FeaturedOperarecensie

DNO: een nieuw tapijt voor nieuw publiek

De ‘echte’ première vond vrijdagavond plaats, maar dinsdagavond 4 september kon een zaal vol jongeren alvast de herneming van Die Zauberflöte bij De Nationale Opera (DNO) bewonderen tijdens een ‘Operaflirt XL’. Hilde van Beek flirtte mee.

Simon McBurneys Zauberflöte is een lekker instapmodel voor jonge bezoekers. (© Michel Schnater)

Nieuwe vloerbedekking! DNO heeft nieuwe vloerbedekking. Ik kwam voor Die Zauberflöte, maar de make-over waarmee de foyer van Nationale Opera & Ballet zijn nieuwe seizoen instapt, dwingt de aandacht af. Want wie heeft zich niet geërgerd aan het verbleekte, oudroze uit de vorige eeuw? Net op tijd voor de aftrap van 2018/2019: sjiek donkergrijs siert voortaan de vloer. Sfeervolle verlichting maakt het nu mogelijk om ook op de balkons je programmaboekje lezen. Het geheel oogt ruim en eigentijds.

Gepaard met de nieuwe look ging de exclusieve en genereuze openstelling van de eerste voorstelling van Die Zauberflöte voor een nieuwe, opvallend goed geklede generatie publiek. Enkel bezoekers tot en met 35 jaar konden voor zo’n 20 euro een (nog oud vertrouwd rood pluchen) stoel bemachtigen voor deze avant-première.

Paradoxaal genoeg begint het nieuwe seizoen met een herneming: Simon McBurneys uptempovariant van Mozarts klassieker. De aanwezigheid van het jonge publiek licht de grotendeels jonge cast meer uit. Het publiek ontvangt diens aria’s als was het een popconcert. Naast mij een jonge operapurist die zich zichtbaar geneert voor zijn leeftijdsgenoten. Tussentijds applaus is not done, zegt zijn hele lijf. Van die traditie trekt de rest van de zaal zich gelukkig weinig aan.

Tegenover het gejuich struikelt het jonge publiek hoorbaar over de vrouwonvriendelijke uitspraken in het libretto. Zinnen over kletsende vrouwen met weinig verstand, die zich aan mannen moeten onderwerpen, ontvangen hoon. Hiermee Lotte de Beers oproep eerder dit jaar onderbouwend.

Deze Zauberflöte is een lekker instapmodel, lichtvoetig door het contact met de zaal, de speelse videoprojecties en ter plekke geknutselde geluidseffecten. Directeur Els van der Plas benadrukt vooraf hoe laagdrempelig DNO vanavond wil zijn. Waarmee de drempel die opera heeft nog maar eens bevestigd wordt.

Toegankelijk is de avond zeker, ook natuurlijk in zijn toegangsprijs. Maar is het exemplarisch voor wat ons de rest van het jaar te wachten staat? Of gaat die drempel zich alsnog een keer aandienen? Ik ben nieuwsgierig hoeveel jong publiek zich laat zien dit komende seizoen.

Vorig artikel

Opera in de media: week 37 van 2018

Volgend artikel

Overweldigende complete Boris Godoenov

De auteur

Hilde van Beek

Hilde van Beek

13Reacties

 1. Jan de Jong
  8 september 2018 at 09:45

  Over de vloerbedekking:
  inderdaad: de bestaande vloerbedekking was hoognodig aan vervanging toe. Helaas heeft men in samenspraak met het bureau van Cees van Dam besloten de oude kleurstellingen te verlaten. Dat is erg jammer. Het interieur van het Muziektheater was een zeer geslaagde compositie uit midden jaren ’80 en gaf een prachtig tijdsbeeld. De doorgevoerde veranderingen zijn modieus en doen daar afbreuk aan. Jammer. Ik troost mij met de gedachte dat het nieuwe tapijt ook vergankelijk zal zijn.

