AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Anna, Kelly en Bas

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 159.

Brilliant
Terwijl afgelopen zaterdagavond in Den Bosch het jonge talent straalde op het podium van het IVC, stond in een andere wereldstad gearriveerd Nederlands talent op een beroemd podium. Bariton Henk Neven was in Wigmore Hall.

Pink and black
De gewone wereld heeft modebloggers en influencers, de operawereld heeft Anna.

Rare dames
Hoewel naamloos – ze hebben alleen een volgnummer – zijn de Drei Damen in Die Zauberflöte een belangrijke factor in het verhaal. “Pamina is the coolest thing ever”, zeggen de drie uit de productie van Garsington Opera over hun medespeelster. Een klik op de link in de tweet leidt naar het interview.

Cheers voor Isolde
De journalist van NP liet speciaal voor sopraan Kelly God een cocktail maken, ja, en toen praatte ze. Over het geplande engagement bij de Nederlandse Reisopera bijvoorbeeld, waar ze in 2020 Isolde zal zingen.

Ring-tones
Sarah heeft gelijk: de koperblazers van de Metropolitan Opera geven een “really nice explanation” van de motieven in Wagners Ring des Nibelungen.

Pierre naar Aix
Een afscheidsinterview met DNO-intendant Pierre Audi, waarin hij vooruitkijkt naar zijn werk in Aix-en-Provence. Zijn taak daar? “Mijn rol is het festival een stap verder te brengen.”

Naast de festivalprogrammering zijn er al twee interessante projecten in Aix in de zomer van 2019: een operaworkshop voor jonge journalisten met onder anderen Shirley Apthorp en Willem Bruls en een zesdaagse workshop over het gebruik van nieuwe technologie bij opera door componist Michel van der Aa.

Twee Tosca’s
Net als de Nederlandse Reisopera begint Opera North in Engeland het seizoen met Tosca. Michael J. Scott, die in Enschede Spoletta zingt, tipt de site van ON met een ruime toelichting. Binnenkort komt Scott zelf aan het woord op Place de l’Opera.

Vrienden van de Matinee
De NTR ZaterdagMatinee heeft iedere zaterdag ruim tweeduizend vrienden, aan het applaus te horen. En dan zijn de vrienden aan de radio niet eens meegeteld. Ze hebben nu een vereniging opgericht met een website.

Bas in Wenen
Dirigent Bas Wiegers, veelgevraagd in eigen land, heeft een vaste plek in Wenen.

Stijfjes
De oude generatie presentatoren op Radio 4 oefende, terwijl de plaat liep, hun uitspraak van namen als Dvořák en Sjostakovitsj en titels als de Turangalîla-symfonie. De Jetten, Beitskes en Christiaans van het huidige klassiekemuziekstation doen hele andere dingen.

Up-to-date
Het bijhouden van hun website met de agendagegevens is geen populaire klus voor zangers. Jan-Willem Schaafsma is helemaal bij en blijkt eind oktober in Japan te zingen.

https://twitter.com/jwschaaf/status/1039859589913763840

Bijna in de winkel
De cd van Andrew Watts, met grotendeels speciaal voor de countertenor geschreven materiaal, is al vooruit te bestellen. Vorige week deed hij zijn verhaal over het project in een interview met Place de l’Opera.

Wijze raad
De Raad voor Cultuur adviseert de regering en het parlement over het cultuur- en mediabeleid. Het werkprogramma 2018-2019 is net verschenen.

Blote Elvira’s en Anna’s
De messen kunnen geslepen worden, want voor het einde van de Don Giovanni van Opera Queensland worden tweehonderd vrouwen gevraagd ontkleed op het podium te verschijnen. We verheugen ons nu al op het geweeklaag van de operatraditionalisten.

Vorig artikel

Nieuw seizoen Aalto-Musiktheater van start

Volgend artikel

Jan-Willem Schaafsma in seizoen 2018/2019

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.