AchtergrondBinnenkortFeatured

Marcel Reijans in seizoen 2018/2019

Komend seizoen klinken overal in de wereld weer Hollandse stemmen op de operatonelen. Place de l’Opera blikt in de agenda’s van de bekendste namen. Waar staan ze en wat zingen ze? In deel 8: Marcel Reijans.

Marcel Reijans. (© Rudi Wells)

Tenor Marcel Reijans, in 2016 ontvanger van de Schaunard Award van Place de l’Opera, is al decennialang een gerenommeerde naam op het operatoneel en het concertpodium. Op zijn cv staan inmiddels meer dan zeventig operarollen, van barokpartijen tot hedendaagse muziek. Hij trad vele malen op bij De Nationale Opera, de Nederlandse Reisopera, Opera Zuid en de NTR ZaterdagMatinee, maar was ook te gast in topmuzieksteden als Parijs, Berlijn, Hamburg, Aix-en-Provence en New York.

Naast zijn solowerk is Reijans regelmatig te horen in het vocale ensemble Taralli, in 2015 door hem opgericht om bekend operarepertoire in een theatraal concert te gieten en zo naar een breed publiek te brengen. Daarnaast is de tenor ook nog zangdocent aan het conservatorium van Rotterdam én het conservatorium van Groningen.

Komend seizoen richt Reijans zich voornamelijk op het concertrepertoire.

Vijf sterren

In het voorjaar van 2019 maakt Marcel Reijans samen met collega Christianne Stotijn en het Nederlands Blazers Ensemble een grote tournee met Das Lied von der Erde van Mahler. De symfonische liederencyclus – volgens Leonard Bernstein Mahlers “greatest symphony” – bezingt het leven en de dood aan de hand van de natuur. Mahler baseerde de liederen op eeuwenoude Chinese poëzie.

Het Nederlands Blazers Ensemble speelt de muziek uiteraard in een andere bezetting dan voorgeschreven. Toch verandert het niets aan Mahlers noten, beloven de musici. “We laten ze wel anders klinken.”

Op 14 maart 2019 is er een voorpremière in Podium Mozaïek in Amsterdam. De echte première vindt de volgende dag plaats in Theaters Tilburg. Daarna zijn er tot en met 28 maart nog tien voorstellingen, waaronder in de Kleine Zaal van het Concertgebouw (23 maart, nu al uitverkocht) en in TivoliVredenburg in Utrecht (27 maart). Zie voor een overzicht van de tour de website van het Nederlands Blazers Ensemble.

In vogelvlucht

Op 29 september zingt Marcel Reijans hoogtepunten uit het opera- en operetterepertoire bij de Bergische Symphoniker. Het concert vindt plaats in de Konzertsaal Solingen (nabij Düsseldorf). Heinz Walter Florin dirigeert.

In de Grote Kerk in Almelo werkt Reijans op 2 november mee aan een uitvoering van Mendelssohns tweede symfonie, ‘Lobgesang’. Hij staat voor het Concertkoor Sursum Corda Almelo en het Nederlands Begeleidingsorkest onder Erik Kotterink.

Met onder anderen sopraan Lisette Bolle zingt Reijans in het imposante requiem van Verdi in de St. Joriskerk in Amersfoort. (© Kjell Postema)

Slechts een dag later zingt Reijans heel ander repertoire: de tenorsolo in het beroemde requiem van Verdi. De uitvoering vindt plaats in de St. Joriskerk in Amersfoort, met Koninklijk Concertkoor Hosanna, de Kammerfilharmonie Dortmund en drie andere bekende solisten: Lisette Bolle, Carina Vinke en Peter Arink.

Op 10 en 11 november werkt Reijans mee aan concerten van het Neues Bach-Collegium NRW en het Collegium Cantorum onder Wolfgang Besler. Het bekende requiem van Mozart wordt gecombineerd met een cantate van Bach. De eerste uitvoering is in Gelsenkirchen-Buer, de tweede in Iserlohn.

Reijans zingt op 18 november opnieuw Bach, dan bij Toonkunst Arnhem. Op het programma het Magnificat van de beroemde componist. Verder klinkt het Canticum Simeonis van Barbe. Het concert vindt plaats in Musis Arnhem.

Toonkunstkoor Caecilia uit Zwolle kiest onder leiding van Beni Csillag voor een combi van Puccini (Messa di Gloria) en Rossini (Stabat Mater). Reijans soleert naast collega’s Hanneke de Wit, Esther Kuiper en Frans Fiselier. Het concert vindt plaats op 22 november in Theater de Spiegel in Zwolle.

Met het Westerkerkkoor onder Jan Joost van Elburg brengt Reijans op 25 november het requiem van Mozart in de Westerkerk in Amsterdam.

Bij Zangvereniging Oranje Schinveld soleert Reijans in een adventsconcert op 9 december. Het concert vindt plaats in de Kerk Schinveld.

Tip!

Als u het nog wilt meemaken, moet u er snel bij zijn: sinds vandaag (6 september) staat Marcel Reijans in de voorstelling Scheveningse Kuren in het Zuiderstrandtheater. De community opera van Sjaak Bral draagt bij aan de viering van ‘Scheveningen 200 jaar badplaats’. De voorstelling verbeeldt een bruiloftsfeest in het Kurhaus, dat uitmondt in een “wonderlijke reis door de tijd, van Jacob Pronk tot de Rolling Stones”.

Een groot aantal partijen werkt mee aan de productie: het Residentie Orkest, het Volksoperahuis, Theaterkoor Dario Fo en een projectkoor van Scheveningers en Hagenaars met een Afro-Caribische achtergrond. Naast Reijans vervult zangeres Susan Malaika Bailey een solorol.

Er zijn tot en met 12 september nog vijf voorstellingen. Zie voor meer informatie de website van het Zuiderstrandtheater.

Zie voor meer informatie over het seizoen van Marcel Reijans zijn persoonlijke website.

Vorig artikel

Opera Luik opent seizoen met Trovatore

Volgend artikel

Opera in de media: week 37 van 2018

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.