AchtergrondBinnenkort

Peter Gijsbertsen in seizoen 2018/2019

Komend seizoen klinken overal in de wereld weer Hollandse stemmen op de operatonelen. Place de l’Opera blikt in de agenda’s van de bekendste namen. Waar staan ze en wat zingen ze? In deel 9: Peter Gijsbertsen.

Peter Gijsbertsen. (© Edward Reeves Photography)

Peter Gijsbertsen is de kersverse winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor klassieke musici die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uitreikt. Het is een dikke streep onder de stevige reputatie die de jonge tenor de afgelopen jaren opgebouwd heeft.

Gijsbertsen leerde het zangvak op het Utrechtste conservatorium en bevestigde kort daarna zijn talent met prijzen op het Internationaal Vocalisten Concours en in Glyndebourne. De tenor is vaak in eigen land te bewonderen, maar zijn internationale carrière neemt ook een steeds hogere vlucht. In 2018/2019 combineert hij concerten in Nederland met grote producties in het buitenland.

Vijf sterren

Peter Gijsbertsen eindigt zijn seizoen met een rondreizende productie van Die Zauberflöte bij de Scottish Opera, een gezelschap waar hij eerder Alfredo in La traviata zong. Hij zingt de hoofdrol van Tamino, naast onder anderen Gemma Summerfield als zijn geliefde Pamina, Richard Burkhard als Papageno en Julia Sitkovetsky als de Koningin van de Nacht.

De regie komt van Sir Thomas Allen. De beroemde bariton creëerde de productie in 2012 en keert nu terug voor een reprise. De voorstelling is in theaters in Glasgow, Edinburgh, Inverness en Aberdeen te zien (4 mei t/m 11 juni 2019). Zie voor meer informatie de website van de Scottish Opera.

In vogelvlucht

Gijsbertsen en pianiste Reinild Mees geven op 7 oktober een liedrecital in Kasteel Oldenaller. Op het programma de bekende liederencyclus Die schöne Müllerin van Schubert.

Op 19 oktober geeft Gijsbertsen opnieuw een liedrecital, dan onder gitaarbegeleiding van Stefan Gerritsen. In de St. Lambertuskerk in Buren brengt het duo repertoire van Britten, De Falla, Dowland en Schubert.

Gijsbertsen maakte al meerdere lied-cd’s voor Phaedra, waaronder een album met liederen van Richard Strauss.

Met pianist Josef de Beenhouwer brengt Gijsbertsen op 28 oktober liedrepertoire van Duparc en Visman in Kasteel Groeneveld in Baarn. Het gaat om een zondagconcert van ongeveer een uur. Het optreden is de opmaat naar een studio-opname van Duparcs liederen voor het label Phaedra. Met De Beenhouwer kruipt Gijsbertsen van 1 tot en met 4 november de studio in.

Op 8 november is Gijsbertsen te gast tijdens het festival November Music. Onder begeleiding van pianist Hans Eijsackers en het Ciconia Consort zingt hij muziek van onder anderen Visman, Duparc, Britten en Tosti.

In 2019 gaat Gijsbertsen op tour naar onder meer Frankrijk met Muziektheater Transparant. Ze spelen Dagboek van een Verdwenene, een voorstelling die Leoš Janáčeks liederencyclus combineert met een aanvullende compositie van Annelies Van Parys. De regie is van Ivo van Hove.

Tip

Bij de Opéra de Fribourg in Zwitserland zingt Gijsbertsen van 29 december 2018 tot en met 13 januari 2019 zesmaal Tamino in Die Zauberflöte. De nieuwe enscenering van Joan Mompart wordt aangekondigd als een coproductie met Opera Zuid, dus de voorstelling komt in de toekomst ook naar Nederland. Hopelijk met Peter Gijsbertsen!

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Reinbert, Pablo en Óskar

Volgend artikel

Manacorda zwaait puike Zauberflöte

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.