  Die Zauberflöte is een prima instapopera. Gelukkig ook in een redelijk oeuvre-getrouwe productie.

  De gekozen prijs is belachelijk laag. Daarmee geef je een verkeerd signaal af. Jongeren betalen rustig meer dan 100 euro voor een favoriete popartiest. Dan hoeft een avond opera niet verramsjt te worden voor 20 euro. 40 euro was wel het minimum geweest.

  Om bezoekers te winnen kan DNO beter de prijzen over de hele linie verlagen. Sinds de prijzen bij DNO explosief zijn gestegen zien we steeds meer lege stoelen en dat is voor een dermate sterk gesubsidieerde kunstvorm niet acceptabel. Maar ik ga de discussie Lege stoelen niet opnieuw starten.

 2. Paul
  8 september 2018 at 11:03

  @Jan de Jong. Over de toegangsprijs voor dit evenement: bij een popartiest weten de jongeren wat ze krijgen. Bij opera is dat niet zo en vinden ze 40 euro wellicht veel geld als ze niet precies weten of het iets voor ze is.
  Als er van de 1600 jongeren al 100 mensen zo enthousiast zijn dat ze vaker komen, is er al wat gewonnen. Zij nemen dan waarschijnlijk ook weer nieuwe mensen mee. Uiteraard hebben de reguliere toegangsprijzen hierin geen stimulerende werking. Er zijn vooral te weinig goedkope plaatsen. Als je eenmaal een beetje thuis bent in het genre, ben je na verloop van tijd best bereid om er meer geld aan uit te geven. (dat gold in ieder geval voor mij)

 3. Willem
  8 september 2018 at 12:04

  Ja, wat is veel geld, stoppen met roken levert minimaal €1500,= op, ongeveer 12 tickets voor een opera. Keuzes maken.
  In Italië heeft 65+ korting, waarom niet in Amsterdam! Een lege stoel levert niets op.

  En Luik is dicht bij, 3 uur met de trein, zondag om 15.00 uur de Opera en retour om 20.00 uur. Beste ticket opera €85,= en de trein weekend retour €42,=.
  En een prachtig opera gebouw met top solisten.
  En niet elke week uit, levert minimaal €1000,= per jaar op. Nogmaals het hele leven zijn keuzes maken.
  Dat doe ik al 66 jaar.

 4. 8 september 2018 at 20:40

  Zou Lotte de Beer ook de hele wereldliteratuur en alle opera’s willen ontdoen van misogyne, racistische, antisemitische etc. uitspraken? Aan de werken van Shakespeare en Strindberg bijvoorbeeld zal ze al een hele kluif hebben.

 5. Jan de Jong
  9 september 2018 at 08:42

  @Paul
  Natuurlijk hoop ik dat je gelijk hebt. We hebben jonge bezoekers nodig.

  Maar laten we niet vergeten dat er veel liefhebbers van opera zijn (en zeker niet alleen 65+) die de kaartjes amper kunnen betalen en graag wat vaker zouden gaan. Voor hen zijn er te weinig goedkope kaarten.

 6. c.horsmeier
  9 september 2018 at 10:58

  Geachte Heer de Jong. Helemaal mee eens.

  Opera was vroeger voor de gewone man maar wordt nu steeds meer een elite publiek en weten weinig van Opera af.
  Vroeger ja echt de Jordanezen op het schellinkie.
  Mooi was die tijd Ja Ja Ja.

