartje kopen. Voor 14 euro kijkt u dinsdag mee naar Carl Maria von Webers opera Der Freischütz. Het team van deze productie bestaat uit dirigent Sebastian Weigle en regisseur Christian Räth. In de belangrijkste rollen zingen Anna Gabler, Christopher Ventris en Falk Struckmann.
StaatsoperLive: dinsdag 11 september om 19.00 u.

Zauberflöte uit Garsington
“The orchestra is carefully blended, the chorus is terrific and the soloists uniformly impressive.” Dat schreef The Times over de productie van Die Zauberflöte door Garsington Opera afgelopen zomer. Pamina werd gezongen door Louise Alder, Benjamin Hulett was Tamino en Sen Guo zong de Koningin van de Nacht. Netia Jones maakte de enscenering en het decor, Christian Curnyn dirigeerde het orkest van Garsington Opera.
OperaVision: vrijdag 14 september om 19.00 u.

Audio

Olivia Vermeulen is één van de solisten in Boris Godoenov. (© Felix Broede)

Matinee met Moessorgski
De radio-uitzending van de eerste NTR ZaterdagMatinee van dit seizoen begint al om 11.30 uur. Onder leiding van dirigent Pablo Heras-Casado brengen het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Vlaams Radio Koor de opera Boris Godoenov van Moessorgski. Enkele van de solisten zijn Alexander Tsymbalyuk, Olivia Vermeulen en Frank van Aken.
NPO Radio 4: zaterdag 8 september om 11.30 u.

Reinbert jarig
Het Avondconcert is aanwezig bij het verrassingsconcert voor de tachtigste verjaardag van Reinbert de Leeuw. Veel programmaonderdelen zijn nog onbekend, maar zeker is dat Asko|Schönberg en sopraan Barbara Hannigan aanwezig zijn in het Muziekgebouw aan ’t IJ.
NPO Radio 4: zaterdag 8 september om 19.00 u.

Martijn bij Hans
Eén van de gasten in het programma Spiegelzaal is bariton Martijn Cornet. Hij komt samen met het Ragazze Quartet. De combinatie van de strijkers en de bariton is op 23 september te horen in Amersfoort in een speciale uitvoering van Schuberts Winterreise.
NPO Radio 4: zondag 9 september om 10.00 u.

Aida in de Munt
De wekelijkse opera-uitzending van BBC Radio 3 begint op donderdag 13 september weer. Vanuit de Munt is Brussel komt de opera Aida van Verdi. In de titelrol zingt Adina Aaron, Andrea Care vertolkt Radames en Dimitris Tiliakos is Amonasro. Koor en orkest van de Munt staan onder leiding van Alain Altinoglu.
BBC Radio 3: donderdag 13 september om 15.00 u.

Nieuw werk in Avondconcert
The Garden is een nieuw werk voor zanger en ensemble, over een man die uit ontevredenheid met zijn leven begint te graven in zijn tuin naar het middelpunt van de aarde. Het werd gecomponeerd in opdracht van Asko|Schönberg en London Sinfonietta. De vocale rol wordt gezongen door de Australisch-Amerikaanse bas Joshua Bloom.
NPO Radio 4: donderdag 13 september om 20.00 u.

Berlioz in Vredenburg
Het AVROTROS Vrijdagconcert opent het seizoen met muziek van Berlioz. Zijn Roméo et Juliette wordt gezongen door mezzosopraan Anaïk Morel, tenor Mark Omvlee en bas Mika Kares. Ook op het podium van TivoliVredenburg in Utrecht staat het Groot Omroepkoor onder leiding van Martina Batič. Fabien Gabel dirigeert het Radio Filharmonisch Orkest.
NPO Radio 4: vrijdag 14 september om 20.00 u.

Weektip

Reinbert 80
Op zaterdagavond wordt in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ de tachtigste verjaardag van Reinbert de Leeuw gevierd. De Leeuw heeft op allerlei manieren een rol gespeeld in de Nederlandse muziek van de laatste decennia. Hij was samen met Louis Andriessen, Misha Mengelberg, Peter Schat en Jan van Vlijmen componist van de geruchtmakende opera Reconstructie in 1968-1969. Hij had succes met zijn opnamen van werk van Satie voor piano en begon de laatste jaren met het dirigeren van de passies van Bach. Hij werkt geregeld samen met sopraan Barbara Hannigan, onder meer op de nieuwe cd Vienna: Fin de Siècle, die op 14 september verschijnt. Muziekjournalist Thea Derks schreef een uitgebreide biografie over De Leeuw en duidt zijn werk in deze video.

Vorig artikel

Marcel Reijans in seizoen 2018/2019

Volgend artikel

DNO: een nieuw tapijt voor nieuw publiek

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.