 7. Stefan Caprasse
  10 september 2018 at 11:37

  ‘Die Zauberflöte’ staat inderdaad vol met misogyne pareltjes. ‘Geniet’ even mee:

  -(Sarastro) “Ein Mann muss Eure Herzen leiten / denn ohne ihn phlegt jedes Weib / aus seinem Wirkungskreis zu schreiten”

  (Sprecher) “Ein Weib tut wenig, plaudert viel”

  (Papageno) “Doch sagt es auch die Königin”, (waarop Tamino) “Sie ist ein Weib, hat Weibersinn”

  (Vroegere echtgenoot van de Königin, naar haar eigen zeggen in een gesproken passage, die meestal weggelaten wordt, voor haar 2de aria)
  “Und nun kein Wort weiter, forsche nicht nach Wesen die den weiblichen Geist unbegreiflich sind”

  Zelfs als man erger ik me daar soms aan (nou ja…). Natuurlijk staat de hele toneel- en andere litteratuur vol met bevolkingsgroeponvriendelijke uitspraken maar hier gaat het toch wel ver… Ver genoeg alleszins om Sarastro zeker niet als een perfecte wijze man aan te zien, zoals men vaak doet. Tenslotte houdt hij ook slaven en laat hij Monostatos geselen. Men kan die opvattingen natuurlijk zien als ZIJN opvattingen (en van zijn akolieten) en ENKEL ZIJN opvattingen…

  En inderdaad, financiele keuzes maken… voor produkties die ik dolgraag wil zien, durf ik ook al wel eens diep in mijn zakken gaan…

  Tenslotte moet mij dit (op de meest vriendelijke manier) me nog even van het hart: Het valt me op dat op dit artikel dat BESLIST de moeite waard is om te lezen, maar toch bezwaarlijk als een recensie kan beschouwd worden, mag gereageerd worden, terwijl op bv een vergelijkende discografie, dat toch in zekere zin wel een recensie is, dat niet het geval is. Ik begrijp dat men ergens een streep wil trekken, of liever ik begrijp het nog steeds NIET (waarschijnlijk “…Wesen die mein mannliche Geist unbegreiflich sind”) en vind het nog steeds DOODJAMMER. Zou men echt de artikels waarop gereageerd mag worden niet ietwat kunnen uitbreiden? Ik kon maar proberen… Pleaeaeace!

 8. c.horsmeier
  13 september 2018 at 16:04

  ben gisteravond geweest vind de vloerbedekking erg mooi. Die grijze kleur heeft wel iets.alleen jammer van de cd afdeling en boeken, erg rommelig opgesteld nu, NEE Niet Leuk meer JAMMER !!!!!.
  en weing cd s en video.
  Wat me zeer verbaasd waar is de informatie balie van de Operavrienden gebleven??? GEEN BALIE meer.

 9. Lieneke
  16 september 2018 at 06:13

  @c.horsmeier: de vriendenbalie is verplaatst en bevindt zich nu vlakbij de ingang. Een vreemde plaats naar mijn mening, wantje loopt er snel voorbij. En de mensen die meteen richting garderobe lopen, zien de balie helemaal niet.

 10. Jan de Jong
  16 september 2018 at 14:59

  Vrienden moeten het juist hebben van aanloop tijdens de pauzes. De nieuwe locatie snap ik daarom niet. Is dat een eigen keuze of op aanwijzing van DNO? Een onderwerpje voor de rondvraag.

 11. c.horsmeier
  17 september 2018 at 13:32

  .Ja zeker vreemde plaats dan , ik heb het niet gezien.
  Volgende keer goed opletten. Bedankt.

 12. 19 september 2018 at 10:57

  De nieuwe aankleding van de foyers viel me niet mee gisterenavond. (De voorstelling van Het Nationale Ballet was trouwens prachtig).Erg donker en somber en weinig theatraal.De achterkanten van de zwevende trappen zijn nu ook donker geschilderd zodat er geen enkele weerkaatsing is van het toch al spaarzame licht.Het zal wel erg praktisch zijn. Het ziet er nu meer uit als het interieur van een bankgebouw. Nog een tegenvaller: de taartjes van Holtkamp zijn verdwenen!

 13. Jan de Jong
  23 september 2018 at 20:24

  @Rudolph Duppen
  Inderdaad: wij misten de taartjes ook. Onbegrijpelijk.
  De appelcarrés die overblijven zijn mierzoet. Hopelijk bedenkt men zich.